ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ Οι 6 του Μan Booker (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

Οι 6 του Μan Booker (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)

0

 

της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη (Λονδίνο).

Οι τρεις από τους έξι συγγραφείς που κατάφεραν να δουν το όνομα τους στη  βραχεία λίστα των βραβείων Man Booker που ανακοινώθηκε σήμερα είναι πρωτοεμφανιζόμενοι, εκτοπίζοντας φαβορί, όπως την ήδη προ 20ετίας βραβευμένη με Booker,  Αρουντάτι Ρόι, τον πολυβραβευμένο Σεμπάστιαν Μπάρι, τη Ζέιντι Σμίθ και τον Κόλστον Γουάτχεντ που μόλις κέρδισε το Pulitzer και αφήνοντας τη βιομηχανία του βιβλίου σοκαρισμένη.

Τα ΜΜΕ έχουν ήδη λατρέψει τη μέχρι πρότεινος άγνωστη 29χρονή βιβλιοπώλισσα από το Γιόρκ, την Fiona Mozley, που έγραψε το ‘Elmet’ ενώ πηγαινοερχόταν στη δουλειά με το τρένο. Αξίζει να σημιεωθεί πως το ‘Elmet’ ήταν το πρώτο βιβλίο που αγόρασε για τον εκδοτικό οίκο John Murray η βοηθός επιμελητή Becky Walsh. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που πραγματεύεται την ιστορία ενός πατέρα με 2 γιούς κάπου στο Γιορκσάιρ και σύμφωνα με την κριτική επιτροπή ‘έχει μοναδικό ύφος και τη δύναμη διηγήματος’. ‘

Η δύναμη του διηγήματος διακατέχει και το ‘ο Λίνκολν στο Μπάρδο’  του διηγηματογράφου George Saunders. Το ‘τολμηρό και φτασμένο’ , κατά την κριτική επιτροπή, μυθιστόρημα, για το οποίο ηδη έχουν αγοραστεί τα κινηματογραφικά δικαιώματα εξιστορεί την επίσκεψη του Λίνκολν στο κοιμητήριο όπου αναπαύεται ο γιός του την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου.

Η επίσης Αμερικανίδα Emily Fridlund συμπληρώνει την τριάδα των πρωτοεμφανιζόμενων, με το ‘Η Ιστορία των Λύκων’, που διηγείται τη ζωή μιας 14χρονής σε μια παρακμάζουσα κοινότητα στις μεσοδυτικές ΗΠΑ.

Το ‘4321’ του τρίτου Αμερικανού της λίστας, ΄πολύ’ Paul Auster, συνδυάζει ντικενσιανό εύρος με μοντέρνα ευρωπαϊκά στοιχεία και αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου που μετά τη γέννηση του τετρατομείται και ζει 4 ζωές.

Το ‘Έξοδος Δύση’ του βρετανοπακιστανού  Mohsin Hamid εξιστορεί τη μεταναστευτική οδύσσεια ενός ζευγαριού μέσα από σκουληκότρυπες και ασυνέχειες στην πραγματικότητα, ενώ το ‘Φθινόπωρο΄της Άλι Σμιθ,πρώτο στην τετραλογία των εποχών, εξερευνά την προσωπική αντίληψη του χρόνου με φόντο το Brexit.

Στη συνέντευξη τύπου η κριτική επιτροπή δέχτηκε επίθεση για την ‘αμερικανοποίηση’ του βραβείου που εδώ και 3 χρόνια έχει ανοίξει για όσα έργα είναι γραμμένα στα αγγλικά ανεξαρτήτως χώρα έκδοσης και πέρσυ δόθηκε για πρώτη φορά σε αμερικανό (Paul Beatty) και ανταπάντησε πως λιγότερο από 30% των υποβολών για το βραβείο προέρχονται από τις ΗΠΑ και πως ‘ανεξαρτήτως προέλευσης’ αυτές ήταν οι 6 καλύτερες υποψηφιότητες.

Υπενθυμίζεται πως όσοι έφτασαν μέχρι εδώ θα παραλάβουν 2,500 στερλίνες καθώς και μια ειδική έκδοση του βιβλίου τους. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 17 Οκτωβρίου.

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Exit mobile version