Οι νικητές του βραβείου Hans Christian Andersen 2024 είναι οι Heinz Janisch και Sydney Smith

0
62
Heinz Janisch

Οι μεγάλοι νικητές του βραβείου Hans Christian Andersen 2024 είναι ο Αυστριακός Heinz Janisch για τη συγγραφή και ο Καναδός Sydney Smith για την εικονογράφηση. Το IBBY Hans Christian Andersen Award είναι η υψηλότερη διεθνής διάκριση που απονέμεται σε συγγραφείς και εικονογράφους παιδικών βιβλίων. Aπονέμεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY, αναγνωρίζοντας έναν συγγραφέα και εικονογράφο, τα έργα των οποίων έχουν συμβάλει σημαντικά και διαχρονικά στη λογοτεχνία για τα παιδιά.

Ο Heinz Janisch υποστηρίζει ότι «τίποτα δεν είναι πολύ μικρό στη λογοτεχνία». Γεννήθηκε το 1960 στο Burgenland, όχι πολύ μακριά από τα ουγγρικά σύνορα και τώρα ζει στη Βιέννη. Σύμφωνα με την Κριτική Επιτροπή, ο Janisch είναι ένας μάστορας της μικρής ιστορίας που αφήνει χώρο στη φαντασία των μικρών αναγνωστών. Αν και πολλά από τα έργα του είναι χιουμοριστικά, ακόμη και μερικές φορές παράλογα, τη γραφή του διακρίνει ένα φιλοσοφικό στοιχείο κάνοντας συχνά τα βιβλία του βαθυστόχαστα. Τα απλά του κείμενα διαθέτουν πάντα νόημα και είναι οικουμενικά. Επιπλέον, η συμβολή του στη λογοτεχνία είναι τεράστια, όχι μόνο μέσω της συγγραφής του, αλλά και από τις πολλές αναγνώσεις, τα εργαστήρια λογοτεχνικής και δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργικών εργαστηρίων για νέους καλλιτέχνες με αναπηρία.

Στην Ελλάδα έχουν κυκλοφορήσει τα βιβλία του Η πριγκίπισσα και η κολοκύθα (Κάστωρ), Τα καπέλα της κυρίας Στρουμπίνσκι (Μεταίχμιο) και Ο μικρός Άγιος Βασίλης (Μίνωας)

 

Ο Sydney Smith

«Προσεγγίζω τις ιστορίες περισσότερο …ακούγοντας», δήλωσε σε συνέντευξή του κάποτε ο Sydney Smith για τις ιστορίες που εικονογραφεί ανάμεσά τους και για τις δικές του. Ο Smith γεννήθηκε το 1980 στην αγροτική περιοχή της Νέας Σκωτίας και έχει πλέον επιστρέψει στην επαρχία με την οικογένειά του αφού έζησε για αρκετά χρόνια στο Τορόντο. Η κριτική επιτροπή σημείωσε ότι το έργο του Smith είναι σαν μια οπτική αφήγηση ή μια σύντομη μουσική ανάμνηση.

Χρησιμοποιεί φαινομενικά απλές τεχνικές για να αφηγηθεί την ιστορία -στην πραγματικότητα αποτέλεσμα έντονης εξάσκησης. Οι σεμνοί αλλά αυθεντικοί του χαρακτήρες είναι συμπαθητικοί και ευγενικοί. Χρησιμοποιεί το χρώμα για να εισάγει τη φύση, τις μυρωδιές και το δράμα σε κάθε βιβλίο. Στγην Ελλάδα κυκλοφορεί το βιβλίο του Μιλώ σαν το ποτάμι (Μικρή ΣΕλήνη)

 

 

Προηγούμενο άρθροΝέο ΔΣ στην ΕΝΕΛΒΙ με πρόεδρο τον Κ. Δαρδανό
Επόμενο άρθρο«Γεμίζοντας το άδειο κέλυφος», για το Ο Πάγος Που Καίει, του Άντονι Τσεν (του Μανώλη Γαλιάτσου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ