Το e-book πέθανε! Ζήτω το audio-book! (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

0
628

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη  (Λονδίνο)

Στη σαβάνα της βρετανικής αγοράς βιβλίου, οι έντυποι τίτλοι εξακολουθούν να αποτελούν απειλούμενο είδος, η απειλή πλέον όμως δεν προέρχεται από τα ηλεκτρονικά  αλλά από τα ηχητικά βιβλία.

Σύμφωνα με στοιχεία της πιο πρόσφατης έρευνας του συμβουλευτικού τμήματος της ελεγκτικής εταιρείας Deloitte, οι πωλήσεις των έντυπων βιβλίων μειώθηκαν πέρσι κατά 168 εκατ. στερλίνες, αν και παρέμειναν 8% υψηλότερες από 5 χρόνια πριν.  Αν και το 80% της πίτας εξακολουθεί να ανήκει στα βιβλία από χαρτί, μάχη μαίνεται για το υπόλοιπο 20%, ανάμεσα στα βιβλία που στοχεύουν ‘είτε στα μάτια, είτε στα αυτιά του αποδέκτη’ σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας που αναδημοσιεύτηκε στους  Times.  Ανάμεσα στο 2014 και το 2018 ο τζίρος των ηλεκτρονικών βιβλίων μειώθηκε κατά 20%  σε 251 εκατ. στερλίνες, ενώ ο τζίρος των ‘κατεβασμένων’ ηχητικών βιβλίων τριπλασιάστηκε αγγίζοντας τα 69 εκατ. στερλίνες.  Κατά τον βρετανικό Σύνδεσμο Εκδοτών στα ποσά αυτά πρέπει να συνυπολογιστούν και τα 171 εκατ στερλίνες που προέρχονται από συνδρομητικές υπηρεσίες ψηφιακών βιβλίων, με πρωταθλήτρια του Ηνωμένου Βασιλείου την Audible, που ανήκει στην Amazon.

Εκτός από το εύκολο κατέβασμα με το πάτημα ενός κουμπιού των ηχητικών βιβλίων, η επιτυχία τους αποδίδεται στην εξάπλωση της χρήσης των ασύρματων μέσων αφού το 24% των Βρετανών καταναλωτών διαθέτει ασύρματα ακουστικά, το 17% ασύρματες ‘ψείρες’ όπως το Apple AirPod  ενώ 1 στα 5 βρετανικά νοικοκυριά διαθέτει πλέον έξυπνα ηχεία με βοηθό φωνής όπως η Alexa.

Ο κυριότερος παράγοντας της αλματώδους ανάπτυξης των πωλήσεων των audio book είναι πάντως η διήγηση των διάσημων φωνών: η Michelle Obama και ο Έλτον Τζον διαβάζουν τις αυτοβιογραφίες τους, ο Stephen Fry και ο Bill Bryson τα τελευταία τους βιβλία ‘Μύθος’ και ‘Το Σώμα’ αντίστοιχα, ενώ ηθοποιοί όπως ο Ιρλανδός Colin Farrell  διαβάζει James Joyce, η Claire Danes διαβάζει Margaret Atwood, o σαιξπηρικός Michael Sheen διαβάζει, μεταξύ άλλων, Philip Pullman,Ντοστογιέφσκι και  Όσκαρ Γουάιλντ, ενώ η εξίσου θεατρική Rosamund Pike διαβάζει Jane Austin και Ian Flemming.

Σύμφωνα με την έρευνα υπολογίζεται  πως το 2020 οι πωλήσεις των audiobook θα αυξηθούν παγκοσμίως κατά 25%, αγγίζοντας τα 4 δις στερλίνες ενώ,στη μεγαλύτερη αγορά, αυτή των ΗΠΑ,   θα ξεπεράσουν τις πωλήσεις  των ηλεκτρονικών βιβλίων το 2023.

Προηγούμενο άρθρο9 βιβλία – Ισπανικό νουάρ (του Μάρκου Κρητικού)
Επόμενο άρθροΑπό τα μηχανάκια στις μηχανές – Τρεις γενιές νεολαίας μέσα στη λογοτεχνία (του Γιάννη Ν.Μπασκόζου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ