Φεστιβάλ Cosmopolis στην Καβάλα

0
212

του Στέλιου Μακρή

 

Την Πέμπτη 16 Ιουλίου ξεκινά το Cosmopolis 2020 με την ενότητα CosmoHome και τις «σπιτικές» συναυλίες σε αναπάντεχα μέρη στη χερσόνησό της Καβάλας και προσκαλεί το κοινό της πόλης και όχι μόνο να τις απολαύσει. Η Καβάλα και οι κάτοικοι της πόλης γιορτάζουν την έλευση του Cosmopolis και το καλωσορίζουν. Οι κάτοικοι ανοίγουν τα σπίτια και τις αυλές τους, για να υποδεχθούν το νέο Cosmopolis και να φιλοξενήσουν unplugged, μικρά μουσικά events. Μέσα από τα στενά της πόλης και της ιστορικής χερσονήσου της Παναγίας, ξεκινούν οι ήχοι το ταξίδι τους για να ακουστούν σε όλο τον κόσμο, εκεί όπου θα ταξιδεύει κάθε χρόνο το Cosmopolis.

Το Φεστιβάλ Cosmopolis είναι μια μεγάλη, εντυπωσιακή γιορτή της μουσικής και των Τεχνών χωρισμένη σε τρία μέρη, το Cosmopolis ξεκινάει 16 Ιουλίου και φτάνει αισίως μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου.

Το πρώτο μέρος, CosmoHome (16 Ιουλίου-20 Αυγούστου), περιλαμβάνει βραδιές με καλλιτέχνες της Μακεδονίας, της Βόρειας Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Αρμενίας, Καππαδοκίας και Πόντου.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο CosmoWorld (27-30 Αυγούστου) πιο νεανική και hip hop αντίληψη – περιλαμβάνει τους εξαιρετικούς “Dreamers , μια indie rock μπάντα με νεαρούς Καβαλιώτες μουσικούς, κι ένα σωρό άλλα σχήματα ή καλλιτέχνες οπως η Μαρίνα Σάτι. Χρώματα, μουσικές, χοροί, τέχνες, γεύσεις, παραδόσεις από όλα τα μέρη του κόσμου, παρουσιάζονται μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού στην Καβάλα, αναδεικνύοντας την ιστορία και την πολιτισμικότητά της παγκοσμίως. Γνωρίζουμε διαφορετικές κουλτούρες, αναμειγνυόμαστε με τους ανθρώπους και διασκεδάζουμε με τις δράσεις του φεστιβάλ για 4 συνεχόμενες ημέρες. Περιηγούμαστε στην πόλη αφομοιώνοντας την ζωντάνια του φεστιβάλ Cosmopolis.

Το τρίτο, χειμωνιάτικο μέρος είναι το CosmoClassical, με κλασικό και σύγχρονο ρεπερτόριο εξαιρετικών μουσικών, σοπράνο, υψίφωνων, συνθετών και καλλιτεχνών, ντόπιων, Καρπάθιων, Βαλκάνιων και άλλων.

Το Cosmopolis σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο της πόλης, ανοίγει την αγκαλιά του στην κλασσική μουσική και στα είδη της στην διάρκεια των αιώνων μέχρι σήμερα. Οι νέοι που την μελετούν, συναντούν καταξιωμένους καλλιτέχνες, αποκτούν ινδάλματα και οραματίζονται την μελλοντική τους σχέση με αυτήν. Πρωταρχικό και κυρίαρχο ρόλο έχει ο Καβαλιώτης συνθέτης Γιάννης Α. Παπαιωάννου, του οποίου έργα του παρουσιάζονται από διακεκριμένους μουσικούς, αναδεικνύοντας την αξιόλογη συνθετική του δράση. Συναυλίες, σεμινάρια, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό και διαλέξεις στα Σαββατοκύριακα του Νοεμβρίου, εμπλουτίζουν το πρόγραμμα του CosmoClassical. Το Cosmopolis ολοκληρώνει τις δράσεις του για το 2020 στις αρχές του Δεκέμβρη, με την Cosmopolis Classical Youth Orchestra παρουσιάζοντας ένα φαντασμαγορικό κλασσικό σύνολο με πλήθος μουσικών επί σκηνής.

 

Καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis είναι ο μουσικός, δεξιοτέχνης στο κανονάκι Άλκης Ζοπόγλου. Όπως δηλώνει σχετικά με την φετινή διοργάνωση: «Πραγματικά είναι μία δύσκολη περίπτωση, αλλά εμείς συνειδητά αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε τη δράση, τηρώντας τους κανόνες υγιεινής του Υπουργείου Υγείας. Ταυτόχρονα, να δώσουμε έτσι χώρο στους ντόπιους καλλιτέχνες, παρόλο που το φεστιβάλ φιλοξενούσε κατά κόρον καλλιτέχνες από το εξωτερικό. Πιστεύουμε πως τούτη τη στιγμή πρέπει να δοθεί μεγαλύτερος χώρος σ’ αυτούς τους καλλιτέχνες, που αντιμετωπίζουν σοβαρό επαγγελματικό πρόβλημα. Μιλάμε πια για πρόβλημα επιβίωσης κι αυτός είναι ένας απ’ τους λόγους που είπαμε να γίνει το φεστιβάλ και να τους υποστηρίξουμε με κάποιο τρόπο».

 

Εκδηλώσεις με προστασία

Εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών, η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ θεωρεί υποχρέωσή της να ενημερώσει τον κόσμο για κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες.

  • Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες του CosmoHome είναι δωρεάν.
  • Ωστόσο, συστήνεται όποιος θέλει να παρακολουθήσει τις συναυλίες να κάνει προκράτηση θέσης που μπορεί να γίνει εύκολα και γρήγορα από την ιστοσελίδα του φεστιβάλ (cosmopolisfestival.gr) ή από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας (πρώην περίπτερο ΕΟΤ στην κεντρική πλατεία).
  • Οι χώροι των συναυλιών θα είναι οριοθετημένοι με περίφραξη και εντός αυτών θα μπορούν να εισέρχονται μόνο όσοι έχουν πρόσκληση, έτσι ώστε να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος του αριθμού των ακροατών.
  • Οι θέσεις για κάθε χώρο είναι συγκεκριμένες και τοποθετημένες σύμφωνα με τις τελευταίες υγειονομικές διατάξεις.
  • Στους χώρους των συναυλιών θα διατίθενται θέσεις μόνο εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες.
  • Κατά την προσέλευση στις συναυλίες το κοινό είναι καλό να έχει τις δικές του μάσκες. Η μάσκα θα πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από τον χώρο. Όταν ο θεατής καθίσει στην θέση του, τότε μπορεί να βγάλει τη μάσκα.
  • Οι χορηγοί του CosmoHome και η διοργάνωση, ως ένδειξη καλής φιλοξενίας, θα προσφέρουν στο κοινό που θα παρακολουθεί τις συναυλίες ειδικά συσκευασμένα κεράσματα και ένα ποτήρι κρασί.
  • Το κρασί θα σερβίρεται σε γυάλινο ποτήρι στο πλαίσιο της οικολογικής ευαισθησίας του φεστιβάλ. Παίρνοντας το ποτήρι από την είσοδο, το κοινό θα καλείται να αφήσει μια πολύ μικρή εγγύηση αξίας 2 ευρώ, την οποία θα παίρνει πίσω αμέσως μόλις επιστρέφει το ποτήρι στη διοργάνωση.
  • Οι συναυλίες θα ξεκινούν στις 21:30 και θα ολοκληρώνονται περίπου στις 22:30-23:00 χωρίς διάλειμμα, όπως υπαγορεύεται από τη νομοθεσία.

 

Επίσης σημαντικό για την εποχή που ζούμε είναι ότι ο δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ξενοδόχων της πόλης, προχώρησε σε μία διαφορετική κίνηση προς τους νοσηλευτές και τους γιατρούς των νοσοκομείων αναφοράς, οι οποίοι ανέδειξαν την Ελλάδα ως την πλέον ασφαλή επιλογή για τουρισμό φέτος το καλοκαίρι.Μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν τις διακοπές τους για φέτος σε ένα από τα ξενοδοχεία της πόλης. Συγκεκριμένα, ο Δήμος προσφέρει 45 πακέτα τεσσάρων διανυκτερεύσεων για 2 άτομα με πρωινό, δωρεάν είσοδο σε μουσεία και αξιοθέατα της πόλης και δωρεάν λασποθεραπεία στο Δημοτικό Ιαματικό Κέντρο των Κρινήδων, για την περίοδο από 10 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

 

Προηγούμενο άρθροΌψεις της επιτελεστικής ισχύος της γλώσσας- από την αρχαιότητα στην νεοτερικότητα (του Π. Ροϊλού)
Επόμενο άρθροΓιάννης Λειβαδάς: Εναρκτήρια επιλεγόμενα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ