Κύριε υπουργέ Πολιτισμού απαντήστε

0
415

Το υπουργείο Πολιτισμού μοιάζει να αγνοεί ή να μην ενδιαφέρεται για το βιβλίο. Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου προκαλεί τον κ. Μπαλτά να πάρει θέση για όλα όσα συμβαίνουν ερήμην του στο βιβλίο και για όσα χειρότερα αναμένονται, Ολόκληρη η επιστολή της ΕΝΕΛΒΙ.

Αθήνα, 28 Απριλίου 2016

 

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Τη στιγμή που διαφαίνεται ως βεβαία η αύξηση του γενικού συντελεστή ΦΠΑ από 23% σε 24%, φημολογείται έντονα πως και ο συντελεστής ΦΠΑ στο βιβλίο θα εκτιναχθεί από το 6% στο 13%.

Θυμίζουμε ότι το βιβλίο υπήχθη στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ το περασμένο καλοκαίρι έπειτα από αγώνα ολόκληρου του κλάδου, αλλά και με την ουσιαστική και αποφασιστική παρέμβαση της Διεθνούς Ένωσης Εκδοτών (International Publishers Association) και της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Εκδοτών (Federation of European Publishers), με επιστολές τους προς τους θεσμούς και τους αρμόδιους Έλληνες υπουργούς. Επιπλέον, καθόλου τυχαίο δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός πως σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό ΦΠΑ στο βιβλίο είναι πολύ χαμηλότερο από τα υπόλοιπα καταναλωτικά είδη, σε ορισμένες μάλιστα είναι μηδενικό (Μεγάλη Βρετανία, Ιρλανδία, Νορβηγία).

Ο λόγος είναι απλός: το βιβλίο θεωρείται παντού πολιτιστικό προϊόν και η παραμονή του στον χαμηλό συντελεστή αποτελεί τη συνεισφορά του κράτους στην ανάδειξη του πολιτισμού, στην προώθηση της φιλαναγνωσίας, στη διαμόρφωση σκεπτόμενων και ενημερωμένων πολιτών. Ειδικά στην πατρίδα μας, όπου οι δημοτικές και σχολικές βιβλιοθήκες είναι ελάχιστες και συνήθως μη εξοπλισμένες επαρκώς με σύγχρονη βιβλιογραφία, ο χαμηλότατος συντελεστής ΦΠΑ αποτελεί και ένα κοινωνικό μέτρο προς όφελος των ασθενέστερων τάξεων.

Σας ρωτάμε λοιπόν ευθέως, κ. Υπουργέ:

  • μετά την εκκωφαντική σιωπή σας για το θέμα της επαναφοράς της Ενιαίας Τιμής,
  • μετά την παντελή έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής για τα θέματα του βιβλίου,
  • μετά την παντελή έλλειψη αναφοράς σε κάποια από τις δηλώσεις και συνεντεύξεις σας για θέματα του βιβλίου,
  • μετά την άρνησή σας να συναντηθείτε και να συνομιλήσετε με όλους τους παράγοντες του χώρου του βιβλίου, όπως είναι τα σωματεία εκδοτών-βιβλιοπωλών (ΕΝΕΛΒΙ – ΠΟΕΒ – ΣΕΒΑ – ΣΕΕΒΙ – ΣΕΚΒ), τους οποίους συναντούν μόνο μετακλητοί υπάλληλοι του Υπουργείου χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες,

θα υποστηρίξετε τουλάχιστον τη μη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για το βιβλίο, όπως συμβαίνει σε ολόκληρη την Ευρώπη;

Θα τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στο βιβλίο;

Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ο υπουργός Πολιτισμού να ενδιαφέρεται και να προστατεύει το βιβλίο.

Όμως, μέχρι τώρα μας χρησιμοποιείτε για να δικαιολογήσετε την ύπαρξή σας, βάζοντας ως δόλωμα τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Θεσσαλονίκης και τις άλλες διεθνείς εκθέσεις, τις οποίες έχει ανάγκη ο κλάδος μας.

Πρόσφατα (20/4/2016) μας κάλεσε ο Πρόεδρος του ΕΙΠ, κ. Τσουκαλάς, σε συνάντηση στις 11 Μαΐου στα γραφεία του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, για να συζητήσουμε θέματα συνεργασίας στον τομέα του βιβλίου και του  πολιτισμού εν γένει με αντιπροσωπεία Κινέζων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Κινέζο Υφυπουργό του State Administration of Press, Publication, Radio, Film and Television of the People’s Republic of China.

Τι πρόκειται να συζητήσουμε με τους Κινέζους αξιωματούχους  όταν ουδείς εντός του Υπουργείου Πολιτισμού γνωρίζει τα θέματα του κλάδου;

Πιστεύουμε ότι η συνάντηση αυτή θα είναι μια παρωδία κατά τη διάρκεια της οποίας θα εκτεθεί η χώρα μας και ευτελίζεται η σύγχρονη εκδοτική παραγωγή. Μια τέτοια συνάντηση υψηλού επιπέδου χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από υπεύθυνα άτομα με μεγάλη γνώση του αντικειμένου.

Και καταλήγουμε, κ. Υπουργέ:

  • θα ανταποκριθούμε στα καλέσματά σας για βοήθεια αν μας αντιμετωπίσετε ισότιμα και με σεβασμό ώστε να πράξετε το αυτονόητο: να εργασθούμε όλοι μαζί για την υπόθεση του βιβλίου. Προς το παρόν δουλεύουμε μόνοι μας. Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε τους ανθρώπους του βιβλίου τακτικούς συνομιλητές σας για όλα τα θέματα του βιβλίου.
  • θα δεχθούμε να παρευρεθούμε στη συνάντηση με τους Κινέζους αξιωματούχους, σεβόμενοι τους θεσμούς και τον κλάδο. Σας καλούμε να τοποθετηθείτε δημόσια υπέρ της διατήρησης του χαμηλού ΦΠΑ στο βιβλίο και της επαναφοράς του νόμου της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου δείχνοντας έτσι πως, τουλάχιστον, συμμερίζεστε την αγωνία όλου του πνευματικού κόσμου για την επιβίωση του βιβλίου.

 

Με εκτίμηση,

ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΝΕΛΒΙ

 

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος                               Κωνσταντίνος Γκοβόστης

          Πρόεδρος                                                       Γενικός Γραμματέας

      (Εκδόσεις Μίνωας)                                                (Εκδόσεις Γκοβόστη)

Έλενα Πατάκη                                                          Νικόλαος Αργύρης

                Αντιπρόεδρος                                                                     Ταμίας

             (Εκδόσεις Πατάκη)                                                       (Εκδόσεις Ίκαρος)

Εύα-Μαρία Καραϊτίδη

Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας

(Εκδόσεις της Εστίας)

Προηγούμενο άρθροΤο Beaubourg επαναστατεί
Επόμενο άρθροΓιώργος Σκαμπαρδώνης : Η απερίγραπτη κατάσταση μας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ