Φεστιβάλ Αθηνών: Επιχείρηση Εξωστρέφεια (της Όλγας Σελλά)

0
314
Κατερίνα Ευαγγελάτου

 

της Όλγας Σελλά

 

Παρότι ξέραμε ότι το κάλεσμα δεν ήταν για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου 2023, φτάσαμε όλοι και νωρίτερα από την ώρα μας στα γραφεία του Φ.Α. στα Πετράλωνα. Το Φεστιβάλ πάντα μας κινητοποιεί. Το παλιό εργοστάσιο της βιομηχανίας εσωρούχων Palco στεγάζει πλέον τις διοικητικές δράσεις του Φεστιβάλ, μέχρι την οριστική τους μετάβαση στην Πειραιώς 260.

Ένας open plan χώρος, που έχει διαμορφωθεί για μικρά ή μεγαλύτερα γραφεία κι ένας τεράστιος διάδρομος με αφίσες από όλη την πορεία του Φεστιβάλ. Εκεί σταθήκαμε στην αρχή, στις αφίσες, που μας θύμιζαν εποχές, παραστάσεις, δημιουργούς. Και ήταν σαν μια ξεχωριστή εικαστική και αισθητική βεντάλια περίπου 60 χρόνων αυτή η διαδρομή στις αφίσες της κάθε χρονιάς…

Η Κατερίνα Ευαγγελάτου μας υποδέχθηκε μαζί με όλους τους συνεργάτες της, λέγοντας ότι «αυτό που θα συζητήσουμε σήμερα είναι σημαντικό για μας και θέλουμε να το προτάξουμε από την ανακοίνωση του προγράμματος, που θα γίνει μέσα στον Μάρτιο». Και συνέχισε: «Το Φεστιβάλ ενδιαφέρεται για την πρόσκληση και τη συμπαραγωγή ξένων παραστάσεων, αλλά και για την προώθηση των ελληνικών. Μια γέφυρα που υπάρχει ως τώρα αποσπασματικά, χάρη σε ιδιωτικές προσπάθειες». Το στοίχημα λοιπόν είναι ένας τρόπος πιο συστηματοποιημένης και πιο στοχευμένης επικοινωνίας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας σ’ ένα κοινό εκτός συνόρων.

Από φέτος, λοιπόν, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα με το προσωρινό όνομα «Show Case», στο πλαίσιο της οποίας, και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στη διάρκεια του Φεστιβάλ -και συγκεκριμένα σε δύο πενθήμερα τον Ιούλιο- ξένοι curators, καλλιτεχνικοί διευθυντές ή σύμβουλοι ξένων φεστιβάλ, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν 15-17 παραστάσεις θεάτρου και χορού, όλες παραγωγές του Φεστιβάλ, όλες με πρεμιέρα στη διάρκεια του Φεστιβάλ. ‘Οσο για τα έργα, η έμφαση δόθηκε και σ’ εκείνα με ελληνικό «ιδίωμα», και σε όσα συνομιλούν με τη θεματολογία που απασχολεί τους καλλιτέχνες σ’ όλο τον κόσμο, όπως θέματα για τη γυναίκα, το περιβάλλον, τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο για τις αγορές στις οποίες θα απευθύνεται αυτό το κάλεσμα «θα επικεντρωθούμε στην Ευρώπη, για να είμαστε ρεαλιστές, γιατί τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ έχουν τέτοιους προσανατολισμούς, αλλά και σε Αμερική και Καναδά», είπε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Πειραιώς 260 είναι στο επίκεντρο αυτής της πλατφόρμας αλλά και παραστάσεις από τη Μικρή Επίδαυρο, με έντονη την παρουσία γυναικών σκηνοθετών ή χορογράφων. Τα ονόματα που μας αποκάλυψε η Κατερίνα Ευαγγελάτου (αλλά όχι τα έργα) είναι της Λίντας Καπετανέα και της Ανδρονίκης Μαραθάκη από το πεδίο του χορού, της Ζωής Χατζηαντωνίου και του Παντελή Δεντάκη από το χώρο του θεάτρου. Θα τους κάνει «παρέα» η παράσταση του Ανέστη Αζά «Η Δημοκρατία του Μπακλαβά» που δεν είναι φετινή παραγωγή, αλλά έχει ήδη κάνει μια διαδρομή στο εξωτερικό. «Ο αρχικός στόχος είναι να έρθουν να δουν τις παραστάσεις. Το αν τις επιλέξουν έχει να κάνει με τις ίδιες τις παραστάσεις. Όμως θα είμαστε ευχαριστημένοι αν 2-3 έχουν μια φόρα… Άλλωστε αυτή είναι μια διαδικασία που απαιτεί ένα βάθος χρόνου. Τώρα βάζουμε τον σπόρο. Αν πάει καλά, μακάρι να το κρατήσουν και οι επόμενοι», είπε η Κατερίνα Ευαγγελάτου. Η οποία συμπλήρωσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια αρκετά μεγάλη επένδυση για την ποιοτική κινηματογράφηση των παραστάσεων –«προσπαθούμε να έχουμε πολύ καλές βιντεοσκοπήσεις των παραστάσεων». Μέχρι στιγμής από αυτές τις βιντεοσκοπήσεις έχουν προβληθεί σε πανεπιστήμια της Γερμανίας οι παραστάσεις του Μιχάηλ Μαρμαρινού «Ιχνευταί» και της Αργυρώς Χιώτη «Βάτραχοι» -και οι δύο παραγωγές του Φεστιβάλ.

Δεν μείναμε όμως μόνο σ’ αυτή την είδηση. Όλο και κάτι μάθαμε για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Ότι οι δύο επαναλήψεις φέτος θα είναι οι παραστάσεις του Ανέστη Αζά («Η Δημοκρατία του Μπακλαβά») και του Γιώργου Κουτλή («Ο σκύλος, η νύχτα και το μαχαίρι»). Ότι στην Επίδαυρο φέτος θα σκηνοθετήσουν 4 άνδρες και 4 γυναίκες. Οι δύο είναι οι φετινές παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου: η Λένα Κιτσοπούλου με τις «Σφήκες» του Αριστοφάνη και η Κατερίνα Ευαγγελάτου με τον «Ιππόλυτο» του Ευριπίδη και τον Ορέστη Χαλκιά στον ομώνυμο ρόλο.

Οι πληροφορίες μας λένε ότι η Έφη Μπίρμπα θα είναι η τρίτη γυναικεία σκηνοθεσία στην Επίδαυρο, με τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνη και τον Άρη Σερβετάλη για πρωταγωνιστή. Κοντός ψαλμός… Μάρτιος.

Προηγούμενο άρθροΠέθανε ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Φίλιππος Τσιμπόγλου
Επόμενο άρθροΕλληνική Λογοτεχνία σήμερα – Συνέδριο Αναγνώστη , Σάββατο 11 Μαρτίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ