Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία (της Κυριακής Μπεϊόγλου)

0
159

της Κυριακής Μπεϊόγλου

Η φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία με ταξίδεψε χωρίς να το αντιληφθώ. Χωμένη στον καναπέ του σπιτιού μου ανακάλυψα το φανταστικό κόσμο της Μελίνας Ηλιοπούλου. Με μάγεψε το πώς βούτηξα στην ιστορία της πόλης, το πώς συνομίλησα  με το Γαλιλαίο και το Λεονάρντο ντα Βίτσι. Πραγματικά, η γραφή της Μελίνας δημιουργεί για μικρούς και μεγάλους αναγνώστες ένα κόσμο προσιτό, στον οποίο ξεδιπλώνει το παρελθόν και το παρόν της πόλης.

Μέσα από αυτό το βιβλίο γεννιέται το όνειρο. Η πρώτη αίσθηση, όταν κρατάς το βιβλίο στα χέρια σου είναι πώς κάνεις ένα ταξιδιωτικό περίπατο στην πόλη της Φλωρεντίας, όχι όμως με την στενή έννοια. Η συγγραφική πένα της Μελίνας ξεφεύγει από την απλή παράθεση πληροφοριών και γνώσεων. Υπάρχει ένας φρέσκος αέρας ανακάλυψης και ο αναγνώστης, χωρίς να το αντιληφθεί μπαίνει στο ρόλο του ταξιδιώτη.

Ξαφνικά αισθάνεσαι την απόλυτη ταύτιση με την ηρωίδα. Γεύεσαι ένα πανίνι με αλλαντικά στο δρόμο, ένα παγωτό δίπλα στον Άρνο. Χάνεσαι ανάμεσα στους ήχους της αγοράς τροφίμων και ακολουθείς τη μελωδία ενός πλανόδιου βιολιστή.

Μέσα σε όλο αυτό το παιχνίδι μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας σκέφτομαι πόσο τυχεροί είναι οι μικροί αναγνώστες. Από την μια έχουν ένα βιβλίο γνώσεων και από την άλλη απολαμβάνουν ιδέες, συναισθήματα, εικόνες, συνειρμούς, όνειρα, που όλα αυτά αγκαλιάζονται από την εικονογράφηση του Φίλιππου Φωτιάδη. Η αφήγηση της Μελίνας αποκτά άλλη ταυτότητα μέσα από τα σκίτσα και το ζεστό πορτοκαλί χρώμα του βιβλίου κινητοποιώντας όλες  τις αισθήσεις του αναγνώστη.

Το βιβλίο αυτό έχει όλα τα χαρακτηριστικά της ταξιδιωτικής γραφής και με όχημα τη μυθοπλασία λειτουργεί ως έναυσμα για τα παιδιά να αγαπήσουν την αναγνωστική διαδικασία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε επαφή με τον έξω κόσμο σημαίνει μάθηση με γεύσεις χαράς.

Είμαι σίγουρη πως η φανταστικές βόλτες της Μελίνας, θα τρυπώσουν στη ζωή και στα σακίδια μικρών και μεγάλων.

Μελίνα Ηλιοπούλου, Φανταστική βόλτα στη Φλωρεντία, εικον.Φίλιππος Φωτιάδης, Καλέντης

Προηγούμενο άρθροWolfgang Schorlau: Τόσο πολιτικός που πονάει. (συνέντευξη στους Μάρκο Κρητικό- Αλεξάνδρα Σαμοθράκη)
Επόμενο άρθροΗ Αθήνα του Μίλτου Σαχτούρη (της Δώρας Μέντη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ