Μια αγαπητική εσπερίδα για τον ποιητή Μιχάλη Γκανά

0
150

 

Η εσπερίδα  για τον Μιχάλη Γκανά που διεξήχθη στις 20 Μαρτίου 2025 στο αμφιθέατρο Αργυριάδη του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν συγκινητική, ο κόσμος, κυρίως φοιτητές φιλολογίας παρακολούθησαν με αγάπη όλες τις ομιλίες και την καταληκτική συζήτηση για τη στιχουργική του. Πολλοί ομότεχνοι του, αγαπημένοι φίλοι και η οικογένεια του βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα για να θυμηθούν έναν ποιητή που κέρδισε και τους θιασώτες  της «πόλεως των ιδεών» και το πλατύ κοινό.

Το πρώτο πάνελ των ομιλητών ασχολήθηκε κυρίως φιλολογικά με το έργο του. Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Δ. Αγγελάτος ανέλυσε τα εικονικά τοπία που ανακαλούν οι λέξεις στα ποιήματα του Μ.Γκανά ακολουθώντας τη ρήση του Σιμωνίδη του Κέίου ότι η ποίηση είναι ομιλούσα ζωγραφική. Ο καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας Ευριπίδης Γαραντούδης ανέλυσε τη λογιότητα στα έργα του ποιητή και τη σχέση του με το δημοτικό τραγούδι. Η καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Μαρία Ρώτα και ο φοιτητής της Σ.Παρασκάκης, στο κείμενο τους, αναφέρθηκαν στις πολλές διακειμενικές συγγένειες του έργου του Μ.Γκανά.

Το δεύτερο πάνελ περιλάμβανε ομιλίες στηριγμένες στις  βιωματικές σχέσεις των ομιλητών με το έργο του ποιητή. Ο συγγραφέας Παντελής Μπουκάλας μίλησε για τα «αγαπημένα» του Γκανά και πώς αυτά εκφράζουν το ποιητικό πεδίο έμπνευσης του, ο συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος αναφέρθηκε στην ηπειρωτική γεωγραφία όπως την προσλαμβάνει κάποιος που γνωρίζει τον ποιητή και ο νεαρός ποιητής Χρήστος Κολτσίδας στη συγγενική ποιητική του σχέση με τον Μ.Γκανά.

Το τρίτο πάνελ ήταν μια συζήτηση που ανέδειξε το στιχουργικό έργο του Μιχάλη Γκανά. Ο συνθέτης Νίκος Ξυδάκης, ο στιχουργός Οδυσσέας Ιωάννου, η κριτικός ποίησης Βαρβάρα Ρούσσου συζήτησαν για το πως η ποιητική του στίχου παραμένει ποίηση, η σχέση του με το μέλος, το τελικό αποτέλεσμα.

Την εκδήλωση οργάνωσε και συντόνισε η Δώρα Μέντη, ΕΔΙΠ Νεοελληνικής Φιλολογίας και ο Γιάννης Μπασκόζος εκ μέρους του περιοδικού ο Αναγνώστης.

 

Προηγούμενο άρθροHoward A. Rodman – Επίμετρο στο “Νεκροτομείο πλήρες” του Jean-Patrick Manchette
Επόμενο άρθρο15+1 καινούργια βιβλία για την Ελληνική Επανάσταση (του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ