Κινητοποίηση για την Ενιαία Τιμή Βιβλίου

2
124

 

Για πρώτη φορά όλοι οι φορείς του βιβλίου παρεμβαίνουν και ζητούν την διατήρηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) η Εταιρεία Συγγραφέων, η  Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.) , ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) μαζί με διακεκριμένους συγγραφείς θα παρουσιάσουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Η συνέντευξη τύπου οργανώνεται γιατί το υπουργείο Ανάπτυξης (με τη σιωπή του Υπουργείου Πολιτισμού)  ετοιμάζεται στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς να προχωρήσει σε κατάργηση των προστατευτικών διατάξεων που αφορούν το βιβλίο, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει κατάργηση της ενιαίας τιμής.

Η ενιαία τιμή του βιβλίου, που ξεκίνησε από την πρωτοπόρο στο θέμα αυτό Γαλλία, έχει διττό σκοπό: να εξορθολογίσει την αγορά και να προστατεύσει και ενισχύσει τον πλουραλισμό στον χώρο του βιβλίου. Πιο συγκεκριμένα, να προστατεύσει το σοβαρό και δύσκολο άρα αντιεμπορικό βιβλίο, το οποίο είναι το στοιχείο που προάγει την παιδεία, τον πολιτισμό και άρα το δημοκρατικό πολίτευμα. Επιπλέον, ας γίνει σε όλους σαφές πως η ενιαία τιμή αφορά ένα μέρος της εκδοτικής παραγωγής και όχι το μεγαλύτερο, διότι περιλαμβάνει μόνο τα βιβλία εκείνα που τυπώθηκαν εντός της τελευταίας διετίας.

Όποιος πιστεύει ότι το βιβλίο, σ’ όλη του την παραγωγή και τον πλουραλισμό, αποτελεί ελεύθερη έκφραση που ούτε πρέπει να υποτάσσεται σε ιδεολογίες, ούτε πρέπει να δημιουργείται σε καθεστώς ασφυκτικών πιέσεων της αγοράς, έχει πολλούς λόγους να υποστηρίξει την ύπαρξη της ενιαίας τιμής.

Η ενιαία τιμή ισχύει σήμερα στις εξής χώρες:

Γαλλία (από το 1981, ο οποίος επεκτάθηκε το 2011 και για τα ebooks)

Γερμανία (νόμος του 1887 που αντικαταστάθηκε με νεότερο νόμο του 2002)

Ισπανία (από το 1975)

Ιταλία (από το 2005)

Δανία (από το 2001)

Ολλανδία (από το 2005)

Πορτογαλία (από το 1996)

Αυστρία (από το 2000)

Βέλγιο

Λουξεμβούργο

Ιαπωνία (από το 2008)

Μεξικό (από το 2008)

Αργεντινή (από το 2001)

Νότια Κορέα (από το 2002)

Νορβηγία, Ουγγαρία και Σλοβενία (συμφωνία μεταξύ εκδοτών και βιβλιοπωλών)

 

 

Προηγούμενο άρθροΜαγικό Μανχάταν
Επόμενο άρθροΑναγγελίες

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. […] Για πρώτη φορά όλοι οι φορείς του βιβλίου παρεμβαίνουν και ζητούν την διατήρηση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου. Την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου στις 12 το μεσημέρι στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου) η Εταιρεία Συγγραφέων, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝ.ΕΛ.ΒΙ.), ο Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.) , ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών (ΠΟΕΒ) μαζί με διακεκριμένους συγγραφείς θα παρουσιάσουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.  […]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ