Το Beaubourg επαναστατεί

0
238

Της Κατερίνας Γούλα.

Το υπόγειο του κτηρίου του πολυαγαπημένου στους Παριζιάνους Beaubourg εγκαινιάζει μια «πολεμική» θεματική και καλεί τους πολίτες να συνεργαστούν όλοι μαζί για να συνδιαλλαγούν πάνω στο θέμα της «εξέγερσης». Η «εφήμερη» βιβλιοθήκη του υπογείου, όπως ονομάζεται, είναι μια συμμετοχική βιβλιοθήκη, από και για τους πολίτες. Από τις 22 Απρίλη έως τις 8 Μάη, ο κεντρικός της άξονας είναι η «Τέχνη της εξέγερσης», με έναν κατάλογο που μετρά 1000 περίπου αρχεία. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Δημόσια βιβλιοθήκη πληροφόρησης (Bibliothèque publique d’information, BPI) και εντάσσεται στο πλαίσιο του φεστιβάλ Hors Pistes.

 

Έναν μήνα πριν, η βιβλιοθήκη είχε ζητήσει από επαγγελματίες του χώρου του βιβλίου αλλά και από το αναγνωστικό κοινό να προσφέρει ένα βιβλίο που τους ενέπνευσε και άναψε ή αναζωπύρωσε τη φλόγα τους για εξέγερση, για αντίσταση, για αμφισβήτηση. Μέχρι το εγχείρημα να ανοίξει στο κοινό, οι συνεισφορές προέρχονταν κυρίως από το προσωπικό της βιβλιοθήκης και από τους εκδότες, αλλά τώρα οι αναγνώστες που καταθέτουν τον δικό τους προσωπικό «σπόρο» αντίστασης αυξάνονται καθημερινά.

 

Σκοπός της έκκλησης αυτής δεν είναι η εξαντλητική καταλογογράφηση των αρχείων της θεματικής της εξέγερσης αλλά η βυθομέτρηση των επιλογών αναγνωστών και επαγγελματιών, η ανάδειξη των τίτλων που έχουν στιγματίσει αυτή την ανθρώπινη δυναμική. Κάθε επισκέπτης μπορεί να έρθει στη βιβλιοθήκη με το δικό του βιβλίο και να φύγει με ένα άλλο, ένα βιβλίο που στάθηκε πηγή επαναστατικής έμπνευσης για κάποιον συνάνθρωπό του. Παράλληλα, μια οργάνωση με το ευφάνταστο όνομα «Anarchives de la révolte» μαγνητοφωνεί ή μαγνητοσκοπεί προσωπικές μαρτυρίες ανθρώπων που μιλούν για το βιβλίο που τους βοήθησε να εμπιστευθούν τις δυνάμεις τους και να αντισταθούν σε κάποια φάση της ζωής τους σε μία από τις πτυχές του συστήματος. Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δωρεάν βιβλία αλλά και να επωφεληθούν από την ευκαιρία να συναντήσουν από κοντά και να συζητήσουν μαζί του, από τις 27 έως τις 29 Απρίλη, έναν «militant», έναν αμφισβητία, έναν αγωνιστή, έναν πολέμιο του συστήματος, είτε αυτός είναι φεμινιστής, αναρχικός, ή μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων. Ξεναγήσεις στις μόνιμες συλλογές της BPI προτείνουν ανατρεπτικές ανακαλύψεις κλασσικών βιβλίων που βρίσκονται στις περισσότερες βιβλιοθήκες και που μπορούν να μας βοηθήσουν να αντισταθούμε.

 

Υπάρχει κάτι το αμήχανο, για να μην πούμε ανησυχητικό, όταν οι θεσμοί σε παίρνουν από το χέρι για να σου δείξουν τι όμορφο είναι να αντιστέκεσαι. Τέτοιες προσπάθειες αγκαλιάζουν και νομιμοποιούν κάτι από τη φύση του ανένταχτο με αποτέλεσμα να το εξουδετερώνουν, να του απομυζούν και την τελευταία του ζωτική σταγόνα, ειδικά όταν κάτι τέτοιο επιχειρείται μέσα από εξατομικευμένες οδούς, δίνοντας βάση στο βίωμα, στη μαρτυρία, στην ανάμνηση κ.λπ. Η στιγμή φυσικά δεν είναι τυχαία: η γαλλική κοινωνία δεν έχει συνέλθει ακόμη από το ηθικό και ψυχολογικό πλήγμα των τρομοκρατικών χτυπημάτων και το εγώ της είναι ακόμη βαθιά τραυματισμένο. Έχει επομένως ανάγκη από τέτοιες πρωτοβουλίες για να ξανασταθεί στα πόδια της και να νιώσει ότι έχει τον έλεγχο του τι της συμβαίνει.

Προηγούμενο άρθροΗ ασθένεια της Ευρώπης
Επόμενο άρθροΚύριε υπουργέ Πολιτισμού απαντήστε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ