Ιστορίες για παιδιά την εποχή του κορονοϊού

0
74

Αναστασία Καλαντζή-Αζίζι, Αγγελική Παναγιωτοπούλου και συνεργάτες. Ιολίνα & Κορονάκος. Ιστορίες για παιδιά την εποχή του κορονοϊού, Μέρος Α΄, e-book (https://ibrt.gr/edu/IK), Εκδόσεις ΙΕΘΣ, Αθήνα 2020, σελίδες 120 (Διατείθεται Δωρεάν)

Η Ιολίνα και ο Κορονάκος είναι δύο αδελφάκια, δύο μικροί καθημερινοί ήρωες που συντροφεύουν τα παιδιά στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Το εγχείρημα «ζωντάνεψε» από την πρώτη περίοδο του εγκλεισμού(Απρίλιο του 2020). Η ομάδα Covid-19 του Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς αναγνώρισε την ανάγκη στήριξης των παιδιών αυτή την πρωτόγνωρη περίοδο. Με «όχημα» την εικονογραφημένη αφήγηση ιστοριών, και θέματα από την καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, άρχισε η δημοσίευση αυτοτελών επεισοδίων, δύο φορές την εβδομάδα από την ιστοσελίδα του ΙΕΘΣ (www.ibrt.gr). Στόχοι των επεισοδίων η ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας των παιδιών μέσω ενός μοντέλου συμβουλευτικής ομηλίκων, όπου τα παιδιά μπορούν, ταυτιζόμενα με τους ήρωες των ιστοριών, να αξιοποιήσουν τις εγγενείς δυνάμεις τους για να επιλύουν προβλήματα, και να επεξεργαστούν συναισθηματικά τις επιπτώσεις της πανδημίας. Απώτερος σκοπός η συμβολή στη διαμόρφωση ενεργών και σκεπτόμενων ενηλίκων.

Η μεγάλη απήχηση για το εγχείρημα τόσο σε από εκπαιδευτικούς και γονείς αλλά και από ειδικούς του χώρου ψυχικής υγείας οδήγησε στην έκδοση των επεισοδίων σε αυτό το δωρεάν ηλεκτρονικό βιβλίο από τις εκδόσεις ΙΕΘΣ.

Από τον Σεπτέμβριο του 2020, συνεχίζουν να δημοσιεύονται εικονογραφημένα επεισόδια εβδομαδιαία και με τη μορφή βίντεο στο YouTube, ακολουθώντας την ροή των συνεχόμενων αλλαγών της καθημερινότητας των μικρών και μεγάλων αναγνωστων. Με τη λήξη της σχολικής χρονιάς του 2020-2021, θα ακολουθήσει η έκδοση το β’ μέρος του ηλεκτρονικού βιβλίου με όλα τα επεισόδια αυτής της σχολικής χρονιάς.

Προηγούμενο άρθροΡήγας επαναστατημένος και επαναστατικός (του Βαγγέλη Χατζηβασιλείου)
Επόμενο άρθροΜικρός Ήρωας, ένα εμβληματικό παιδικό περιοδικό (του Κώστα Γ. Τσικνάκη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ