Το φανταστικό στην ελληνική λογοτεχνία,σήμερα στο Μέγαρο

0
492

(Μπορείτε να παρακολουθήσετε online την εκδήλωση στο :https://diavlos.grnet.gr/event/e502

 

Ποια είναι η σύγχρονη λογοτεχνία του φανταστικού στην Ελλάδα; Αυτό είναι το θέμα συζήτησης που οργανώνει το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο Αναγνώστης την Παρασκευή 3 Απριλίου 2015, στις 7μμ , στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus.

Ως γνωστόν η λογοτεχνία του φανταστικού είναι είδος με δική του μορφή και δικά του σύμβολα. Ο όρος «φανταστικό» που τη διαχωρίζει από τα άλλα είδη, αναφέρεται συνήθως σε φαινόμενα που δεν έχουν συμβεί, δεν συμβαίνουν, ούτε και θα μπορούσαν να συμβούν στην πραγματικότητα. Το φιλοσοφικό υπόβαθρο του φανταστικού, που χαρακτηρίζεται πάντα από τη σύγκρουση ορθολογικού-ανορθολογικού, δηλαδή από την εισβολή του “αφύσικου” στο “φυσιολογικό”, σχετίζεται ίσως με την ανάγκη μεταστοιχείωσης και επαναδημιουργίας του κόσμου, με τις ελευθερίες και τις δυνατότητες που παρέχει η φαντασία.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί στη χώρα μας μια νέα γενιά συγγραφέων που εμπνέονται και γράφουν για το φανταστικό. Δημιουργούν νέους κόσμους, αλληγορικούς, παράλληλους με τους πραγματικούς, παραμορφωμένους, με προβολές στο μέλλον(ουτοπικό ή δυστοπικό συνήθως), γεμάτο νοήματα και συνδηλώσεις.

Την Παρασκευή 3 Απριλίου, 7μμ στο Μέγαρο Μουσικής

Μιλούν οι πεζογράφοι: Λίλα Κονομάρα, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Δημήτρης Σωτάκης, Νίκος Μάντης.

Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει τιμητικό αφιέρωμα σ΄έναν σκαπανέα του φανταστικού στην Ελλάδα, τον  Μάκη Πανώριο. Θα μιλήσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης  Παναγιωτάτος.

Την εκδήλωση συντονίζει εκ μέρους του Αναγνώστη ο κριτικός λογοτεχνίας Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

 

Προηγούμενο άρθροΔιάλογος για το Παιδικό Βιβλίο
Επόμενο άρθροΤίτος Πατρίκιος: «σκιάς όναρ άνθρωπος»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ