Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, 2026
ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ - EVENTS Η καλοκαιρινή περιπέτεια ενός βιβλίου (γράφει ο Κώστας Μίντζηρας)

Η καλοκαιρινή περιπέτεια ενός βιβλίου (γράφει ο Κώστας Μίντζηρας)

0
300

 

γράφει ο Κώστας Μίντζηρας (*)

 

Λίγες ώρες πριν απλωθεί στην χώρα η περίφημη «ραστώνη» του Αυγούστου μια ανακοίνωση* (ανάρτηση) ενός εκδότη στα κοινωνικά δίκτυα έθεσε ένα πολύ ενδιαφέρον (αν κι όχι συνηθισμένο) ζήτημα: Δικαιούται εκδοτικός οίκος που έχει νόμιμα στη λίστα των εκδόσεών του ένα μεταφρασμένο -για λογαριασμό του- βιβλίο για οιαδήποτε εξωσυμβατική αιτία να θέσει εκτός κυκλοφορίας το βιβλίο;

Η απάντηση, σύμφωνα με το ισχύον (αλλά και κατά πολύ παλαιότερο) νομικό πλαίσιο, είναι όχι. Συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, είναι όχι. Μία από τις δύο καίριας σημασίας υποχρέωση του εκδότη είναι να προβαίνει -σύμφωνα προς τα οριζόμενα στη σύμβαση έντυπης έκδοσης που τον συνδέει με τον συγγραφέα- στην εκμετάλλευση του έργου (η άλλη υποχρέωση είναι η καταβολή της συγγραφικής αμοιβής). Εκμετάλλευση, εν προκειμένω, του έργου σημαίνει η προσήκουσα εκτύπωση, έκδοση, κυκλοφορία και διαφήμισή του, προκειμένου να επιτευχθεί η διάδοσή του στο κοινό. Η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής αναφέρεται ως συνεχής, πράγμα για το οποίο κατά νόμο ελέγχεται ο εκδότης. Τυχόν παραβίαση αυτής της υποχρέωσης κι όσων επιμέρους την συναπαρτίζουν συνιστά ευθεία και βαρεία παραβίαση (ουσιωδέστατου) όρου της σύμβασης, με τις εκεί οριζόμενες συνέπειες.

Σημ. Η περίπτωση, για να μην μιλάμε στο αέρα, τέθηκε με ανακοίνωση των εκδόσεων «oposito» (https://www.facebook.com/share/p/1E1L7H4v1Q/) σχετικά με βιβλίο που περιλαμβάνεται στον κατάλογό τους (https://tinyurl.com/2znzanea) της συγγραφέως Εvi Illuz.

 

 

(*) Ο Κώστας Μίντζηρας είναι δικηγόρος και συγγραφέας

Προηγούμενο άρθρο Αποχαιρετώντας τον Μάρκο (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροΜια μη “κανονική” προσέγγιση της ιστορίας (της Δήμητρας Ρουμπούλα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ