«Θέατρο Μπέλλος». Τοποθεσία Πλάκα (της Όλγας Σελλά)

0
423

 

της Όλγας Σελλά

 

Στον προσωπικό μου χάρτη της πόλης (και στο χάρτη αρκετών άλλων νομίζω) η οδός Κέκροπος, στην Πλάκα, εντάσσεται στις σημαντικές αρτηρίες. Ήταν εκεί τα γραφεία του περιοδικού «Ο Πολίτης», μέχρι το 1999. Πηγαίναμε εκεί, πολλοί και πολλές, για αρκετά χρόνια, οπωσδήποτε τις Παρασκευές, για μακαρονάδα, για παρέα, για πολιτική συναναστροφή. Κι εκεί, στον ίδιο δρόμο, διαγωνίως απέναντι, στην οδό Κέκροπος 1, πάντα βλέπαμε, συνήθως σκοτεινό, ένα θέατρο, το «Θέατρο Μπέλλος», το οποίο ίδρυσε το 1977 ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιώργος Μπέλλος. Δεν το πρόλαβα να λειτουργεί, με σβηστά φώτα το έβλεπα πάντα, και ο Γιάννης Μπασκόζος θυμήθηκε ότι το περιοδικό «Διαβάζω» είχε στεγάσει εκεί μιαν εκδήλωση για τον Δημοσθενή Βουτυρά (κάπου το 1988) και ότι στο κοινό βρισκόταν ο ποιητής Νίκος-Αλέξης Ασλάνογλου, που μετείχε ενεργά στη συζήτηση της εκδήλωσης.

Τα χρόνια πέρασαν. Από την οδό Κέκροπος περνούν πλέον στίφη τουριστών, το κτίριο του «Πολίτη» παραμένει όρθιο, αλλά έρημο, όμως το «Θέατρο Μπέλλος» φωτίστηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά. Μια ομάδα νέων καλλιτεχνών, με το όνομα The Young Quill, μπήκε με φούρια, με ενθουσιασμό, με όραμα, το ξανάστησε, το ξανακαινούργιωσε. Τα μέλη της ομάδας έβαλαν πολλές ώρες προσωπικής δουλειάς (ακολουθώντας το δρόμο του ιδρυτή του θεάτρου, που κι εκείνος έτσι το έστησε) και ανέδειξαν, με σεβασμό και φρεσκάδα, τη νεότητα ενός χώρου, κρατώντας την πατίνα των χρόνων του. Κι αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που με ενθουσίασε σε μια βραδιά opening ενός ακόμα θεάτρου στην Αθήνα, που όσοι βρεθήκαμε εκεί, ούτε για μια στιγμή δεν νιώσαμε ότι προστίθεται το «βάρος» μιας ακόμη θεατρικής σκηνής. Αντιθέτως, νιώσαμε ότι βρεθήκαμε σ’ ένα σημείο της πόλης που μέχρι τώρα ήταν άγνωστο σε πολλούς, και ξαφνικά φωτίστηκε, ξαναζωντάνεψε, ανέδειξε την αισθητική της εποχής του και ότι σ’ αυτό το σημείο της πόλης, μια νεότερη γενιά καλλιτεχνών ξεδιπλώνει «με λογισμό και μ’ όνειρο» τα σχέδια της, περιμένοντας τους θεατές του 21ου αιώνα για να συνεχίσει.

Η σκηνοθέτιδα Αικατερίνη Παπαγεωργίου μίλησε εκ μέρους της ομάδας The Young Quill. Ένα νέο κορίτσι, που έζησε, σπούδασε και δούλεψε στο Λονδίνο, απ’ όπου επέστρεψε πριν από δύο χρόνια, στην καρδιά της πανδημίας. Με φωνή σταθερή, οικεία και απροσποίητη [κι αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που στάθηκα], αναφέρθηκε στο όραμά της (τους): «Η εμπλοκή μας με την επαναλειτουργία του Θεάτρου Μπέλλος ήταν ένα από τα όνειρα της ομάδας μας, που πραγματοποιήθηκε απρόσμενα και νωρίτερα από ότι και εμείς οι ίδιοι προσδοκούσαμε. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Γιώργο Μπέλλο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε και την υποστήριξη του. Ευελπιστούμε το ‘Θέατρο Μπέλλος’ να αποτελέσει ένα χώρο δημιουργικής συνύπαρξης και θεατρικής άνθισης. Στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στη φιλοξενία και τη στήριξη θεατρικών ομάδων. Στόχος μας είναι ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του θεάτρου, σε ετήσια βάση, να σχεδιάζεται με γνώμονα έναν κεντρικό θεματικό άξονα, που θα αφορά σε όλες τις παραστάσεις και τις δράσεις του χώρου. Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κοινού θεματικού πυρήνα, ο οποίος θα ενισχύσει τον διάλογο μεταξύ όλων των επιμέρους καλλιτεχνικών ομάδων που θα συνυπάρχουν στο χώρο. Για τη φετινή καλλιτεχνική σεζόν εστιάζουμε στην ελληνική δραματουργία και στη σύγχρονη ελληνική μουσική παράδοση. Η επιλογή αυτή έγινε προκειμένου να τιμήσουμε την καλλιτεχνική πορεία του θεάτρου, η οποία ήταν αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία της τότε εποχής».

Μια στέγη για τις θεατρικές ομάδες λοιπόν και στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία. Και το φετινό πρόγραμμα είναι φτιαγμένο με σύνεση και όραμα, και έχει τα πάντα: θέατρο, θέατρο σκιών, μουσική.

Το ρεπερτόριο

 • Το Μαύρο Ταξίδι

  Και η αρχή θα γίνει από την ομάδα bijoux de kant , με την παράσταση «Το Μαύρο Ταξίδι» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Πρόκειται για τη μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να πάρει μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Σύλληψη, σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου. 12, 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου στις 9μ.μ.

 

 • Η νύχτα των μυστικών

  Κεντρική παράσταση του «Θεάτρου Μπέλλος» είναι «Η νύχτα των μυστικών» του Άκη Δήμου. Ένα έργο που πραγματεύεται, με ρεαλισμό και με φαντασία, την έννοια της κακοποίησης σε όλα τα επίπεδα μιας σχέσης. «Η παράστασή μας εκθέτει τη σκληρότητα του ανθρώπου, τη δίνη της υπαρξιακής αναζήτησης, την εξουσία της πατριαρχίας και εν τέλει την αδυναμία του ανθρώπου να ταυτιστεί με την έννοια του ‘μαζί’», λέει η σκηνοθέτιδα της παράστασης, Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Παίζουν: Ορέστης Τζιόβας, Τάσος Λέκκας, Αλέξανδρος Βάρθης, Ελίζα Σκολίδη, Εριφύλη Κιτζόγλου, Γιώργος Μαρτίνος. Από 21 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.

 • Είχε παρουσιαστεί πέρυσι στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στη Σκηνή Ω. Φέτος η ομάδα 4Frontal φέρνει και πάλι τους «Αριστερόχειρες», την πρώτη απόπειρα θεατρικής γραφής της Νεφέλης Μαϊστράλη στο «Θέατρο Μπέλλος». Ένα έργο που αντλεί την έμπνευσή του από τις μετεμφυλιακές «Παιδουπόλεις» και τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου. Σκηνοθεσία Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης. Ακούγεται ο Σταύρος Γιαννουλάδης και η Ευαγγελία Καρακατσάνη. Πρεμιέρα, 7 Νοεμβρίου. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9μ.μ.
 • Ελπίδα, Χριστοδουλόπουλος

  Στην Πλάκα βρίσκεται το «Θέατρο Μπέλλος», στην περιοχή που άνθισαν οι μπουάτ. Κι επειδή ο χώρος του θεάτρου θυμίζει απολύτως τις παλιές μπουάτ της Πλάκας, όπως και η διάταξη των θέσεων στην αίθουσα, ο ανήσυχος μουσικός (μέλος της ομάδας The Young Quill Γιάννης Χριστοδουλόπουλος, σκέφτηκε τις Τετάρτες να μας τρατάρει μουσική. Έχοντας δίπλα του, την Ελπίδα, για βραδιές με τραγούδια παλιά, αλλά και απρόσμενα. Τίτλος της παράστασης, «Τοποθεσία Πλάκα». Από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη.

 

Για μικρά και μεγάλα παιδιά

 • Οι Κυριακές είναι των παιδιών, αλλά και του Καραγκιόζη. Και ο καραγκιοζοπαίκτης Άθως Δανέλλης κάθε Κυριακή στη 1 το μεσημέρι θα βρίσκεται πίσω από τον μπερντέ και θα κουνάει τις φιγούρες του Καραγκιόζη και της παρέας του. Πρεμιέρα, 5 Νοεμβρίου, κάθε Κυριακή.
 • Την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη προσαρμοσμένο για μικρούς θεατές θα παρουσιάζει η ομάδα The Young Quill, ένα έργο που αποτελεί ύμνο στην ομόνοια, την αγάπη και τον αλτρουισμό. Στην παράσταση, παρουσιάζεται σαν ένα σύγχρονο παραμύθι, απόλυτα συνδεδεμένο με το σήμερα των παιδιών και των εφήβων, ταsocial media, τα videogames, την kpop κ.ά. που περιθωριοποιεί τη βία, την επιθετικότητα και το μίσος. Μεταφορά και διασκευή Ομάδα The Young Quill. Σκηνοθεσία Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Απόστολος Καμιτσάκης, Κώστας Κουτρούλης, Χριστίνα Κωστέα, Φάνης Μιλλεούνης.

Το πρόγραμμα για τα παιδιά περιλαμβάνει επίσης και προβολή ταινίας animation «Καραγκιόζης The Movie», αλλά και θεατροπαιδαγωγικές δράσεις.

 

Προηγούμενο άρθροΤο διάσημο βιβλιοπωλειο Atlantis “εκδιώκεται” από τη Σαντορίνη (του Γιάννη Ν. Μπασκόζου)
Επόμενο άρθροΗ γυναίκα στο Ιράν μέσα στο μυθιστόρημα (επιλογές της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ