της Όλγας Σελλά
Τα τελευταία χρόνια το Θέατρο του Νέου Κόσμου απλώνεται και σε άλλες περιοχές της Αθήνας. Φέτος θα το βρούμε και στην Κυψέλη, και στα Ιλίσια, και στο κέντρο της Αθήνας. Πέντε θέατρα, επτά σκηνές, πολλές καινούργιες παραστάσεις, σύγχρονα ή ολοκαίνουργα έργα, ξένα και ελληνικά, αλλά και κάποια που προέρχονται από τη λογοτεχνία περιλαμβάνει το ρεπερτόριο, που έχει ελάχιστες, αλλά ισχυρές, επαναλήψεις. Η θεματολογία των έργων καλύπτει όλους τους σύγχρονους προβληματισμούς, άλλοτε μέσα από την κωμωδία κι άλλοτε μέσα από το δράμα.
Εκτός από την ιστορική του έδρα στον Νέο Κόσμο, που διαθέτει τρεις σκηνές, το Θέατρο του Νέου Κόσμου απλώνεται και φέτος στο θέατρο «Χώρα» και στο θέατρο «Πόρτα», (θέατρα που και πέρυσι στέγασαν παραστάσεις του), αλλά και στο θέατρο «Κνωσός», επίσης στην Κυψέλη, ένα θέατρο που ανακαινίστηκε πλήρως και περιμένει ξανά τους θεατές του. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, επίσης, θα στεγαστεί μια συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης (συνεργασία που δεν είναι καινούργια, υπήρξε άλλωστε και η καλοκαιρινή συμπαραγωγή των δύο θεάτρων για τις «Ικέτιδες» που είδαμε στην Επίδαυρο). Με νέα γραφιστική ταυτότητα, νέο σχεδιασμό του site (φρόντισε ο Δημήτρης Κολιαδήμας), με πρωτότυπη και αναγνωρίσιμη promotion φωτογράφηση (φρόντισαν ο Πάρις Μέξης και ο Πάτροκλος Σκαφίδας), το Θέατρο του Νέου Κόσμου κάνει δυναμική είσοδο στη νέα σεζόν.
- Για όλες τις παραστάσεις ισχύει προσφορά εισιτηρίων στην τιμή των 9 ευρώ, μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου.
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
- «Ο τρόμος του κροκόδειλου», της Μέγκαν Τάιλερ, Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Μια σουρεαλιστική μαύρη κωμωδία εκδίκησης, φτιαγμένη με τα υλικά του δράματος, που βάζει στο στόχαστρο την πατριαρχία. Ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στους γυναικείους δεσμούς. Παίζουν: Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Δημήτρης Κουτρουβιδέας, Θοδωρής Λαμπρόπουλος. Από τις 17 Οκτωβρίου.
- «Τα τραγούδια της Σωτηρίας», με τη Χριστίνα Μαξούρη. Για 4η χρονιά, η Χριστίνα Μαξούρη και τέσσερις σημαντικοί λαϊκοί μουσικοί στήνουν και πάλι το πάλκο τους και μας προσκαλούν σε ένα ταξίδι στη ζωή και στα τραγούδια της Σωτηρίας Μπέλλου. Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κουφογιώργος (μπουζούκι), Βασίλης Προδρόμου (κιθάρα – τραγούδι), Δημήτρης Κούστας (ακορντεόν), Ζαχαρίας Γερασκλής (μπουζούκι – τραγούδι). Από τις 21 Οκτωβρίου.
- «Η Πύλη της Κόλασης», του Γιάννη Καλαβριανού. Νέο έργο του σκηνοθέτη που του αρέσει να γράφει τα έργα που σκηνοθετεί, με αφετηρία δύο θυελλώδεις ερωτικές ιστορίες. Η πρώτη είναι του Αύγουστου Ροντέν και της Καμίλ Κλοντέλ, τον 19ο αιώνα και της Φραντσέσκα με τον Πάολο, τον 13ο αιώνα. Τέσσερις ερμηνευτές, σε μια έντονα εικαστική παράσταση, δημιουργούν έναν κόσμο για την αφύπνιση του ανθρώπινου πνεύματος, την προσπάθειά του να νικήσει τον χρόνο και την ασταμάτητη ορμή του να αναζητά τον έρωτα. Συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Παίζουν: Γιώργος Γλάστρας, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Μαξούρη, Λυγερή Μητροπούλου. Σε βίντεο: Λυδία Φωτοπούλου. Από 1η Νοεμβρίου.
Θέατρο του Νέου Κόσμου, Κάτω Χώρος
. «Lemons», του Σαμ Στάινερ, Σκηνοθεσία: Ζαφειρία Δημητροπούλου, Del Angel. Ο Σαμ Στάινερ πλάθει έναν κόσμο όπου οι λέξεις αποτελούν πολύτιμο αγαθό. Σε μια κοινωνία όπου ένας δρακόντειος Νόμος Σίγασης περιορίζει κάθε πολίτη σε μόλις 140 λέξεις την ημέρα, ένα ερωτευμένο ζευγάρι βιώνει την αγάπη και τη σύγκρουση κάτω από αυτό τον ασφυκτικό περιορισμό. Παίζουν: Άννα Μενενάκου, Γιώργος Ζυγούρης. Από τις 30 Οκτωβρίου.
- «Φόβος», του Στέφαν Τσβάιχ, Σκηνοθεσία: Μάριος Κακουλλής. Μια παντρεμένη κυρία της μεγαλοαστικής τάξης βγαίνει από το σπίτι του εραστή της. Όπως κάθε φορά, προσέχει κάθε της βήμα. Ο Μάριος Κακουλλής, απόφοιτος του τμήματος Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου, με αφορμή το διήγημα του Στέφαν Τσβάιχ – μια ψυχολογική και κοινωνική ανατομία του φόβου – δημιουργεί μια σύνθεση πάνω στην απιστία. Παίζουν: Κατερίνα Παπουτσάκη, Γιάννης Παπαδόπουλος. Από 23 Νοεμβρίου.
- «Κόκκινες γραμμές ή Λέξεις που κάνουν τζιζ». Σύλληψη, Σκηνοθεσία Αγγελική Γκιργκινούδη, κείμενο Ευαγγελία Γατσωτή. Η ομάδα Vice Versa εξερευνά με μια χιουμοριστική αλληγορία όψεις των νέων αφηγήσεων της ξενότητας στον ψηφιακό κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της ποπ κουλτούρας και διερευνούν τις νέες αφηγήσεις της πολιτικής ορθότητας, των έμφυλων ταυτοτήτων και της κουλτούρας του cancel. Παίζουν: Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Zeraw/Έμιας Τζάνι, Βασίλης Αουάντ. Μαγνητοσκοπημένη ερμηνεία: Γιάννης Νιάρρος. Από 20 Ιανουαρίου 2025.
- «Ιβάν εναντίον Ιβάν», των Σωτήρη Ρουμελιώτη και Γιάννη Αποσκίτη. Σκηνοθεσία: Σωτήρης Ρουμελιώτης. Βασισμένο στην ομότιτλη νουβέλα του Γκόγκολ. Η θεατρική διασκευή εμπνέεται από το επίκαιρο σύμπαν του Γκόγκολ για να καυτηριάσει την «κουλτούρα της ακύρωσης», τον κανιβαλισμό των media και τα λαϊκά δικαστήρια. Παίζουν: Μπάμπης Αλεφάντης, Λάμπρος Γραμματικός, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης. Από τις 30 Ιανουαρίου 2025.
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα
- «Ρίτα», της Μάρτα Μπουτσάκα. Σκηνοθεσία: Ρηνιώ Κυριαζή. Μια μαύρη κωμωδία για το μεταίχμιο της ζωής και του θανάτου, τη μνήμη και τη λήθη, την αγάπη. Παίζουν: Ιφιγένεια Καραμήτρου, Γιώργος Καφετζόπουλος. Από τις 4 Οκτωβρίου.
- «Εκατό λέξεις για το χιόνι», της Τάτι Χένεσι. Σκηνοθεσία: Καλή Βοϊκλή. Το βραβευμένο έργο της Τάτι Χένεσι δεν είναι μια συνηθισμένη ιστορία ενηλικίωσης, αλλά μια περιπέτεια στην άκρη του κόσμου, μια εξερεύνηση στις αχαρτογράφητες περιοχές που υπάρχουν βαθιά μέσα μας. Πρωταγωνιστεί η Αριάδνη Καβαλιέρου. Ακούγεται ο ηθοποιός Βασίλης Παπαστάθης. Από 21 Οκτωβρίου.
«Το οχυρό», μια performance, της Ειρήνης Δράκου και της Ζωής Ξανθοπούλου με αφορμή το έργο “Η Πολιορκία του Λένινγκραντ” του Χ.Σ. Σινιστέρα αλλά και σημεία αναφοράς τις ταινίες “Underground” του Ε. Κουστουρίτσα και “La Strada” του Φ. Φελίνι. Από τις 30 Ιανουαρίου 2025.
Θέατρο «Κνωσός»
- «Brokeback Mountain», του Άσλεϊ Ρόμπινσον. Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Η θεατρική διασκευή μιας ταινίας που αγαπήθηκε πολύ και έγινε μεγάλη επιτυχία είναι η κεντρική παράσταση στο ανακαινισμένο θέατρο «Κνωσός» (Κνωσού 11 και Πατησίων 195) και βασίστηκε στο διήγημα της Αννι Πρου. Οι εικοσάχρονοι Ένις ντελ Μαρ και Τζακ Τουίστ γνωρίζονται μέσα σε ένα γραφείο εύρεσης εργασίας, όταν πιάνουν εποχική δουλειά ως βοσκοί στα άγρια βουνά του Γουαϊόμινγκ. Μέσα στην απομόνωση του τοπίου, στα βοσκοτόπια και τις κορυφές όπου το καλοκαίρι δεν φτάνει ποτέ, τα δυο αγόρια αναπτύσσουν μια βαθιά και απροσδόκητη σύνδεση, που έχει να αντιμετωπίσει κοινωνικούς και προσωπικούς περιορισμούς. Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Μιχαήλ Ταμπακάκης, Κορίνα Γωγούλη, Δημήτρης Καπετανάκος, Δωροθέα Μερκούρη. Από 23 Οκτωβρίου.
- «Μια άλλη Θήβα», του Σέρχιο Μπλάνκο. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Για τρίτη χρονιά συνεχίζεται η παράσταση που εξακολουθεί να συγκινεί και να γοητεύει. Ένας συγγραφέας που επισκέπτεται έναν νεαρό κατάδικος τη φυλακή, προκειμένου να βρει υλικό για την ιστορία του. Μια σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους, ένα πολυβραβευμένο έργο για τις σχέσεις πατέρα – γιου, για την αντρική ταυτότητα, για την ψυχική ασθένεια, για τον ερωτισμό. Ένα έργο αινιγματικό, συγκινητικό, όσο και διασκεδαστικό. Παίζουν: Δημήτρης Καπουράνης, Θάνος Λέκκας. Από 28 Οκτωβρίου.
- Θέατρο για παιδιά από τους Patari Project, με το έργο «Πήτερ, πάντα παιδί». Σκηνοθεσία, Σοφία Πάσχου. Μπορούμε να μεγαλώσουμε χωρίς να χάσουμε το παιδί μέσα μας; Παίζουν: Γιάννης Γιαννούλης, Θεοδόσης Κώνστας, Άρης Λάσκος, Άλκης Μπακογιάννης, Ζωή Μυλωνά, Παύλος Παυλίδης, Αποστόλης Ψυχράμης. Από 3 Νοεμβρίου.
Θέατρο «Χώρα»
- Στην Κυψέλη και πάλι, στην οδό Αμοργού 20, θα στεγαστεί το έργο του Σάμ Σέπαρντ “True West”. Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη. Δυο αδέρφια ζουν στο σπίτι της αυστηρής μητέρας τους. Ο Λη, ο μεγάλος αδερφός, είναι ένας μοναχικός διαρρήκτης. Ο μικρός αδερφός Όστιν, οικογενειάρχης και επαγγελματίας συγγραφέας κινηματογραφικών σεναρίων, ενσαρκώνει το αμερικανικό όνειρο. Στο μικροαστικό σπίτι, τα δύο αδέλφια ακροβατούν πάνω στα απομεινάρια του κοινού τους παρελθόντος. Η σύγκρουσή τους κορυφώνεται όταν εισβάλλει στη ζωή τους ο Σολ, παραγωγός από το Χόλιγουντ, που θα τους οδηγήσει σε μια αναπάντεχη αντιστροφή ρόλων… Παίζουν: Νίκος Ψαρράς, Μάρκος Παπαδοκωνσταντάκης, Νέστορας Κοψιδάς, Αλεξάνδρα Παντελάκη. Μουσικός επί σκηνής: Μίκης Παντελούς. Από τις 9 Οκτωβρίου.
- «Ανεξάρτητα Kράτη», των Αντώνη Τσιοτσιόπουλου και Γιώργου Παλούμπη. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Η ιστορία του γιατρού Βασίλη Τσιρώνη, που κλείστηκε στο διαμέρισμά του στο Φάληρο και το κήρυξε «ανεξάρτητο κράτος», και ο θάνατός τους, από την πλευρά μιας δημοσιογράφου, της Μαρίας Θεοφίλου, που παρακολούθησε εξαρχής την ιστορία του γιατρού και παθιάστηκε με την υπόθεση. Παίζουν: Στέλιος Δημόπουλος, Βασιλική Διαλυνά, Άλκηστις Ζιρώ, Ελεάνα Καυκαλά, Μάκης Παπαδημητράτος, Στάθης Σταμουλακάτος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Από τις 5 Νοεμβρίου.
- «Η γραμμή του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου. Η πρώτη απόπειρα θεατρικής διασκευής του δημοφιλούς μυθιστορήματος του Χρήστου Βακαλόπουλου, που παρουσιάστηκε την περασμένη άνοιξη στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, επανέρχεται για να συναντήσει περισσότερους νέους φίλους του συγγραφέα και κριτικού κινηματογράφου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Μια καταμέτρηση προσωπικών απωλειών, αλλά και αποχαιρετισμός σε μια γενιά που συνθηκολόγησε, σε μια Αθήνα που χάθηκε ανάμεσα στους συρμούς, σε μια Ελλάδα που απορροφήθηκε από τον υλισμό, σε μια κοινωνία που παρέδωσε την ταυτότητά της στην επίφαση. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Σπύργος Βόσγας, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου, Ειρήνη Μαυρικάκη. Από τις 20 Νοεμβρίου.
- Θέατρο για παιδιά και στο «Χώρα». Συρανό, της Ελένης Βλάχου. Εμπνευσμένο από το κλασικό θεατρικό έργο του Εντμόν Ροστάν. Μια ιστορία για την αξία της φιλίας, την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη δύναμη της αγάπης. Παίζουν: Δημήτρης Γαλανάκης, Χαρά Λιόλιου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ντίνος Παπαγεωργίου, Ελένη Τσιμπρικίδου. Μουσικός επί σκηνής: Ηλίας Βαμβακούσης. Από τις 3 Νοεμβρίου.
Θέατρο «Πόρτα»
- «Το πήδημα», της Μάγκι Νέβιλ. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος. Έξι νέοι ηθοποιοί συναντιούνται χωρίς προφυλάξεις με το ευθύ βρετανικό χιούμορ και φωτογραφίζουν την εποχή όπως είναι: γυμνή, ευάλωτη, απεγνωσμένη. Μουσικές από τις Σκιαδαρέσες, με μελωδίες και καυστικούς στίχους συνθέτουν το σκηνικό. Παίζουν: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη, Άγγελος-Προκόπιος Νεράντζης, Νίκη Σκιαδαρέση, Όλγα Σκιαδαρέση, Λυδία Τζανουδάκη. Από τις 4 Νοεμβρίου.
Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν – Υπόγειο
- Το έργο «Βρέχει στη Βαρκελώνη», του Πάου Μιρό είναι η δεύτερη σκηνοθεσία του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η Λάλι είναι μια πόρνη που ζει κοντά στο λιμάνι της Βαρκελώνης μαζί με τον Κάρλος, τον άνεργο εραστή και προαγωγό της. Έχει έναν τακτικό πελάτη, τον Νταβίντ, ιδιοκτήτη βιβλιοπωλείου, που είναι παντρεμένος αλλά η γυναίκα του είναι ετοιμοθάνατη. Η Λάλι αρχίζει σιγά σιγά να αναπτύσσει μια ιδιόρρυθμη σχέση με τον Νταβίντ, που της δίνει βιβλία να διαβάζει και της ανοίγει έναν καινούργιο κόσμο, με αποτέλεσμα να θέλει να εγκαταλείψει το πεζοδρόμιο. Η αλλαγή αυτή δεν αρέσει καθόλου στον Κάρλος. Τι θα γίνει όταν πεθάνει η γυναίκα του Νταβίντ και θα προτείνει στη Λάλι να δουλέψει στο βιβλιοπωλείο; Παίζουν: Δήμητρα Ματσούκα, Κώστας Καζανάς, Ανδρέας Κοντόπουλος. Από τις 18 Δεκεμβρίου.