Νεαρές γυναίκες  (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
190

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο

Έχουμε τελευταία διαβάσει πολλά βιβλία με θέμα τις γυναίκες. Τα περισσότερα αφορούν διάσημες, αυτές που πραγματικά άνοιξαν δρόμους με τη δράση τους, τη σκέψη και την τέχνη τους.

Με τον ευφάνταστο τίτλο Μικρές επικίνδυνες διαβάσαμε ένα βιβλίο που διαλύει τα στερεότυπα περί της αδιάφορης νέας γενιάς των κοριτσιών, της κολλημένης στο Instagram, στο tiktok και στα υπόλοιπα μκδ.

Η ομάδα που επιμελήθηκε τον τόμο  κατέγραψε όσα απάντησαν 100 κοπέλες 13-22 ετών σε ένα ημι-δομημένο ερωτηματολόγιο και στις συνεντεύξεις που ακολούθησαν, και μας παρουσιάζει ένα πανόραμα σκέψεων και απόψεων για όσα βιώνουν καθημερινά τις επιδιώξεις, τις φιλοδοξίες, τις χαρές, τις σχέσεις, τα άγχη.

Διαβάσαμε λοιπόν για νεαρές  οι οποίες έχουν λίγο πολύ συνειδητοποιήσει τα σύγχρονα κοινωνικά διακυβεύματα και τα αμφισβητούν είτε αυτά αφορούν την ανισότητα των φύλων, την έμφυλη βία και την διαμόρφωση του φύλου τους. Είναι μαχητικές, ενδιαφέρονται για τα κοινωνικά κινήματα και το επάγγελμα. Και τονίζουν όλες -η παχουλούλα, η αλλόθρησκη, η ξένη- ότι θέλουν να είναι ο εαυτός τους.

Το πραγματικά πλούσιο και μεστό απάνθισμα των λόγων τους γίνεται φανερό και από τους τίτλους που έδωσαν οι επιμελήτριες στις ‘εξομολογήσεις’: Είμαι… αγωνίστρια, αληθινή, θαρραλέα, ενορατική, ανεξάρτητη, δίκαιη, ανατρεπτική, πολύπλοκη… προβάλλω τη θηλυκότητά μου…

Γιατί είναι Μικρές επικίνδυνες; Επειδή δυναμικά και με αυτοπεποίθηση διεκδικούν τη θέση τους στην κοινωνία, βλέπουν το μέλλον ανεξάρτητα από την ηλικία το οικογενειακό περιβάλλον και το σχολείο όπου φοιτούν εκφράζοντας με ορθολογισμό την κριτική τους.

*****

Η νουβέλα Το μυστικό, της Geraldina Colotti δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία για τη σχέση μητέρας και κόρης. Είναι μια αφήγηση πολλών διαστάσεων αφού εμπλέκεται η πολιτική, η ιδεολογία, η κρατική εξουσία με τα παρακλάδια της και το συναίσθημα.

«Δεν θέλεις να γίνεις τρομοκράτης σαν τη μητέρα σου!» λέει στη δεκατριάχρονη Σύλλα μια αστυνομικός από εκείνους που τη συνέλαβαν στο ντου ενός Κοινωνικού Κέντρου στα προάστια της Ρώμης που διαχειρίζονταν επαναστατημένοι νεαροί. Άφωνη δεν πιστεύει στ’ αυτιά της και αρχίζει να το ψάχνει στον ιστό που είχαν υφάνει οι γονείς (που αποδείχτηκαν θετοί) και ο καλός εφημέριος της ενορίας. Ναι, η Σύλλα ήταν υιοθετημένη και το έμαθε στα 13. Η αληθινή της μητέρα, η Βέρα, ήταν ένα από τα φυλακισμένα ηγετικά στελέχη των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Η Σύλλα ψάχνει και φυσικά βρίσκει πολλούς κρυμμένους φακέλους με την σφραγίδα της λογοκρισίας. Είναι τα γράμματα που της έστελνε η Βέρα από τη φυλακή που ξεχειλίζουν από αγάπη αλλά χωρίς να προδίδουν την ιδεολογία της που την έφερε σ’ αυτή την κατάσταση.

Η συγγραφέας Geraldina Colotti η οποία έγραψε τη νουβέλα φυλακίστηκε ως στέλεχος της οργάνωσης που συντάραξε την Ιταλία τη δεκαετία του’70!

Στις συνεντεύξεις της δηλώνει ότι δεν ήθελε να κάνει παιδιά και να πάρει την ευθύνη για μια σκοτεινή παιδική ηλικία και τις μετέπειτα ταλαιπωρίες που θα υφίστατο το στιγματισμένο παιδί της. [Σκέψεις της για την μητρότητα στο

https://www.lunadigas.com/en/archivio/geraldina-colotti-motherhood/#:~:text=GERALDINA%3A%20«My%20name%20is%20Geraldina,chose%20not%20to%20have%20children ]

Συνοψίζοντας, και διαβάζοντας τον πρόλογο της νουβέλας με την εξιστόρηση της δράσης της Colotti, κάνουμε ένα άλμα στο παρελθόν μιας Ευρώπης που κυλάει προς τα δεξιά.

 

 

 

INFO

 

Geraldina Colotti

Το μυστικό

Μτφρ. Νικόλαος Παππούς

Ταξιδευτής, 2024.

 

Μικρές επικίνδυνες, 100 ιστορίες από 100 γενναία κορίτσια

Ιδέα- Επιμέλεια: αθηΝΕΑ – Women On Top- Women Act

Key Books, 2024.

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ λόγος του βάθους (του Μιχ. Γ. Μπακογιάννη)
Επόμενο άρθροΤο μήλο της μηλιάς  (διήγημα του Γιώργου Καρτάκη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ