Ο Αίγαγρος και ο Φοίνιξ, Εμπειρίκος- Εγγονόπουλος (συνέδριο για τον υπερρεαλισμό)

0
664

 

 

Μια νέα θεώρηση διακαλλιτεχνική και διεπιστημονική φιλοδοξεί να προσφέρει το συνέδριο για το έργο των Εγγονόπουλου- Εμπερίκου που θα διεξαχθεί διαδικτυακά στις 24-26 Ιουνίου από το Τμήμα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Τμήμα Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πατρών.

Το έργο των «διόσκουρων» του ελληνικού Υπερρεαλισμού έχει συχνά μελετηθεί, με άξονα το «διπλό ταλέντο» τους στις τέχνες (ποίηση/φωτογραφία, ποίηση/ζωγραφική). Ωστόσο, η περίπτωση του «διττού έργου» –ποιητικού και εικαστικού- του Εμπειρίκου και του Εγγονόπουλου, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, αξίζει να ερευνηθεί συνδυαστικά περαιτέρω. Ειδικότερα, τεχνικές που σχετίζονται με την οπτική αφήγηση (φωτογραφία, σινεμά, κινούμενη εικόνα, μοντάζ) τροφοδοτούν το έργο του Εμπειρίκου, ενώ θέματα και μοτίβα που εγγράφονται στην ποίηση του Εγγονόπουλου επανέρχονται, σχεδόν ταυτόχρονα, στον καμβά. Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο, γίνεται φανερό πως στο έργο τους βρίσκονται είτε οργανικά ενσωματωμένες είτε κρυπτικά διατυπωμένες απηχήσεις από ρεύματα ιδεών, θρησκευτικών τελετουργιών, μυθικών αρχετύπων και επιστημονικών αντιλήψεων, που σφράγισαν τη νεωτερικότητα, στον 19ο αι και τον 20ό αιώνα.

Στο έργο του Εμπειρίκου, η ψυχανάλυση, ο θρησκευτικός «μεσσιανισμός», τα βιταλιστικά μοτίβα και οι «επιφάνειες» διασταυρώνονται συστηματικά με το στοχασμό της Ουτοπίας. Σχετικά με τον Εγγονόπουλο, έχει πρόσφατα επισημανθεί η συνάφεια των ενδιαφερόντων του με θρησκευτικά σύμβολα, με στοιχεία από τα ρεύματα του αλεξανδρινού ερμητισμού, του αποκρυφισμού, του ελευθεροτεκτονισμού και του πνευματισμού · ρεύματα επίκαιρα στην ευρωπαϊκή λογοτεχνική σκηνή κατά τον 19ο αιώνα και τις αρχές του 20ού αιώνα. Ενισχύοντας τον διάλογο ανάμεσα στις Νεοελληνικές και Συγκριτολογικές Σπουδές, στόχος μας είναι η συστηματική επανεξέταση του έργου των «διόσκουρων», με νέες δεπιστημονικές και δια-καλλιτεχνικές κατευθύνσεις, που συμβάλλουν στη σύγχρονη έρευνα του ελληνικού υπερρεαλισμού.

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΤΜΗΜΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΚΥΠΡΟΥ – ΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, ΤΜΗΜΑ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα-Μαρίνα Κατσιγιάννη, Γιάννης Παπαθεοδώρου.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: Αλεξάνδρα Σαμουήλ, Άννα – Μαρίνα Κατσιγιάννη, Κατερίνα Κωστίου, Έλλη Φιλοκύπρου, Ειρήνη Παπαδάκη

 

ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΙΘΟΥΣΑ

Join Zoom Meeting: https://upatras-gr.zoom.us/j/96999594423?pwd=Z3JrSThQeFFPa2JwRlE2eTZYUHp3UT09

Meeting ID: 969 9959 4423

Passcode: 777141

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΔημοσθένης Κούρτοβικ : Η καλή λογοτεχνία δεν χωράει σε καμία θεωρία (συνέντευξη στον Γιάννη Μπασκόζο)
Επόμενο άρθροAnew, μια διακαλλιτεχνική πρόταση στο Κουκάκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ