του Χρήστου Τσιάμη (Ανταπόκριση από Νέα Υόρκη)
Την Τετάρτη που μας πέρασε, έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη η τελετή της απονομής των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου των ΗΠΑ για το 2023 όπου, πέραν των βραβείων για τις διαφορετικές κατηγορίες βιβλίων, απονεμήθηκε και μετάλλιο στη Μαύρη Αμερικανίδα ποιήτρια Ρίτα Ντοβ για τη ‘Διακεκριμένη Συνεισφορά της στα Αμερικανικά Γράμματα’.
Το βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στον συγγραφέα Τζάστιν Τόρρεζ (Justin Torres) για το βιβλίο του «Συσκοτίσεις» (‘Blackouts’).
Στην ελληνική κυκλοφορεί το βιβλίο του του Τόρρες:Εμείς τα θηρία, μετάφραση: Θωμάς Σκάσσης, Πατάκης
Μπορείτε να τον γνωρίσετε από μια συνέντευξη του στον Νίκο Αδάμ Βουδούρη στο διάστιχο. Εδώ
Οι φιναλίστ στο Fiction
-
Nana Kwame Adjei-Brenyah, “Chain-Gang All-Stars”
-
Aaliyah Bilal, “Temple Folk”
-
Paul Harding, “This Other Eden”
-
Hanna Pylväinen, “The End of Drum-Time”
-
Justin Torres, “Blackouts”
Κατά την αποδοχή του βραβείου του ο Τόρρεζ μήνυσε στο κοινό ότι οι φιναλίστες των βραβείων είχαν αποφασίσει να προβούν σε μια από κοινού δήλωση. Αφού προσκάλεσε όλους τους φιναλίστες να ανέβουν στη σκηνή, μία από αυτούς, η διηγηματογράφος Αλίγια Μπιλάλ, διάβασε το εξής κείμενο.
«Εκ μέρους των φιναλίστ δηλώνω ότι είμαστε εναντίον του συνεχιζόμενου βομβαρδισμού της Γάζας και ζητάμε την ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός για την αντιμετώπιση των επειγουσών ανθρωπιστικών αναγκών των Παλαιστινίων αμάχων, ιδιαίτερα των παιδιών. Αντιστεκόμαστε, εξίσου, στον αντισημιτισμό, σε αντι-Παλαιστινιακά αισθήματα, και στην Ισλαμοφοβία, αποδεχόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων, γνωρίζοντας ότι η περαιτέρω αιματοχυσία δεν κάνει απολύτως τίποτα για να εξασφαλίσει μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή».
Τη δήλωση αυτή την ακολούθησε ένα πολύ ηχηρό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους στην τελετή.
Την επομένη των Εθνικών Βραβείων Βιβλίου, την Πέμπτη, η επιμελήτρια (editor) της ποίησης στο Κυριακάτικο Περιοδικό των Τάϊμς της Νέας Υόρκης, ποιήτρια Ανν Μπόγιερ (Anne Boyer), υπέβαλε γραπτώς την παραίτηση της σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο κάλυψης του πολέμου από την εφημερίδα αυτή. Το κείμενο της βραβευμένης με το Βραβείο Πούλιτζερ ποιήτριας και δικιμιογράφου, έχει ως εξής:
«Παραιτούμαι ως επιμελήτρια ποίησης του Περιοδικού των Τάϊμς της Νέας Υόρκης.
Ο πόλεμος του Ισραηλινού κράτους, που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, εναντίον του λαού της Γάζας δεν είναι πόλεμος υπέρ κανενός. Δεν υπάρχει ασφάλεια σε αυτόν ή από αυτόν, ούτε για το Ισραήλ, ούτε για τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Ευρώπη, και ειδικά ούτε για τους πολλούς Εβραίους που διαβάλλονται από εκείνους που ψευδώς ισχυρίζονται ότι πολεμούν εν ονόματι τους. Το μόνο κέρδος [του πολέμου] είναι το θανάσιμο κέρδος των συμφερόντων του πετρελαίου και των βιομηχανιών όπλων. Ο κόσμος, το μέλλον, οι καρδιές μας – όλα αυτά γίνονται όλο και πιο μικρά και πιο σκληρά εξ αιτίας του πολέμου. Αυτός δεν είναι μόνο ένας πόλεμος πυραύλων και χερσαίων εισβολών. Είναι ο συνεχής όλεθρος του λαού της Παλαιστίνης, ενός λαού που έχει αντισταθεί μέσα από δεκαετίες κατοχής, αναγκαστικής μετατόπισης, στερήσεων, παρακολούθησης, πολιορκίας, φυλάκισης και βασανιστηρίων.
Επειδή το δικό μας status quo είναι η προσωπική έκφραση, μερικές φορές το μόνο που απομένει στους καλλιτέχνες είναι να αρνούνται. Κι έτσι αρνούμαι. Δεν θα γράφω για ποίηση εν τω μέσω των «λογικών» τόνων αυτών που ο σκοπός τους είναι να μας εγκλιματίσουν σε αυτά τα παράλογα δεινά. Όχι άλλο πιά χυδαίοι ευφημισμοί. Όχι άλλο πιά απολυμασμένες λέξεις της κόλασης. Όχι άλλο πιά πολεμοκάπηλα ψέματα.
Εάν αυτή η παραίτηση αφήσει μια τρύπα στις ειδήσεις τόση όσο και το μέγεθος της ποίησης, τότε αυτή είναι η πραγματική μορφή του παρόντος».
Αυτά τα γεγονότα, μαζί με την επιστολή διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στη Γάζα που την υπέγραψαν εκατοντάδες συγγραφείς, και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό London Review of Books, μας κάνει να θέσουμε το εύλογο ερώτημα: Γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή της Εταιρείας Συγγραφέων και του Κύκλου Ποιητών της Ελλάδος;