Έφυγε ο εκδότης Δημήτρης Παπαδήμας

0
682

Έφυγε από κοντά μας ο εκδότης Δημήτρης Παπαδήμας, ένας σημαδιακός εκδότης. Αρκεί κανείς να δει τους τίτλους των εκδόσεων Παπαδήμα και θα καταλάβει το μέγεθος του έργου του. Ο Δημήτρης Παπαδήμας έφυγε το βράδυ της Παρασκευής σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία του θα τελεστεί την Τρίτη στη Μεσσηνία.

Οι εκδόσεις Παπαδήμα είχαν αφιερώσει τη δραστηριότητά τους στα βιβλία ουμανιστικών σπουδών. Σπουδαίοι αρχαιοελληνιστές, σημαντικοί λεξικογράφοι, αρχαιολόγοι, νεοελληνιστές και άλλοι συγγραφείς κοσμούν τον κατάλογο των τίτλων του εκδοτικού.

Ξεκίνησε να εργάζεται για το βιβλίο το 1952. Το 1960 άνοιξε δικό του παλαιοβιβλιοπωλείο στην Ιπποκράτους 23 σε 10 τετραγωνικά μέτρα όπου έκανε μόνος του τα πάντα. Το 1978 μετακόμισε απέναντι στην Ιπποκράτους 8 όπου βρίσκεται ως σήμερα.

Ο Δημήτρης Παπαδήμας, πολύ νέος, μαθητής ακόμα, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση στην πατρίδα του την Πύλο, συνελήφθη από τους Ιταλούς και καταδιώχτηκε από τους Γερμανούς για την πατριωτική του δράση. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε και παρ’ όλο που είχε θύματα στην οικογένειά του, παρέμεινε πιστός στις ιδέες του και υπερήφανος για την πατριωτική δημοκρατική του δράση, που δεν θέλησε ποτέ να εξαργυρώσει.

Ήταν μαχητικός συνδικαλιστής καθώς αγωνίστηκε για τα προβλήματα του βιβλίου, την προαγωγή του πολιτισμού και των συμφερόντων των μικρομεσαίων με συνέπεια και σθένος στον επαγγελματικό κλαδικό συνδικαλισμό σε όλες τις θέσεις.

  • Το 1974 παίρνει ενεργό μέρος στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου του βιβλίου και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου. Το 1975 εκλέγεται πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών (ΣΕΒΑ), επί τρεις συνεχείς θητείες, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) και το 1998 Α’ Αντιπρόεδρος. Το 1978 ως πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Αθηνών εγκαινίασε την πρώτη Γιορτή του Βιβλίου στην Κηφισιά και το 1982 την πρώτη Έκθεση Βιβλίου στην Κύπρο.
  • Το 1986 του απενεμήθη από του Υπουργείο Εθνικής Αμύνης αναμνηστικό μετάλλιο και δίπλωμα για τη συμμετοχή του στην Εθνική Αντίσταση 1941-45.Το 1998 του απενεμήθη από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών-Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) τιμητικό δίπλωμα μετά μεταλλίου για την προσφορά του στη διάδοση του βιβλίου και στη δημιουργία νέων αναγνωστών. Τη Δευτέρα 12 Μαίου 2008 το περιοδικό Διαβάζω απένειμε στον εκδότη- βιβλιοπώλη Δημήτρη Παπαδήμα τιμητικό Βραβείο για την προσφορά του στο βιβλίο, κατά την τελετή απονομής των λογοτεχνικών βραβείων. Μεγάλη ήταν η προσφορά του Δημήτρη Παπαδήμα στην πατρίδα του Πύλο, για χρόνια ήταν πρόεδρος του Συλλόγου Πυλίων «Το Ναυαρίνο».

Το 2012 ο Δημήτρης Ν. Παπαδήμας κυκλοφόρησε «Το οδοιπορικό ενός εκδότη». Σε αυτό, περιγράφει μαζί με τη ζωή του και την ιστορία του ελληνικού βιβλίου, από το ’50 και μετά.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Πικασσό στο Μανχάτταν
Επόμενο άρθροΤζένη Έρπενμπεκ: “Πηγαίνω, πήγαινα, έχω πάει”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ