Το βιβλίο σε καραντίνα (του Γιάννη Ν.Μπασκόζου)

0
1306

 

του Γιάννη Ν.Μπασκόζου

 

Η αγορά του βιβλίου είναι ακόμα μουδιασμένη. Τα βιβλιοπωλεία είναι κλειστά, οι εκδότες ανέστειλαν τις νέες εκδόσεις και το μόνο που μοιάζει να κινείται είναι τα e-shops. (βλ. και ρεπορτάζ Καθημερινής). Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις ποτέ δεν ήταν το φόρτε της ελληνικής αγοράς. Μέχρι πριν λίγο καιρό οι πωλήσεις μέσω ηλεκτρονικών παραγγελιών κυμαίνονταν σε μονοψήφιο αριθμό σε σχέση με τον τζίρο των αντίστοιχων εκδοτών και βιβλιοπωλείων.

Τα σημερινά μέτρα περιέλαβαν τους εκδότες και τους βιβλιοπώλες στους κωδικούς που χρήζουν στήριξης και αυτό θα ικανοποιήσει εν μέρει την αγορά του βιβλίου αν και δεν λύνει όλα τα προβλήματα της.

Τα τρία συνεργαζόμενα σωματεία ΕΝΕΛΒΙ, Σ.Ε.Β.Α. και Σ.Ε.Ε.Β. έχουν αποστείλει στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη επιστολή, στην οποία παρουσιάζουν τα προβλήματα της αγοράς και ορισμένες προτάσεις τους. Σημειώνω την παντελή έλλειψη κάποιας κίνησης εκ μέρους του  υπουργείου Πολιτισμού που συνεχίζοντας την παράδοση των περισσότερων υπουργών Πολιτισμού αγνόησε το χώρο του βιβλίου. Και ναι μεν οι αρμοδιότητες της αγοράς ανήκουν σε άλλα υπουργεία αλλά οι συμβολικές κινήσεις και η συνηγορία στα ζητήματα που αφορούν στο βιβλίο θα ήταν ένα σημάδι ενθάρρυνσης.

Η εκτίμηση των εκδοτών (και βιβλιοπωλών) είναι :

«Tο κλείσιμο των βιβλιοπωλείων επί δύο μήνες, όσους προέβλεψε ο πρωθυπουργός ότι θα διαρκέσει η καραντίνα, πρακτικά μηδενίζει τις πωλήσεις των εκδοτικών οίκων, ασχέτως αν δεν υποχρεώθηκαν από το κράτος να κλείσουν, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο βιβλίων αποτιμάται σε ασήμαντα, προς το παρόν, νούμερα, και καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο και μια σειρά επαγγελματιών (εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, εικονογράφους, τυπογράφους, βιβλιοδέτες κλπ.) σε μαρασμό. Η μείωση των πωλήσεων βιβλίων θα ανέλθει με μέσους υπολογισμούς σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας και ξεπερνώντας το 80% του μέσου μηνιαίου όρου. Με τα καταστήματα κλειστά για δύο μήνες, καταλαβαίνετε ότι καμία επιχείρηση δεν έχει τόσα αποθεματικά για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της”.

Μεταξύ άλλων οι εκδότες ζητάνε να διευθετηθούν τα ζητήματα των φορολογικών υποχρεώσεων με μετάθεση των καταβολών κεφαλαίου και τόκων σε τράπεζες για κάθε δάνειο για 6 μήνες. Κατάργηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 μήνες. Πάγωμα των ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για 6 μήνες με όμοια παράταση διάρκειας. Μετάθεση των υποχρεώσεων σε ενοίκια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Επικοινωνίες κλπ. για 6 μήνες. Επιδότηση μισθοδοσίας για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που αποδεικνύουν πτώση τζίρου άνω του 30% (αυτό επιλύθηκε με τις σημερινές ανακοινώσεις)

Κεντρικό ζήτημα, από αυτά που δεν φαίνονται στην επιφάνεια , είναι η λήψη μέτρων για τις μεταχρονολογημένες επιταγές που θίγουν όλο το κύκλωμα της αγοράς, από τα τυπογραφεία μέχρι τις τράπεζες. Ζητάνε λοιπόν μετάθεση της ισχύος των μεταχρονολογημένων επιταγών για πέντε μήνες καθώς τα  εύλογα έσοδα από απαιτήσεις και τρέχουσες πωλήσεις προς κάλυψη των επιταγών πρακτικά θα μηδενιστούν, οδηγώντας μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου σε αδυναμία κάλυψης των επιταγών και σε κίνδυνο καταστροφής

Προς τιμήν του απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος διευκρίνισε ότι :
-Οι επιχειρήσεις που έχουν και ΚΑΔ που αφορά στη λιανική πώληση βιβλίου, έστω και ως δευτερεύουσα δραστηριότητα, μπορούν να ζητήσουν κάλυψη από τα μέτρα που έλαβε το υπουργείο Ανάπτυξης.
-Σε περίπτωση που επιχείρηση δεν έχει ΚΑΔ λιανικής πώλησης, τότε
εμπίπτει στην κατηγορία των επιχειρήσεων με πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 30%.
-Εκτίμησε ότι το θέμα των πληρωτέων επιταγών θα αντιμετωπισθεί μάλλον όπως έγινε το 2015, δηλαδή με παράταση αναγγελίας στον Τειρεσία. Το μέτρο από πλευράς των εκδοτών  κρίνεται ως ανεπαρκές, αφού θα φέρει σε σύγκρουση προμηθευτές, πελάτες και τράπεζες. Έτσι το ζήτημα αυτό παραπέμφθηκε στον κ. Σταϊκούρα ως μόνο αρμόδιο να το χειριστεί με τις τράπεζες.

Αν το καθεστώς εκτάκτων αναγκών συνεχιστεί για πάνω από δύο μήνες το ηλεκτρονικό εμπόριο δεν θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες προσωπικού και διακίνησης, η ζήτηση θα μειωθεί και κανείς δεν γνωρίζει μετά την κρίση ποια θα είναι η κατάσταση  ιδίως στα μικρά και μεσαία βιβλιοπωλεία.

Η επιστολή των εκδοτών/βιβλιοπωλών

 

Αθήνα, 19 Μαρτίου 2020

Προς:

τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα                                                                                                                                                                                                                                                       τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη

Αξιότιμοι κύριοι υπουργοί,

Η χώρα, οι πολίτες, οι εργαζόμενοι, η επιχειρηματική κοινότητα περνούν αναμφισβήτητα δύσκολες ώρες. Ο κλάδος του βιβλίου δοκιμάζεται, όπως κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, και θα ξεπεράσει τα όρια των αντοχών του με το κλείσιμο των καταστημάτων που – απολύτως δικαιολογημένα – εξήγγειλε η κυβέρνηση για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Tο κλείσιμο των βιβλιοπωλείων επί δύο μήνες, όσους προέβλεψε ο πρωθυπουργός ότι θα διαρκέσει η καραντίνα, πρακτικά μηδενίζει τις πωλήσεις των εκδοτικών οίκων, ασχέτως αν δεν υποχρεώθηκαν από το κράτος να κλείσουν, καθώς το ηλεκτρονικό εμπόριο βιβλίων αποτιμάται σε ασήμαντα, προς το παρόν, νούμερα, και καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο και μια σειρά επαγγελματιών (εκδοτικούς οίκους, βιβλιοπωλεία, συγγραφείς, μεταφραστές, επιμελητές, διορθωτές, εικονογράφους, τυπογράφους, βιβλιοδέτες κλπ.) σε μαρασμό. Η μείωση των πωλήσεων βιβλίων θα ανέλθει με μέσους υπολογισμούς σε πρωτοφανή επίπεδα, αγγίζοντας και ξεπερνώντας το 80% του μέσου μηνιαίου όρου. Με τα καταστήματα κλειστά για δύο μήνες, καταλαβαίνετε ότι καμία επιχείρηση δεν έχει τόσα αποθεματικά για να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Οι σύλλογοι των Ελλήνων εκδοτών προτείνουν μια σειρά μέτρων για να μπορέσουν οι εκδοτικοί οίκοι να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να προσφέρουν. Προτείνουμε τα μέτρα αυτά να ισχύσουν οριζόντια για όλες τις επιχειρήσεις, εκτός από εκείνες στις οποίες τα ληφθέντα μέτρα δεν είχαν επιπτώσεις. Αιτούμεθα παράλληλα την οργάνωση ζωντανής συνδιάλεξης μέσω Skype, με παράγοντες των δύο Υπουργείων προκειμένου να εξηγήσουμε με κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα που δημιουργούνται στον κλάδο μας, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να καταλήξουμε σε αποφάσεις που, μέσα στο πλαίσιο της λογικής, θα στηρίξουν το βιβλίο και τους ανθρώπους που το υπηρετούν.

  • Ένταξη του ΚΑΔ 58 (Εκδοτικές δραστηριότητες) στην εξαγγελθείσα αποζημίωση, καθώς με το κλείσιμο των βιβλιοπωλείων μηδενίζεται πρακτικά ο τζίρος των εκδοτικών οίκων παρότι δεν υποχρεώνονται από το κράτος να κλείσουν.
  • Μετάθεση των καταβολών κεφαλαίου και τόκων σε τράπεζες για κάθε δάνειο για 6 μήνες.
  • Κατάργηση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για 3 μήνες.
  • Πάγωμα των ρυθμίσεων σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία για 6 μήνες με όμοια παράταση διάρκειας.
  • Μετάθεση των υποχρεώσεων σε ενοίκια, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Επικοινωνίες κλπ. για 6 μήνες.
  • Επιδότηση μισθοδοσίας για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου που αποδεικνύουν πτώση τζίρου άνω του 30%.
  • Μετάθεση της ισχύος των μεταχρονολογημένων επιταγών για πέντε μήνες. Τα εύλογα έσοδα από απαιτήσεις και τρέχουσες πωλήσεις προς κάλυψη των επιταγών πρακτικά θα μηδενιστούν, οδηγώντας μεγάλο μέρος του επιχειρηματικού κόσμου σε αδυναμία κάλυψης των επιταγών και σε κίνδυνο καταστροφής.
  • Ανάληψη του συνόλου του κόστους των μέτρων αδειών, όπου αυτές επιβλήθηκαν.

Θα συμφωνήσετε μαζί μας ότι ο χρόνος επείγει. Ο κλάδος του βιβλίου αγωνιά και χρειάζεται την παρέμβασή σας. Εμείς βρισκόμαστε άμεσα στη διάθεσή σας.

Με εκτίμηση,

Ιωάννης Κωνστανταρόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου

Πόλα Καπόλα, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών

Γεώργιος Πασχαλίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΟ Μαραγκός και ο Πινόκιο (της Πέλας Σουλτάτου)
Επόμενο άρθροΟ μετρονόμος της σιωπής (της Άννας Αφεντουλίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ