«Διαβάζουμε παρέα!» (της  Ελένης Γερουλάνου)

0
798

 

της  Ελένης Γερουλάνου

Μια μεγάλη γιορτή για τα παιδιά με μεγαλόφωνες αναγνώσεις κάτω από τα δέντρα.

Το Διαβάζοντας Μεγαλώνω μάς έχει συνηθίσει σε εξαιρετικές δράσεις και εκδηλώσεις, πάντα με επίκεντρο το παιδί και άξονα τη σημασία που έχει η καθημερινή επαφή του με το βιβλίο από τη βρεφική ηλικία.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γραμματισμού, που γιορτάζεται στις 8 Σεπτεμβρίου, το Διαβάζοντας Μεγαλώνω μάς προσκαλεί φέτος σε μία μεγάλη γιορτή, που περιλαμβάνει μεγαλόφωνες αναγνώσεις σε 10 διαφορετικές γλώσσες, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα.

Περισσότεροι από 100 εθελοντές αναγνώστες, ανάμεσά τους συγγραφείς και εικονογράφοι, παιδαγωγοί και εκπαιδευτικοί, βιβλιοθηκονόμοι και επαγγελματίες υγείας, αλλά και άνθρωποι που δραστηριοποιούνται σε άλλους χώρους, θα ζωντανέψουν με τη φωνή τους τα αγαπημένα τους παιδικά βιβλία, για να τα χαρούν οι μικροί και οι μεγάλοι που θα βρεθούν στην παρέα τους.

Οι αναγνώσεις θα ξεκινήσουν στις 5 το απόγευμα και θα πραγματοποιηθούν σε επτά ειδικά διαμορφωμένα σημεία, στο γρασίδι κάτω από τα δέντρα, αλλά και στα φιλόξενα αμφιθέατρα των δύο βιβλιοθηκών του Δήμου Αθηναίων που στεγάζονται στο κτηριακό συγκρότημα του Πάρκου.

Οι αναγνώσεις στα ελληνικά για τα παιδιά άνω των 3 ετών θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερα  σημεία του Πάρκου, ενώ οι αναγνώσεις που απευθύνονται στα μικρότερα παιδιά θα γίνουν στο αμφιθέατρο της Βρεφικής-Νηπιακής Βιβλιοθήκης. Σε τρία άλλα σημεία του Πάρκου, καθώς και στο αμφιθέατρο της Παιδικής – Εφηβικής βιβλιοθήκης, θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις σε άλλες γλώσσες (αγγλικά, αλβανικά, αραβικά, γαλλικά, γερμανικά, γεωργιανά, ουκρανικά, φαρσί και  φιλιππινέζικα).

Οι αναγνώστες που προτιμούν να διαβάσουν μόνοι, με την οικογένεια ή με την παρέα τους, θα έχουν στη διάθεσή τους δύο υπαίθριους χώρους με παιδικά βιβλία σε διάφορες γλώσσες, καθώς και τα βιβλία των παιδικών βιβλιοθηκών για ανάγνωση εντός του χώρου ή/και για δανεισμό εφόσον διαθέτουν ή αποκτήσουν εκείνη την ημέρα κάρτα μέλους.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί μετά τη δύση του ηλίου με συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων. Οι βιβλιοθήκες θα παραμείνουν ανοιχτές τη μέρα αυτή από τις 16.00 έως τις 20.30, ενώ τις ίδιες ώρες θα λειτουργεί και χαριστικό παζάρι παιδικών βιβλίων στον χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στην Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη και το Myrtillo Café.

Το Διαβάζοντας Μεγαλώνω είναι ένας σύλλογος με έδρα την Αθήνα, που έχει σκοπό την προώθηση της ανάγνωσης στα παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής  τους. Όπως αναφέρεται στο καταστατικό του, σκοπός του είναι «η διασφάλιση της πρόσβασης όλων των παιδιών σε αναγνωστικό υλικό από τους πρώτους μήνες της ζωής τους», καθώς επίσης και «η διαμόρφωση συνθηκών που θα ενθαρρύνουν τη συστηματική και αυτόβουλη ενασχόλησή τους με το διάβασμα και θα διευκολύνουν την εξέλιξή τους σε κριτικούς και επαρκείς αναγνώστες».

Η πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Διαβάζοντας Μεγαλώνω, Άβα Χαλκιαδάκη έχει αναφέρει σε συνέντευξή της στη Ζωή Κοσκινίδου ότι «η χαρά που νιώθει το παιδί όταν το παίρνουμε αγκαλιά και μοιραζόμαστε μαζί του ένα βιβλίο, αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κίνητρο για την ανάπτυξη μιας διά βίου καλής σχέσης με την ανάγνωση και συνδέεται άμεσα με την κατάκτηση των δεξιοτήτων γραμματισμού που θα του επιτρέψουν να σχεδιάσει ελεύθερα, συνειδητά και μετά λόγου γνώσης το μέλλον του και να πραγματώσει τα όνειρά του».

Στις 8 Σεπτεμβρίου λοιπόν. Στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό. Με τις αγαπημένες βιβλιοθήκες, το φιλόξενο Μύρτιλλο, την καινούρια παιδική χαρά. Ένα απόγευμα με αναγνώσεις παιδικών βιβλίων στη σκιά των δέντρων. Γιατί είναι ωραίο να διαβάζουμε παρέα! Γιατί, όπως υποστηρίζει η Marie Bonnafe, γαλλίδα ψυχίατρος και ψυχαναλύτρια, στο βιβλίο της «Τα βιβλία κάνουν καλό στα μωρά»,η «ανάγνωση για το τίποτα» ή η «δωρεάν» ανάγνωση χωρίς συγκεκριμένο και περιγεγραμμένο παιδαγωγικό στόχο, η ανάγνωση απλά και μόνο για την ευχαρίστηση που προσφέρει είναι η καλύτερη μέθοδος ενάντια στο ρεύμα της πρώιμης και καταναγκαστικής «σχολικού τύπου» εκμάθησης.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες:  www.diavazontas.org

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Ώρες: 16.00-21.00

Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό

Λάμψα και Τριφυλίας, Αμπελόκηποι

Πρόσβαση με το Μετρό: γραμμή 3, σταθμός Πανόρμου

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροH επιστροφή του Κώστα Κρυστάλλη (της Σταυρούλας Τσούπρου)
Επόμενο άρθροΤόποι και συγγραφείς. Μια ανάγνωση του “Άνθρωπος στη σκιά” (του Σταύρου Χατζηθεοδώρου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ