1000 συγγραφείς από όλο τον κόσμο μποϊκοτάρουν την ισραηλινή εκδοτική βιομηχανία (γράφει ο Χρήστος Τσιάμης -Ν.Υόρκη)

3
812
Annie Ernaux,Percival Everett,Judith Butler

γράφει ο Χρήστος Τσιάμης (Ν.Υόρκη)

 

Κι ενώ, επί δεκατρείς μήνες τώρα, το Ισραήλ συνεχίζει τον βάναυσο και αδυσώπητο βομβαρδισμό της Γάζας που έχει σκοτώσει δεκάδες χιλιάδες αθώους πολίτες, γυναίκες και παιδιά, δεκάδες χιλιάδες άλλων τα σώματα τα έχει ακρωτηριάσει φριχτά, και εκατοντάδες χιλιάδες κτίρια τα έχει μετατρέψει σε σωρούς από παραμορφωμένα υλικά, κι ενώ, εδώ και δυο μήνες τώρα, τα ίδια επαναλαμβάνονται στο Λίβανο (κοντά 3.000 οι νεκροί, 20.000 οι τραυματίες, 2.000 κατεστραμμένα κτίρια), και όλα αυτά κάτω από το αδιάφορο μάτι της Ευρώπης και την υλική και διπλωματική υποστήριξη της Αμερικής, κάποιες φωνές από την πλατύτερη κοινωνία των πολιτών ανά την υφήλιο, ακόμα και αρκετοί πολίτες του Ισραήλ, συσπειρώνονται και προβάλουν συγκεκριμένους τρόπους αντίστασης σε αυτή τη θηριωδία που εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας.

Πριν λίγες μέρες, στις 28 Οκτωβρίου, 1.000 περίπου συγγραφείς από όλον τον κόσμο υπέγραψαν μια επιστολή με την οποία ανακοινώνουν ότι μποϋκοτάρουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς του Ισραήλ (εκδότες, φεστιβάλ, περιοδικά κλπ) για τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα αλλά και για την κατοχή χωρίς τέλος του Παλαιστινιακού λαού. Οι υπογραφές συνεχίζονται έχουν φτάσει στους 2.700.

Την επιστολή αυτή την υπογράφουν πολλοί γνωστοί συγγραφείς βραβευμένοι με βραβεία Νόμπελ, Μπούκερ, Πούλιτζερ και άλλα.  Ανάμεσά τους: η Γαλλίδα νομπελίστρια Annie Ernaux.  Οι Αμερικανοί συγγραφείς Percival Everett, Junot Díaz, Mary Gaitskill, Jhumpa Lahiri, Jesmyn Ward, Viet Thanh Nguyen, Tea Obreht.  Οι εβραϊκής καταγωγής Αμερικανοί μυθιστοριογράφοι Ben Lerner, Jonathan Lethem, Rachel Kushner και η Naomi Klein.  Επίσης, οι Αμερικανοί ποιητές Ocean Vuong και Jericho Brown. Η Ινδή Arundhati Roy, και η Ιρλανδέζα μυθιστοριογράφος Sally Rooney.

Στο γράμμα αυτό, οι συγγραφείς τονίζουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Εμείς, ως συγγραφείς, ως εκδότες, ως εργαζόμενοι σε λογοτεχνικά φεστιβάλ και στον χώρο του βιβλίου γενικά, δημοσιεύουμε αυτήν την επιστολή καθώς αντιμετωπίζουμε την πιο βαθιά ηθική, πολιτική και πολιτιστική κρίση του 21ου αιώνα. Η  αφόρητη αδικία που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Ετούτος ο πόλεμος έχει μπει στα σπίτια μας και έχει τρυπήσει τις καρδιές μας.

 Έχουμε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης: το Ισραήλ έχει κάνει τη Γάζα αβίωτη. Δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πόσους ακριβώς Παλαιστίνιους έχει σκοτώσει το Ισραήλ από τον Οκτώβριο, διότι το Ισραήλ έχει καταστρέψει όλες τις υποδομές, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας καταμέτρησης και ταφής των νεκρών. Ξέρουμε ότι το Ισραήλ έχει σκοτώσει τουλάχιστον, 43.362 Παλαιστίνιους στη Γάζα, από τον Οκτώβριο και μετά και ότι πρόκειται για τον πιο μεγάλο πόλεμο κατά των παιδιών αυτό τον αιώνα.

 Πρόκειται για μια γενοκτονία, όπως λένε εδώ και μήνες κορυφαίοι ειδικοί επί του θέματος μελετητές και ιδρύματα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι μιλούν ξεκάθαρα για τα κίνητρά τους να εξαλείψουν τον πληθυσμό της Γάζας, να καταστήσουν αδύνατη τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους και να καταλάβουν Παλαιστινιακή γη. Αυτό είναι επακόλουθο 75 χρόνων εκτοπισμού, εθνοκάθαρσης και απαρτχάιντ.

 Επομένως: δεν θα συνεργαστούμε με Ισραηλινά πολιτιστικά ιδρύματα που είναι συνένοχα ή έχουν παραμείνει σιωπηλοί παρατηρητές της αφόρητης καταπίεσης των Παλαιστινίων. Δεν θα συνεργαστούμε με Ισραηλινά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων των εκδοτών, των φεστιβάλ, των λογοτεχνικών πρακτορείων και των εκδόσεων που:

 

  1. Είναι συνένοχοι στην παραβίαση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, μεταξύ άλλων, μέσα από τις πολιτικές τους και τις πρακτικές τους ενέργειες που εισάγουν διακρίσεις ή με την εξάγνιση (whitewashing) και τη δικαιολόγηση της κατοχής, του απαρτχάιντ ή της γενοκτονίας του Ισραήλ, ή

 2. Δεν αναγνώρισαν ποτέ δημόσια τα αναφαίρετα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού όπως κατοχυρώνονται στο διεθνές δίκαιο.

 Αυτή η διαμαρτυρία ήρθε κατά πόδας μιας άλλης δημόσιας επιστολής που έχουν υπογράψει πάνω από 3.000 Ισραηλινοί μέχρι σήμερα και πρωτοδημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Γκάρντιαν της Αγγλίας.  Σε αυτή την επιστολή (που απευθύνεται στον ΟΗΕ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις ΗΠΑ, και στην Ένωση των Αραβικών Κρατών), αυτοί οι πολίτες του Ισραήλ ζητούν την επέμβαση της διεθνούς κοινότητας για να επιτευχθεί ένα τέλος στην επίθεση που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα, και το τέλος του πολέμου σε όλη την περιοχή.  Η επιστολή αναφέρει εν μέρει τα εξής:

«Εμείς, οι Ισραηλινοί πολίτες που διαμένουμε στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, καλούμε τη διεθνή κοινότητα…να παρέμβει άμεσα και να επιβάλει κάθε δυνατή κύρωση για την επίτευξη άμεσης κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του…

Δυστυχώς, η πλειοψηφία των Ισραηλινών υποστηρίζει τη συνέχιση του πολέμου και των σφαγών και μια αλλαγή εκ των έσω δεν είναι επί του παρόντος εφικτή. Το κράτος του Ισραήλ ακολουθεί ένα μονοπάτι αυτοκτονίας και σπέρνει όλεθρο και καταστροφές που αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Η έλλειψη πραγματικής διεθνούς πίεσης, η συνέχιση των προμηθειών όπλων στο Ισραήλ, οι επισυνάψεις δεσμών οικονομικών και στο τομέα της ασφάλειας καθώς και οι επιστημονικές και πολιτιστικές συνεργασίες, κάνουν τους περισσότερους Ισραηλινούς να πιστεύουν ότι οι πολιτικές του Ισραήλ απολαμβάνουν διεθνούς υποστήριξης…

Σας παρακαλούμε λοιπόν, για το μέλλον μας και για το μέλλον όλων των κατοίκων του Ισραήλ και της περιοχής, να μας σώσετε από τον εαυτό μας και να ασκήστε πραγματική πίεση στο Ισραήλ για άμεση κατάπαυση του πυρός.»

Όσο ο κόσμος συνεχίζει να βλέπει τις εικόνες καταστροφής από τη Γάζα, σίγουρα τέτοιου είδους αντίσταση από τις κοινωνίες των πολιτών ανά τον κόσμο θα γίνεται όλο και πιο συχνή, πιο συγκεκριμένη, και πιο αποτελεσματική.

 

Νέα Υόρκη, 1 Νοεμβρίου, 2024

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροcrime in a flash- γιορτή αστυνομικής λογοτεχνίας, Τρίτη 5 Νοεμβρίου
Επόμενο άρθροΠoιος θα πάρει τη νέα έδρα Θεατρικής Τέχνης στην Ακαδημία ;– Οι υποψήφιοι (της Όλγας  Σελλά)

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Εξαιρετικά συνοπτικά:
    Αγαπητέ Χρήστο Τσιάμη, ευχαριστούμε για την ενημέρωση, αν και η επιστολή των συγγραφέων, εκδοτών, κλπ. είχε ήδη δημοσιευτεί προ καιρού στη Guardian, αν δεν κάνω λάθος, και εχει κυκλοφορήσει ευρέως. Δεν θα έβαζα την υπογραφή μου σε κανένα τέτοιο κείμενο, γιατί, εν συντομία, πιστεύω ότι η πολιτιστική δημιουργία προσφέρει, κρίνει, παίρνει θέση και ευαισθητοποιεί! Χώρια που οι γνωστότεροι ισρσηλινοί συγγραφείς, κινηματογραφιστές, κ.ά. είναι “αντικαθεστωτικοί”, στέκονται κριτικά απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησής τους. Αντί λοιπόν να υποστηρίζονται και να μαθαίνουμε πώς σκέφτονται και τι δημιουργούν, ομότεχνοι μας αποφάσισαν με σφοδρότητα να τους εξαφανίσουν. Εμ, δεν γίνεται. Στην ιστορία έχουν καταγραφεί πολλές προσπάθειες φίμωσης δημιουργων με αμφίβολη επιτυχία. Όπως αμφίβολο είναι ότι με πολεμικές επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν οι αντίπαλοι, οι παλαιστίνιοι εν προκειμένω. Επιπλέον στο άρθρο-ανταπόκριση συνδέεις δυο διαφορετικά ζητήματα: Το πολιτιστικό μποϋκοταζ με τις απόψεις ισραηλινών πολιτών που διαφοροποιούνται από τις πρακτικές της κυβέρνησής τους. Η κατάσταση δυστυχώς δεν πρόκειται να ανατραπεί με παρόμοιες ενέργειες όσο και αν φωνάζουμε. Αντιθέτως, οι “αντικαθεστωτικοί” ισραηλινοί πρέπει να υποστηριχθούν και να ακουστούν! Άλλωστε αυτό ζητούν.
    Πολιτισμός ή βαρβαρότητα; Σίγουρα πολιτισμός!

  2. Διόρθωση στο σχόλιό μου:
    “Όπως αμφίβολο είναι ότι με πολεμικές επιχειρήσεις θα εξαφανιστούν οι αντίπαλοι, η Χαμάς εν προκειμένω”.

  3. Ναι. ΄Οσο υπάρχει αδικία και οι διάφορες κοινωνικές δομές και αρχές δεν κάνουν τίποτα αποτελεσματικό για να μην υπάρχει αδικία Θα υπάρχει , δυστυχώς, πόλεμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ