Βραβείο Νίκου Θέμελη στην Πέρσα Κουμούτση και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη

0
874

 

 

Η Κριτική Επιτροπή των Βραβείων του Αναγνώστη ανακοινώνει ότι το φετινό Βραβείο Νίκου Θέμελη θα απονεμηθεί στην Πέρσα Κουμούτση και τον σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη για το βιβλίο τους «Η γέφυρα των λεμονιών», από τις εκδόσεις Ποταμός. Οι βραβευμένοι θα παραλάβουν το Βραβείο τους την Πέμπτη 13 Ιουνίου 8μμ, στη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων του Αναγνώστη 2024, η οποία θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Η Γέφυρα των λεμονιώνη ιστορία

Tο βιβλίο είναι η αυτοβιογραφία του σκηνοθέτη Κώστα Φέρρη , η οποία προοριζόταν για τον κινηματογράφο. Το σενάριο ξέμεινε και η Πέρσα Κουμούτση το δούλεψε ως μυθιστόρημα. Η Γέφυρα των Λεμονιών, Κούμπρι ελ Λεμούν στ’ αραβικά, Pont Limoun για τους λεβαντίνους, είναι η σιδερένια γέφυρα που περνάει πάνω από τα τρένα του Κεντρικού Σταθμού του Καΐ̱ρου (Μπαμπ ελ Χαντίντ), για να συνδέσει το κέντρο της πόλης με τη φτωχογειτονιά της Σούμπρα. Εκεί γεννιέται και μεγαλώνει ο Τάκης, χαϊδευτικό όνομα του συγγραφέα που αυτοβιογραφείται μυθοπλαστικά σε αυτή την νουβέλα. Στα χρόνια του πολέμου, τ’ αδέρφια κι ο πατέρας του υπηρετούν στον Αγγλικό στρατό, ενώ ο μικρός ονειρεύεται να ταξιδέψει στην «πατρίδα», την Ελλάδα, με τις ανοιχτές θάλασσες. Η αμέσως επόμενη επιθυμία του, είναι φυσικά να γνωρίσει τον έρωτα, και η τρίτη να γίνει σκηνοθέτης κινηματογράφου. Οι προσωπικές του περιπέτειες, συγχρονίζονται με την Ιστορία της Αιγύπτου (1940-1957), την άνοδο του Νάσερ και την εθνικοποίηση της διώρυγας του Σουέζ. Στην Αμπέτειο Σχολή όπου σπουδάζει, πηγαινοέρχεται  με τα πόδια, διασχίζοντας καθημερινά τη σιδερένια γέφυρα, στοχαζόμενος ξανά και ξανά το μέλλον του. Θα τα καταφέρει στο τέλος να πραγματοποιήσει τα όνειρά του, μετατρέποντας την εμπειρία της Γέφυρας των Λεμονιών σε έργο τέχνης;

Λίγα λόγια για το Βραβείο Νίκου Θέμελη

Το βραβείο Νίκου Θέμελη καθιερώθηκε το 2012 στη μνήμη του συγγραφέα Νίκου Θέμελη. Ήταν γνωστή η αγάπη του Νίκου Θέμελη για την Άνδρο κάτι που παρακίνησε τον τότε δήμαρχο του νησιού Γιάννη Γλυνό  με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να καθιερώσει το λογοτεχνικό βραβείο «Νίκος Θέμελης». Το πρώτο βραβείο απονεμήθηκε στις 20 Αυγούστου στο νησί των νερών (πλούσιο σε πηγές, ρέματα και χειμάρρους), τιμώντας τη μνήμη του πεζογράφου με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατό του. Ο Δήμος Άνδρου ζήτησε από το περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ και την Κριτική Επιτροπή των Βραβείων του να κρίνουν σε ποιον/ποια έπρεπε  να απονεμηθεί. Για την ιστορία το πρώτο Βραβείο Θέμελη απονεμήθηκε στην Αλεξάνδρα Δεληγιώργη για το έργο της «Τρυφερός Σύντροφος» που αναφέρεται στον πρωτοπόρο έλληνα κοινωνιολόγο Γιώργο Σκληρό. Το βραβείο απένειμε  ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος είχε πει για τον φίλο του Νίκο Θέμελη :«Η Άνδρος ήταν για το Νίκο ότι ήταν τα μυθιστορήματα του. Ένας τόπος που αντιπροσώπευε την απελευθέρωση από την καθημερινότητα, την δημιουργική περιδιάβαση της φαντασίας στο παρελθόν, στην ιστορία. Τη δυνατότητα να συλλάβει ένα αφήγημα πέρα από τα ασφυκτικά όρια της πραγματικότητας. Ακόμα ήταν η ανάσα της απόστασης από την ρουτίνα, της πολλές φορές αντιπαθητικής πολιτικής ζωής στην οποία συμμετείχε. Ας τον σκεφτούμε έτσι, ως δημιουργό ο οποίος ανέτρεχε στο παρελθόν για να μιλήσει συναρπαστικά για το μέλλον».

Η αλλαγή της δημοτικής αρχής στις επόμενες εκλογές διέκοψε τη σχέση του Βραβείου με την Άνδρο. Το Διαβάζω  όμως  συνέχισε να το απονέμει και τη σκυτάλη πήρε στα επόμενα χρόνια το περιοδικό Ο Αναγνώστης.

Το βραβείο  απονέμεται σε αφηγηματικό κείμενο μεικτού είδους ταξιδιωτικού – βιογραφίας – μαρτυρίας – χρονικού – μυθοπλασίας έχοντας πάντα κατά νου τη θεματογραφία που απασχολούσε τον Νίκο Θέμελη, όπως τους κοινωνικούς αγώνες, τη ζωή στις χώρες όπου δρούσε ο πολιτισμός της ομογένειας,  τις προσπάθειες για μια ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Με το Βραβείο Θέμελη έχουν τιμηθεί ο Άρης Μαραγκόπουλος, ο Τηλέμαχος Κώτσιας, η Νάση Τουμπακάρη, ο Θωμάς Κοροβίνης κ.ά

Προηγούμενο άρθροΈφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος Κώστας Ρεσβάνης.
Επόμενο άρθρο«Ο Λούσιας» του Νίκου Χουλιαρά: μια χειροποίητη παράσταση, σαν αερικό (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ