ΑΡΧΙΚΗ ΘΕΜΑΤΑ ΘΕΑΤΡΟ Ποιοι θα πάνε στην Επίδαυρο;

Ποιοι θα πάνε στην Επίδαυρο;

0

Της Όλγας Σελλά.

Και πολύ έχει αργήσει. Αλλά ήταν που άργησε να οριστικοποιηθεί η τοποθέτηση του Γιώργου Λούκου στο Φεστιβάλ Αθηνών κι έχουν πάει όλα πίσω. Βέβαια οι προτάσειςepidaurus έχουν κατακατεθεί και κάποιοι, που έτσι κι αλλιώς έχουν παρουσία στο  Φεστιβάλ Επιδαύρου κάθε χρόνο (τα κρατικά θέατρα δηλαδή) έχουν ήδη ανακοινώσει και ημερομηνίες. Οπως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που παρά τις εξαιρετικά τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στον καλλιτεχνικό του διευθυντή, τον Σωτήρη Χατζάκη με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΚΘΒΕ, τον Μάκη Τρικούκη, συνεχίζει κανονικά τον προγραμματισμό του, και για τώρα και για την καλοκαιρινή του περιοδεία. Η καλοκαιρινή παραγωγή του ΚΘΒΕ για το καλοκαίρι του 2013 θα είναι Αριστοφάνης, και συγκεκριμένα η «Ειρήνη» με τον  Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τρυγαίου. Η σκηνοθεσία θα είναι του Σωτήρη Χατζάκη, η μετάφραση του Μίνωα Μάτσα, τα σκηνικά κα τα κοστούμια της Ερσης Δρίνη. Η εκκίνηση της μεγάλης περιοδείας θα γίνει το διήμερο 5 και 6 Ιουλίου από το Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, ενώ για την Επίδαυρο ανακοινώθηκαν από το ΚΘΒΕ οι ημερομηνίες 26 και 27 Ιουλίου (σε συννεννόηση με το Φεστιβάλ, προφανώς).

Κι αν η είδηση είναι επιβεβαιωμένη για το ΚΘΒΕ, οι καλοκαιρινές παραστάσεις του Εθνικού τυπικά μένουν ακόμα στις πληροφορίες, αφού δεν έχει γίνει επίσημη συνέντευξη Τύπου και αφού το Εθνικό βρίσκεται σε φάση μετάβασης ως προς  τον καλλιτεχνικό του διευθυντή. Η μόνη, έμμεση, επιβεβαίωση είναι ότι ο σκηνοθέτης Θωμάς Μοσχόπουλος δημοσιοποίησε ανακοίνωση για ακρόαση νεαρών ηθοποιών για την τραγωδία «Τραχίνιες» του Σοφοκλή που θα σκηνοθετήσει το φετινό καλοκαίρι για το Εθνικό.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η δεύτερη καλοκαιρινή παράσταση του πρώτου θεάτρου της χώρας θα είναι ο «Κύκλωπας» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Μια παράσταση που σπάνια ανεβαίνει. Τελευταία παρουσίασή της στην Επίδαυρο ήταν τη δεκαετία του ’90 με το «Αμφιθέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου, τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, τη Λήδα Τασσοπούλου και τον Δημήτρη Λιγνάδη.

Μετά τις παραστάσεις των κρατικών θεάτρων όλα είναι ακόμη  θολά για τις υπόλοιπες φετινές  παραστάσεις στην Επίδαυρο. Οι προτάσεις βέβαια έχουν ήδη κατατεθεί. Και από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (φαίνεται ότι θα στραφεί σε μια παλαιότερη παραγωγή του, τη «Σαμία», λόγω οικονομικών συνθηκών) και από διάφορα δραστήρια ΔΗΠΕΘΕ της χώρας (από Κοζάνη,  Πάτρα,  Αγρίνιο,  Καλαμάτα). Υπάρχουν βέβαια και οι μεμονωμένες παραγωγές-προτάσεις, άλλες επιβεβαιωμένες (όπως οι «Βάκχες» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τον Σάκη Ρουβά στον ρόλο του  Διονύσου), άλλες ανεπιβεβαίωτες ακόμα (όπως ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη με τον Διονύση Σαββόπουλο και τον Τζίμη Πανούση, την παραγωγή του οποίου θα αναλάβει ο οργανισμός «Ακροπόλ» του Φάνη Κιρκινέζου, ίσως σε συνεργασία με το Θέατρο Τέχνης).

Τι θα επιλέξει ο Γιώργος Λούκος; Κλασικά ή εμπορικά; Ή έναν καλό συνδυασμό και των δύο; Κυριακή, κοντή γιορτή. Ο Γιώργος Λούκος επιστρέφει στις 20 Απριλίου στο πόστο του και ίσως η συνέντευξη  Τύπου να γίνει και πριν το Πάσχα.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version