της Μαρίζας Ντεκάστρο.
Το Πειραχτήρι των αριθμών (μετ. Μαρία Αγγελίδου, εκδ. Ψυχογιός, 2012) του Χανς Μάγκνους Έτσεμπέργκερ, καθώς και το Και βέβαια ξέρω πού είναι το κλειδί της Γκούτρουν Μεμπς (μετ. Νάντια Βαλαβάνη, εκδ. Καστανιώτη, 1989), είναι τα βιβλία που εκδόθηκαν στην Ελλάδα και μπορούμε να πάρουμε μία ιδέα για τη δουλειά της φετινής βραβευμένης Γερμανίδας εικονογράφου Rotraut Suzanne Berner (1948). Στο σκεπτικό της η επιτροπή των βραβείων ανέφερε ότι ‘ η Μπερνερ έχει τη δύναμη να σχεδιάζει μέσω των εικόνων έναν κόσμο περίπλοκο, γεμάτο μικρές παράλληλες ιστορίες, πλούσιο, ανθρώπινο και βαθιά συναισθηματικό’.
Ο Cao Wenxuan (1954), καθηγητής της παιδικής λογοτεχνίας στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και αντιπρόσωπος της Κίνας των εκατομμυρίων αναγνωστών, πήρε ομόφωνα το βραβείο για το έργο του, το οποίο παρουσιάζει με τρυφερότητα τη ζωή των παιδιών που αντιμετωπίζουν δύσκολες και τεράστιες προκλήσεις στον κόσμο μας. Ο ανθρωπισμός που διακρίνεται στο έργο του, οι ηθικές αξίες και η καλοσύνη, επιβεβαιώνουν την ανάγκη των παιδιών, που συχνά ζουν δυστυχώς ταραγμένη παιδική ηλικία, για φως, σχολίασε η επιτροπή. ‘ Όλες μου οι ιστορίες διαδραματίζονται στην Κίνα. Όλες είναι κινέζικες, όμως αφορούν τον καθέναν, αφορούν το ανθρώπινο γένος’, δήλωσε κατά τη βράβευσή του ο συγγραφέας.
Ακόμα κι αν δεν γνωρίζουμε στη χώρα μας πολλούς από τους υποψήφιους, σκεφτόμαστε ότι για να πάρεις βραβείο Άντερσεν πρέπει να είσαι μεγάλος δημιουργός και με μεγάλη διεθνή ακτινοβολία!