Ελληνική Λογοτεχνία σήμερα – Συνέδριο Αναγνώστη , Σάββατο 11 Μαρτίου

1
2523

 

To Σάββατο 11 Μαρτίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο που οργανώνει το περιοδικό Ο Αναγνώστης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναιων (αμφιθέατρο Τρίτση) με θέμα “Η Ελληνική Λογοτεχνία σήμερα (2000 – 2022)”.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν σε τρία πάνελ : Ποίηση, Πεζογραφία, Κριτική. Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν από τις 10.30 πμ έως τις 7μμ.  Οι εισηγήσεις θα είναι ολιγόλεπτες ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ακουστούν παρεμβάσεις και να διευκολυνθεί ο διάλογος. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι ανάμεσα σε άλλα:

ΚΡΙΤΙΚΗ

Πώς μελετάμε σήμερα την κριτική της μεταπολίτευσης, ο συγγραφέας ως κριτικός, το άγχος της αρνητικής κριτικής, η διαδρομή της κριτικής στον τύπο ως εξελισσόμενο σύστημα, διαδίκτυο και κριτική και άλλα.

ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Από το τοπικό στο παγκόσμιο, για τη γλώσσα της ελληνικής πεζογραφιας, σχέση γλώσσας και ύφους, γλώσσα ή πλοκή;, νεότερη πεζογραφία και παρελθόν, π ζωή του συγγραφέα είναι μήπως ο θάνατος της λογοτεχνίας; πώς το πολιτιστικό περιβάλλον επηρεάζει την κουλτούρα του συγγραφέα και άλλα.

ΠΟΙΗΣΗ

Είναι η σύγχρονη ελληνική ποίηση ανανεωμένη, πώς στοιχειοθετείται και πού εντοπίζεται η ανανέωση, οι συνέχειες και οι ρήξεις με την ποιητική παράδοση πόσο οι νεότερες/οι ποιήτριες/ές ανταποκρίνονται σε κοινωνικά ζητήματα και θεωρούν την ποίηση συλλογική έκφραση αντίδρασης, πόσο δεκτικές/οί είναι σε νέες θεματικές που αναδεικνύουν τους προβληματισμούς των millennials, της Generation Z και των νέων υποκειμενικοτήτων στη σύγχρονη Ελλάδα, εάν και πόσο καλλιεργούν τη σχέση με το κοινό ανοίγοντας συστηματικότερα δρόμους επικοινωνίας και άλλα.

 

Η Οργανωτική Επιτροπή

Προηγούμενο άρθροΦεστιβάλ Αθηνών: Επιχείρηση Εξωστρέφεια (της Όλγας Σελλά)
Επόμενο άρθροΈλληνες της Κωνσταντινούπολης (της Ντίνας Σαρακηνού)

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Κατ αρχάς συγχαρητήρια στο περιοδικό σας για την αξιόλογη πρωτοβουλία.Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ ΣΗΜΕΡΑ , μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα θεματική, αφού παρά τον διαχεόμενο από πολλές πλευρές πεσιμισμό, η ελληνική λογοτεχνική παραγωγή εξακολουθεί να υφίσταται ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ , με δεδομένη την ποσοτική και συχνά υπακούοντας σε εμπορικά κριτήρια α ντίστοιχη.Υπάρχουν αξιολογότατοι νέοι λογοτέχνες , οι οποίοι δεν τυγχάνουν από το βιβλιοεκδοτικό σύστημα στον αρκούντα βαθμό της δέουσας προβολής.Η μίζερη βιβλιοεκδοτικοκριτική εσωστρέφεια σε συνάρτηση με το πλούσιο μεν, περιορισμένο τα μέγιστα δε γλωσσικό μας όργανο, συν την απουσία εκ μέρους της πολιτείας της ενδεδειγμένης πολιτικής απεναν σε κάθε τι που δεν εμπίπτει στην άμεση επενδυτική απόδοση-κερδοφορία, αδικεί, κατά την ταπεινή μου γνώμη, τη σημερινή αξιοπρόσεκτη λογοτεχνική παραγωγή.Ευχόμενος μια γόνιμη λογοτεχνική συζήτηση, εκφράζω τη βεβαιότητά μου για την επιτυχία του Συνεδρίου. Με εκτίμηση, Γιάννης Γιώσας, Φιλόλογος-Συγγραφέας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ