Το πρόγραμμα του διήμερου για τον Μίλτο Σαχτούρη (Ύδρα, 18-19 Οκτωβρίου)

0
1098
Foto του σκηνοθέτη Μιχάλη Αναστασίου

 

Το διήμερο αφιέρωμα για τον Μίλτο Σαχτούρη που θα γίνει στην Ύδρα 18 και 19 Οκτωβρίου 2019 έχει ως σκοπό να επανασυνδέσει τον ποιητή με τον γενέθλιο τόπο αλλά και να δώσει αφορμή σε παλιούς και νεότερους μελετητές της ποίησής του να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους.

Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν:

Βερονίκη Δαλακούρα, Η ιδέα ως εικόνα στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη
Έφη Κατσουρού,  Μίλτος Σαχτούρης: κατωφλιακοί χώροι της δυστοπίας
Κωνσταντίνα Κορρυβάντη. Μίλτος Σαχτούρης: η Μαρία Σκεφτική
 Λευτέρης Ξανθόπουλος, Ο Σαχτούρης όπως τον γνώρισα
Αργύρης Παλούκας, Από τον Μίλτο Σαχτούρη στον Γιάννη Κοντο: Μαθητείες αλλαγής ζωής
Λίνα Τσουκαλά, Πώς να σταθώ σε ένα παράλογο σύμπαν
Βαγγέλης Χατζηβασιλίου, Το δραματικό παιχνίδι των χρωμάτων

Στο διήμερο θα παραβρεθεί και η κόρη της Γιάννας Περσάκη,  συντρόφου του ποιητή. Θα ακουστούν ανέκδοτα ποιήματα του Μίλτου Σαχτούρη.

Θα προβληθούν δύο ταινίες του σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου για τον Μίλτο Σαχτούρη γυρισμένες σε δύο διαφορετικές εποχές. Η πρώτη με τίτλο «Ποιος είναι ο τρελός λαγός» γυρισμένη το 1992 και η δεύτερη με τίτλο «Κληρονόμος πουλιών» του 2004, όπου  ο ποιητής, καταβεβλημένος από τον χρόνο και ολιγόλογος, επιχειρεί να συνοψίσει την ζωή του, λίγο πριν την οριστική του αναχώρηση.

Το διήμερο στην Ύδρα για τον ποιητή Μίλτο Σαχτούρη γίνεται με αφορμή τα 100 χρόνια από την γέννησή του (1919- 2005) και οργανώνεται από τον Δήμο Ύδρας (Κ.Ε.Δ.Υ.) το ηλεκτρονικό περιοδικό Ο  Αναγνώστης και το εργοτάξιοτεχνηςυδρας του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα. Οι εκδηλώσεις αυτές είναι προπομπός ευρύτερων και πιο πλούσιων εκδηλώσεων που θα γίνουν στις αρχές του επόμενου καλοκαιριού στην Ύδρα με σκοπό να τιμηθεί παντοιοτρόπως το έργο του υδραίου ποιητή.

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στην αίθουσα σεμιναρίων της Σχολής Εμποροπλοιάρχων Ύδρας την Παρασκευή το απόγευμα 6μμ και το Σάββατο πρωί 11π.μ.

Προηγούμενο άρθροBooker σε δύο γυναίκες, Μάργκαρετ Άτγουντ και Bernardine Evaristo (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη) 
Επόμενο άρθροΗ τρίτη ηλικία στο έργο του Παπαδιαμάντη (της Γραμμένης Πουρνή)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ