της Όλγας Σελλά
Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν έχει ήδη ξεκινήσει και μάλλον χωρίς να κάνει κράτει στις μηχανές. Λίγο πριν την πλήρη αφοσίωσή μας στις παραστάσεις που θα παρουσιάζονται στα αθηναϊκά θέατρα, παρουσιάζουμε το ρεπερτόριο του Θεάτρου Τέχνης. Και επειδή το ανακοίνωσε μόλις τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και επειδή είναι Θέατρο Τέχνης, ένας θεατρικός θεσμός με σημαντική ιστορία, που πάντα σεβόμαστε. Κι ας προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να βρει την περπατησιά του. Κι ας φάνηκε κάποιες φορές κατώτερο των προσδοκιών μας και της ιστορίας του. Αυτή τη σεζόν φαίνεται να κάνει ολική επαναφορά, να νοικοκυρεύει τις επιλογές του (και σε ποσότητα και σε αναμενόμενη ποιότητα). Η Μαριάννα Κάλμπαρη, που τα τελευταία δέκα χρόνια βρίσκεται στο τιμόνι της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Θεάτρου Τέχνης, ανακοίνωσε το φετινό πρόγραμμα που έχει μότο τον στίχο του Μίλτου Σαχτούρη «Ας μην το κρύβουμε. Διψάμε για ουρανό» από το ποίημά του «Το ψωμί». Φέτος το πρόγραμμα ανακοινώθηκε σ’ έναν χώρο εκτός Θεάτρου Τέχνης (Υπόγειο ή Φρυνίχου): στο αίθριο του Μουσείου Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, γνωστό ως ‘Παληό Πανεπιστήμιο’», στην Πλάκα. Και για να είναι πολύ κοντά στο κτίριο που παραχώρησε το υπουργείο Πολιτισμού για τη δημιουργία του Μουσείου Κάρολου Κουν, που έχει ήδη δρομολογηθεί, και αναμένουμε να δούμε, όπως της αξίζει, τη διαδρομή αυτού του σπουδαίου θεάτρου, μέσα από τα σκηνικά του ντοκουμέντα. Αλλά και γιατί το Θέατρο Τέχνης είναι μ’ έναν τρόπο «ένα παλιό σπίτι, με στέγη έναν ουρανό, που αγκαλιάζει τη μνήμη, τη γνώση, την αναζήτηση, τη σύγχρονη δημιουργία, το παλιό και το νέο, το οικείο και το διαφορετικό», όπως είπε η Μαριάννα Κάλμπαρη
ΥΠΟΓΕΙΟ (Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία)
- «Δωδέκατη νύχτα ή ό,τι επιθυμείτε» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Η ονειρική κωμωδία του Σαίξπηρ, στην οποία ξετυλίγονται η τρέλα, τα πάθη και τα ευτράπελα του έρωτα. Παίζουν: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Πωλ Ζαχαριάδης, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Αμαλία Καβάλη, Ηλιάνα Μαυρομάτη, Κωνσταντίνος Μπιμπής, Ελευθερία Παγκάλου, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Αλέξανδρος Σκουρλέτης, Αγγελική Τρομπούκη. Από 7 Οκτωβρίου.
- «Love and money», του Ντένις Κέλλυ, σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη. Ένα έργο που αποτυπώνει με καυστικό αλλά και ποιητικό ύφος τον ανελέητο ρυθμό της σύγχρονης ζωής στον δυτικό κόσμο. Παίζουν: Κατερίνα Μαούτσου, Άρης Μπαλής, Νάνσυ Μπούκλη, Γιώργος Σύρμας. Από 4 Δεκεμβρίου.
- «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα – Το σώμα όπου ανατέλλει η αντοχή», του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαπα. Ο εγκλεισμός πέντε νέων γυναικών από την αυστηρή και αυταρχική μητέρα τους, λόγω πένθους, η αναζήτηση της ζωής, του έρωτα, της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Παίζουν: Ευγενία Αποστόλου, Δημήτρης Μαργαρίτης, Άννα Καλαϊτζίδου, Κατερίνα Φωτιάδη, Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη. Στο ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα, ο Χρήστος Στέργιογλου. Από 19 Ιανουαρίου 2024.
- «Η Αγάπη», κείμενο-δραματουργία Ελένης Ευθυμίου-Σοφίας Ευτυχιάδου, σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου. Η ανεξερεύνητη κατάσταση των γηρατειών, η φθορά του νου και του σώματος, τα όρια της αγάπης και τα παιχνίδια της μνήμης. Ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα. Από 22 Ιανουαρίου 2024.
Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου
- «Τα κατασκευασμένα συμφέροντα» του Χαθίντο Μπεναβέντε, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού. Ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέας βασίστηκε σε χαρακτήρες της κομέντια ντελ άρτε για να κάνει μια επίκαιρη πολιτική σάτιρα για τη δύναμη της εικόνας, την κενότητα των επιχειρημάτων, την έλλειψη ηθικών αρχών, και το πόσο εύκολο είναι μια ολόκληρη πόλη να εξαπατηθεί από έναν λαμπερό, επιτήδειο απατεώνα. Οι 16 χαρακτήρες του έργου ερμηνεύονται από 6 γυναίκες ηθοποιούς. Παίζουν: Τζένη Διαγούπη, Μαρία Κοσκινά, Λήδα Κουτσοδασκάλου, Μαρία Κωνσταντά, Κατερίνα Πατσιάνη, Όλγα Σκιαδαρέση. Από 20 Οκτωβρίου.
- «Οι δύο χέστηδες» των Eugene Labiche-Marc Michel σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Μια μονόπρακτη φαρσοκωμωδία του 1860, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις σατιρίζει τόσο τις ανθρώπινες αδυναμίες, όσο και τα ήθη της εποχής. Ήθη που φτάνουν μέχρι και τη δική μας εποχή. Όπως το θέμα της γυναικείας χειραφέτησης. Παίζουν: Κλέλια Ανδριολάτου, Γιώργος Γλάστρας, Σμαράγδα Κοκκίνου, Άγγελος Μπούρας, Θέμης Πάνου. Από 1η Φεβρουαρίου 2024.
- «ΤΑΝΚ/ Όλη νύχτα εδώ», μια σκηνική ανασύνθεση των τεσσάρων ημερών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με αφορμή τη συμπλήρωση, φέτος 50 χρόνων. Αφετηρία, το βιβλίο του Ιάσονα Χανδρινού «Όλη νύχτα εδώ», με 84 μαρτυρίες πρωταγωνιστών των γεγονότων. Σκηνοθεσία Μάνος Βαβαδάκης. Παίζουν: Μάνος Βαβαδάκης, Στέλλα Βογιατζάκη, Χαρά-Μάτα Γιαννάτου, Κατερίνα Ζησούδη, Κατερίνα Παπανδρέου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Από 4 Μαρτίου 2024.
- «Και λέγε λέγε», κείμενο-σκηνοθεσία Λένα Κιτσοπούλου. Ένα νέο έργο της Λένας Κιτσοπούλου, «για τον έρωτα, μόνο, μόνο, μόνο, μόνο», όπως σημειώνει η ίδια. Παίζουν: Λένα Κιτσοπούλου, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνος Παπαδόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης. Από 10 Μαΐου 2024.
Επαναλήψεις
- «154 Bertha», της Έλσας Ανδριανού, σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή. Το πρώτο θεατρικό έργο της Ελ. Ανδριανού, που καταπιάνεται με ένα χάσμα γενεών διαστημικών διαστάσεων και μια οικογένεια σε αδιέξοδο, λίγο πριν τη ρουφήξει η μαύρη τρύπα. Παίζουν: Γιώργος Ζυγούρης, Νέστωρ Κοψιδάς, Λένα Μποζάκη, Δανάη Σαριδάκη, Αμαλία Τσεκούρα. Στο Υπόγειο, από 9 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Υπερβολές», σε κείμενα και σκηνοθεσία των Γιάννη Καλαβριανού, Μαριάννας Κάλμπαρη, Βασίλη Μαυρογεωργίου. Τρία μονόπρακτα που τα ενώνει η διάθεση για χιούμορ, η υπόγεια βία που διέπει τις ανθρώπινες σχέσεις, η σύγχρονη πραγματικότητα, οπωσδήποτε. Παίζουν: Δέσποινα Γιαννοπούλου, Κατερίνα Λυπηρίδου, Άγγελος Μπούρας. Στο Θέατρο Τέχνης της οδού Φρυνίχου, από 9 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη.