της Όλγας Σελλά
Τα δελτία Τύπου πυκνώνουν. Αφορούν τις παραστάσεις που θα αποτελέσουν όσα θα δούμε τη σεζόν 2023-2024. Θέατρα με μεγαλύτερη ή μικρότερη ιστορία και διαδρομή, που έχουν βάλει ήδη τη σφραγίδα τους στο θεατρικό γίγνεσθαι της Αθήνας, ή το διαμορφώνουν σιγά σιγά. Θέατρα που φώτισαν (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) δύσκολες περιοχές της Αθήνας, και που οι άνθρωποι που διαμορφώνουν το πρόγραμμά τους (σκηνοθέτες ή ηθοποιοί, ή και τα δύο) στεγάζουν δικές τους δουλειές αλλά και προσπάθειες νεότερων ομάδων και νεότερων καλλιτεχνών, επιχειρώντας να αναδείξουν τη βεντάλια των αναζητήσεων στο θεατρικό τοπίο και τις νέες τάσεις. Σκεφτήκαμε να σας ενημερώνουμε για αρκετά από τα θεατρικά ρεπερτόρια της νέας σεζόν, ώστε να επιλέξετε εγκαίρως πού θα πάτε και τι θα δείτε. Γιατί και φέτος οι επιλογές θα είναι πάρα πολλές.
Ξεκινάμε με δύο θέατρα, που βρίσκονται στην ίδια γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, όχι από τις πιο εύκολες, όχι από τις πιο φωτεινές. Λίγο κάτω από την 3η Σεπτεμβρίου και τα δύο, ανάμεσα στην Ομόνοια και την πλατεία Βικτωρίας, σε πολύ μικρή απόστασή μεταξύ τους. Το πρώτο, το θέατρο «Πορεία» στεγάζει εδώ και αρκετά χρόνια τις επιλογές και τις προσπάθειες του Δημήτρη Τάρλοου και των συνεργατών του. Το δεύτερο, το θέατρο «Προσκήνιο», στέκει επίσης αρκετά χρόνια εκεί, και έχει στεγάσει αρκετούς θιάσους. Το ανέλαβε πριν από τρία χρόνια ο σκηνοθέτης Δημήτρης Καραντζάς και έχει ήδη εγγράψει το στίγμα των επιλογών του. Ας δούμε τι θα φιλοξενήσουν φέτος αυτά τα δύο, γειτονικά θέατρα.
Θέατρο «Πορεία»
(Τρικόρφων 3-5 και 3ης Σεπτεμβρίου 69, Πλατεία Βικτωρίας).
Σε πέντε παραστάσεις μας καλεί φέτος το θέατρο «Πορεία», οι δύο από αυτές είναι επαναλήψεις επιτυχιών της προηγούμενης σεζόν και οι τρεις είναι νέες παραγωγές. Μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου μπορείτε να προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας για τις παραστάσεις που επιθυμείτε στην τιμή των 10 ευρώ.
- Την έναρξη της σεζόν κάνει η παράσταση «Garamond 12» της Μαρίας Δριμή, σε σκηνοθεσία Sergei Okunev, έργο που είδαμε τον περασμένο Μάιο και προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου «Πορεία». Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης, Σίλια Μπισιώτη. Από 11 ως 22 Οκτωβρίου.
- «Το Κουκλόσπιτο», του Χένρικ Ίψεν, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τάρλοου, επαναλαμβάνεται με πολλά νέα πρόσωπα στη διανομή. Για την ακρίβεια από την περυσινή παράσταση θα ξαναδούμε τη Λένα Παπαληγούρα και την Όλγα Δαλέκου. Παίζουν επίσης: Νικόλας Παπαγιάννης (Τόρβαλντ), Χρήστος Σαπουντζής (Κρόκσταντ), Ιερώνυμος Καλετσάνος (Ρανκ), Κατερίνα Δημάτη (Λίντε). Από 25 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
-
Η νέα μεγάλη παραγωγή του θεάτρου «Πορεία» είναι το «Έγκλημα και τιμωρία» του Θανάση Τριαρίδη, βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Σκηνοθεσία Δημήτρης Τάρλοου. Παίζουν: Προμηθέας Αλειφερόπουλος (Ρασκόλνικοφ, Μαριάννα Πουρέγκα (Σόνια), στο ρόλο του Πορφύριου (σε διπλή διανομή) ο Δημήτρης Ήμελλος και ο Κώστας Φιλίππογλου, η Σοφία Σεϊρλή στο ρόλο της μητέρας του Ρασκόλνικοφ και στο φάντασμα της Αλιόνα, ο Δημήτρης Μπίτος (Σβιντριγκάιλοφ), η Στέλλα Βογιατζάκη (Ντούνια), ενώ ο Αλέξανδρος Μαυρόπουλος υποδύεται έναν ρόλο-έκπληξη (τον Ραζουμίχιν), αλλά και τον ίδιο τον Ντοστογιέφσκι. Από 23 Νοεμβρίου.
- Το πασίγνωστο έργο του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα «Περλιμπλίν και Μπελίσα» σκηνοθετεί ο Δημήτρης Τάρλοου στη δεύτερη μεγάλη παραγωγή του θεάτρου «Πορεία» φέτος. Παίζουν: Χρήστος Σαπουντζής, Δανάη Σαριδάκη, Μαριάννα Πουρέγκα, Γιολάντα Μπαλαούρα, Έλενα Μελά, Περικλής Σιούντας. Η μουσική είναι του Φοίβου Δεληβοριάς. Από τις 19 Φεβρουαρίου 2024.
- Το νέο έργο που προέκυψε από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέο Αίμα» είναι της Αργυρώς Βώβου με τίτλο «Τι θα πει η μάνα σου όταν δει το πτώμα σου». Τη σκηνοθεσία υπογράφει η νεαρή σκηνοθέτρια Δέσποινα-Ντορίνα Ρεμεδιάκη. Από τις 12 Μαΐου 2024.
Θέατρο «Προσκήνιο»
(Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα)
Μπαίνει ήδη στην τρίτη χρονιά που στεγάζει τη δουλειά του στο θέατρο «Προσκήνιο» ο Δημήτρης Καραντζάς. Ο άξονας της φετινής σεζόν έχει τίτλο «Η αναζήτηση του θεάτρου/η αναζήτηση του ανθρώπου». Με δύο παραστάσεις φέτος, εντελώς διαφορετικές, που τις χωρίζουν πολλά από τη στιγμή που γεννήθηκαν, αλλά και που οι δύο διερευνούν τα όρια της σκηνικής πράξης, ψάχνουν νέες μορφές και λειτουργούν σαν ένα πείραμα γύρω από τη θεατρική τέχνη και τις φόρμες της.
Με προσκεκλημένη παράσταση ξεκινά το «Προσκήνιο», τη δεύτερη (μετά την περυσινή «Ο Παγοπώλης έρχεται» σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση), η οποία και θ’ ανοίξει και τη σεζόν. Πρόκειται για το έργο του Εντουάρ Λουί «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» από την Ορχήστρα των Μικρών Πραγμάτων σε σκηνοθεσία Χρήστου Θεοδωρίδη. Μια παράσταση που είχε παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία (σε άλλη σκηνή) και την περυσινή σεζόν και συνεχίζει την πορεία της στο «Προσκήνιο». Ένα έργο γραμμένο το 2018 στη Γαλλία, που δεν είναι μόνο μια προσωπική εξομολόγηση του συγγραφέα στον πατέρα του, αλλά και μια προσπάθεια κατανόησης όσων συμβαίνουν γύρω μας, τις κοινωνικές και πολιτικές παραμέτρους που επηρεάζουν τις ζωές μας. Παίζουν: Γιώργος Κασσινδράκης και Ντένης Μακρής. Από τις 4 Οκτωβρίου, για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.
- Μ’ ένα άλλο έργο του Τσέχωφ, τον «Γλάρο», καταπιάνεται φέτος ο Δημήτρης Καραντζάς. Ένα έργο γραμμένο το 1895, μια αναρώτηση για τη θεατρική λειτουργία, την αναπαράσταση και τις μεθόδους της. Με παλιούς συνεργάτες που πήραν μέρος και στον περυσινό «Θείο Βάνια» (Θεοδώρα Τζήμου, Μανώλης Μαυροματάκης, Φιντέλ Ταλαμπούκας, Μαρία Φιλίνη) και νέους προσκεκλημένους (Αινείας Τσαμάτης, Δήμητρα Βλαγκοπούλου, Δρόσος Σκώτης, Γιώργος Ζυγούρης, Νατάσα Εξηνταβελώνη). Η μετάφραση είναι της Ξένιας Καλογεροπούλου. Η πρεμιέρα θα γίνει στις 12 Δεκεμβρίου.