Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

0
3284

Μαρίζα Ντεκάστρο & Ελένη Χοντολίδου.

 

Τα παιδιά έχουν βιβλία! Φροντίζουμε εμείς γι’ αυτό. Γράφουμε, προωθούμε, οργανώνουμε εκδηλώσεις και ώρες φιλαναγνωσίας στα σχολεία, χαιρόμαστε με την υπερπροσφορά, δίνουμε βραβεία, η κινητικότητα γύρω από τα βιβλία των παιδιών μας γεμίζει. Όλοι οι των παιδικών απολαμβάνουμε το έργο μας.

Εν μέρει, και μόνον εν μέρει, συμβαίνουν αυτά. Επισκιάζονται από την εμπορικότητα, τη βιασύνη και τις μέτριες εκδόσεις, τη φλυαρία και την κοινοτυπία. Δεν αμφιβάλλουμε πως όλοι βάζουν τα δυνατά τους, όταν όμως οι προσπάθειες γίνονται χωρίς σύστημα και πρόγραμμα τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα.

Στη φετινή μέρα παιδικού βιβλίου η σκέψη μας δεν μπορεί παρά να είναι κοντά στα παιδιά των προσφύγων που άφησαν το σπίτι τους παίρνοντας μαζί τους λίγα ή μάλλον καθόλου βιβλία. Κάποια από αυτά άφησαν πίσω τους πολλά βιβλία, κάποια δεν πρόλαβαν να γίνουν αναγνώστες και θα αργήσουν πολύ μέχρις ότου και όποτε αποκτήσουν μόνιμη νέα πατρίδα.

Ο Αναγνώστης γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία της ανάγνωσης ειδικά στις μικρές ηλικίες. Το βιβλίο είναι πηγή γνώσης, απόλαυσης, είναι καταφύγιο και χαρά, είναι παράθυρο σε καινούριους κόσμους.

Το τραύμα που απέκτησαν τα παιδιά των προσφύγων θα επουλωθεί πολύ δύσκολα και βασανιστικά και θα αποτελέσει κομμάτι της ταυτότητας και της προσωπικής τους ιστορίας. Τώρα είναι η στιγμή να συγκεντρώσουμε βιβλία με εικόνες για μικρά παιδιά, βιβλία στα αραβικά και τα φαρσί, αλλά και παιδικά βιβλία στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερμανικά και μέσω κινητών βιβλιοθηκών να δανείζονται ή να χαρίζονται στα παιδιά που οι γονείς τους έχουν φτάσει στην πόρτα μας ως ικέτες. Για να ανοίξει το παράθυρο στην καινούρια πατρίδα. Για να αρχίσει ή να μη σταματήσει η πολύτιμη συνήθεια της ανάγνωσης.

Προηγούμενο άρθροΕξομολόγηση ερασιτέχνη μεταφραστή
Επόμενο άρθροΟι ΦΑΜΠΡικες της ανευθυνότητας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ