Το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο του Αναγνώστη για το 2024 στην Λίζυ Τσιριμώκου

0
2340

Η Κριτική Επιτροπή των Βραβείων του Αναγνώστη ανακοινώνει ότι το Μεγάλο Τιμητικό Βραβείο για το 2024 θα απονεμηθεί για το σύνολο του έργου της στην ομότιμη καθηγήτρια, δοκιμιογράφο και μεταφράστρια Λίζυ Τσιριμώκου. Η βραβευθείσα θα παραλάβει το Βραβείο της την Πέμπτη 13 Ιουνίου 8μμ, στη διάρκεια της Τελετής Απονομής των Βραβείων του Αναγνώστη 2024, η οποία θα γίνει στο Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138.

Η Λίζυ (Ελισάβετ)  Τσιριμώκου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε φιλοσοφία και φιλολογία στην Αθήνα και στο Παρίσι. Δίδαξε θεωρία λογοτεχνίας και συγκριτική γραμματολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ (1979-2016). Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα στρέφονται προς τους τομείς της ιστορίας, της κριτικής και της θεωρίας της λογοτεχνίας.

Ασχολείται με τη λογοτεχνία της πόλης (αστυγραφία), την ευρωπαϊκή και ελληνική λογοτεχνία σε συνάφεια με την ιστορία (18ος-21ος αι.). Έχει εκδώσει δοκίμια για τη λογοτεχνία (Εσωτερική ταχύτητα, 2000), την αλληλογραφία της εξορίας των Ρίτσου-Αλεξάνδρου-Δρόσου (Τροχιές σε διασταύρωση, 2008). Μεταφράζει, κυρίως από τα γαλλικά, κριτικά και λογοτεχνικά κείμενα. Κείμενά της βρίσκονται σε αυτόνομους ή συλλογικούς και αφιερωματικούς τόμους, σε πρακτικά ημερίδων και συνεδρίων, σε περιοδικά κι εφημερίδες. Εδώ και χρόνια, δημοσιεύει βιβλιοκριτικά σημειώματα στο ΒΗΜΑ.

Προηγούμενο άρθρο«Ο Λούσιας» του Νίκου Χουλιαρά: μια χειροποίητη παράσταση, σαν αερικό (της Όλγας Σελλά)
Επόμενο άρθρο16ο Φεστιβάλ ΛΕΑ , Λογοτεχνικές και πολιτιστικές γέφυρες (17-29 Ιουνίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ