ΑΦΙΕΡΩΜΑ – 4, Δεν είναι όλα τα κείμενα για όλους τους εικονογράφους (Α.Παπαφίγκου, Γ. Γκανάς)

0
324

των Άννα Παπαφίγκου και Γιάννη Γκανά (Εκδόσεις Μάρτης)

Από όταν ξεκινήσαμε τον Μάρτη  το 2014 και  οργανώσαμε το εκδοτικό μας πρόγραμμα, συγκεκριμένα για τις ελληνικές παραγωγές υιοθετήσαμε μια προσέγγιση η οποία βασίζεται στην πεποίθηση ότι οι δύο δημιουργοί (εικονογράφος και συγγραφέας )είναι απολύτως ισότιμοι. Ο ρόλος μας ως εκδότες είναι να τους δώσουμε τον απαραίτητο χώρο και την ελευθερία να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, να συνεργαστούν δημιουργικά ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατό βιβλίο. Συχνά παρατηρείται το φαινόμενο ο εικονογράφος να παραλαμβάνει ένα κείμενο προς έκδοση χωρίς να του δίνεται η ευκαιρία να συνομιλήσει με τον συγγραφέα και να προτείνει ιδέες και λύσεις που να εξυπηρετούν το  βέλτιστο αποτέλεσμα.

Από τη μεριά μας φροντίζουμε να οραματιστούμε το τελικό βιβλίο, παρέχοντας την απαραίτητη καθοδήγηση και  συντονίζοντας  τη διαδικασία  μέχρι την έκδοση του βιβλίου.

Σε πολλές περιπτώσεις πέρα από το αποτέλεσμα που μας δικαιώνει, διότι  δημιουργείται ένα βιβλίο υψηλής καλλιτεχνικής αξίας και άρτιας μορφής  έχουμε περάσει καλά και  έχουμε εξελιχθεί φτιάχνοντας το.

Στην Ελλάδα έχουμε πολλούς, καλούς και παραγωγικούς εικονογράφους.

Πολύ συχνά παρατηρούμε ότι οι εικονογράφοι γίνονται δέσμιοι του προσωπικού τους στυλ καθώς τους ζητείται ούτε λίγο ούτε πολύ να επαναλάβουν τον εαυτό τους.

Εμείς  θεωρούμε ότι δεν είναι όλα τα κείμενα για όλους τους εικονογράφους και φροντίζουμε το εγχείρημα του νέου βιβλίου να αποτελεί καλλιτεχνική πρόκληση και για τα δύο μέρη και να δίνει την ευκαιρία της εξέλιξης.

Με αυτόν τον τρόπο  οι εικονογράφοι  νιώθουν ελεύθεροι να πειραματιστούν και να εμπλουτίσουν το προσωπικό τους στυλ καθώς και να εκπλήξουν το κοινό τους.

Η παραπάνω σχέση αποτυπώνεται στο εξώφυλλο όταν οι δύο δημιουργοί αναγράφονται ισότιμα (ισομεγέθη γράμματα και χωρίς προσδιορισμό) συνυπογράφοντας  το έργο.

 

 

Προηγούμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ – 3, Η εικονογράφηση βιβλίων για παιδιά (Μάνος Κοντολέων – η εμπειρία μου)
Επόμενο άρθροΑΦΙΕΡΩΜΑ-5, Στο σταυροδρόμι από την εικόνα προς το κείμενο και την πραγματικότητα της ζωήςτης (της Μένης Πουρνή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ