Θεατρικός χειμώνας 5: Θέατρα «Επί Κολωνώ» και «Μπέλλος»(της Όλγας Σελλά)

0
165
Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα"

της Όλγας Σελλά

 

Το ένα σε μια ιστορική γειτονιά της Αθήνας, στον Κολωνό, το άλλο στο ιστορικό κέντρο του, στην Πλάκα. Το ένα, «Θέατρο Επί Κολωνώ» έχει γράψει τη δική του ιστορία στο θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες και συνεχίζει να είναι παρόν στη θεατρική επικαιρότητα της πόλης, χαμηλόφωνα αλλά πεισματικά, με τη διαρκή συμβολή και παρουσία της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου. Το δεύτερο, το θέατρο «Μπέλλος», είναι καινούργιο, παρότι είναι αρκετά παλιό, αφού ως θέατρο ξεκίνησε μετά τη μεταπολίτευση, λειτούργησε για ένα διάστημα, έμεινε ανενεργό για πολλά χρόνια, και μόλις πέρυσι, μια νέα γυναίκα, η Αικατερίνη Παπαγεωργίου, με μια παθιασμένη ομάδα ηθοποιών που έκαναν τα πάντα στο θέατρο, εκτός από το να παίζουν στη σκηνή, το ξανάνοιξε, και δημιούργησε έναν ακόμη θεατρικό προορισμό στην πόλη, αναζητώντας σύγχρονα έργα, ελληνικά και ξένα, να μας συστήσει.

Ας δούμε τι ετοιμάζουν φέτος.

Στέλιος Κασόνγκο

Θέατρο «Επί Κολωνώ» (Ναυπλίου 12, Κολωνός)

Στεγάζεται σ’ ένα διατηρητέο κτίριο του 1918 στον Κολωνό φυσικά, το οποίο ήταν σχολείο και άλλαξε χρήση το 2000. Εχει την ωραιότερη αυλή θεάτρου στην Αθήνα και τέσσερις χώρους που στεγάζουν καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Στις νέες του παραγωγές για τη σεζόν 2023-2024 το θέατρο «Επί Κολωνώ» στρέφεται σε έργα που αγγίζουν κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου μπορείτε να προμηθευτείτε εισιτήρια με προσφορά 10 ευρώ για τις παραστάσεις που κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Οκτώβριο.

  • «Στέλιος Κασόνγκο» του Γιώργου Χατζηνικολάου. Ένα κοινωνικό δράμα με πικρό χιούμορ. Το κείμενο γράφτηκε έπειτα από έρευνα όλης της Ομάδας Νάμα, με τη συμβολή του Σαμουήλ Ακίνολα, στα προβλήματα της μαύρης κοινότητας της Αθήνας. Ο ρόλος του Στέλιους Κασόνγκο είναι εμπνευσμένος από τη ζωή και τις εμπειρίες του ίδιου του Σ. Ακίνολα. Σκηνοθεσία, Ελένη Σκότη. Παίζουν: Σαμουήλ Ακίνολα, Τζίνη Παπαδοπούλου, Άγης Εμμανουήλ, Πάρης Σκαρτσολιάς. Από 20 Οκτωβρίου.
  • «Αντίο κύριε Χάφμαν» του Jean-Philippe Daguerre. Παρίσι, 1941. Ο εβραϊκής καταγωγής σχεδιαστής και έμπορος κοσμημάτων Ζόζεφ Χάφμαν, αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο που έρχεται και φροντίζει πρώτα ν’ απομακρύνει την οικογένειά του σε ασφαλές έδαφος και μετά, πριν ο ίδιος διαφύγει, να εμπιστευτεί τα δικαιώματα του κοσμηματοπωλείου και του σπιτιού του, στον βοηθό του, Πιερ, που εγκαθίσταται στο σπίτι με τη γυναίκα του, Ιζαμπέλ. Όμως ο Ζόζεφ δεν προλαβαίνει να φύγει, και αναγκάζεται να κρυφτεί στο υπόγειο του σπιτιού του. Όμως όλα αλλάζουν. Ο Πιερ μετατρέπεται σιγά σιγά σε δυνάστη του Ζόζεφ, και οι νέες συνθήκες θα αποκαλύψουν την πραγματική φύση του καθενός. Σκηνοθεσία, Ελένη Σκότη. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Γιάννης Λεάκος, Αθανασία Κουρκάκη, Δημήτρης Μαζιώτης, Ηρώ Πεκτέση. Από τον Ιανουάριο του 2024.
  • Τον Μάιο του 2024, στο «Επί Κολωνώ» θα παρουσιαστούν τέσσερις παραστάσεις που ξεχώρισαν στο πλαίσιο του Off Off Athens 2023, ένας θεσμός που ξεκίνησε το 2008 και έχει ανοίξει τις πόρτες του σε εκατοντάδες καλλιτέχνες. Πρόκειται για τις παραστάσεις: «Μονόκερως» σε σκηνοθεσία Απόστολου Καμιτσάκη, «Γυναία γραφ-Οίδα», μια περφόρμανς της ομάδας Primo Gradu, «Goldfish» από την Ομάδα Pleu σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κυπραίου και «βάιζα» από την Ομάδα Numina, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Ματθαίου.

 

 

Tao

Επαναλήψεις

  • «Ο Γάμος» του Μάριου Ποντίκα, ένα έργο που θα μπορούσε να έχει γραφτεί σήμερα. Ένα έργο για τους αλλεπάλληλους «βιασμούς» μια νέας γυναίκας από την οικογένεια, την κοινωνία, του θεσμούς. Σκηνοθεσία, Ελένη Σκότη. Παίζουν: Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Ελωρίς Αλπανίδου. Από 11 Οκτωβρίου.
  • «Τάο», του Γιώργου Καφετζόπουλου. Παράνομες μπίζνες, ιδεολογίες που δεν σηκώνουν αμφισβήτηση, ο μικρόκοσμος της νύχτα, από τη φυλακή μέχρι το σκυλάδικο. Καταστάσεις ελληνικές ή βαλκανικές, που φτάνουν στην υπερβολή και φλερτάρουν με το παράλογο. Σπαράγματα ιδεολογιών, μύθων, το χάος των ημερών. Σκηνοθεσία, Δανάη Σπηλιώτη. Παίζουν: Αντώνης Καφετζόπουλος, Θοδωρής Σκυφτούλης, Γιώργος Καφετζόπουλος. Από 16 Οκτωβρίου.
  • «Scarmface», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Johnny O, ο οποίος εμπνέεται από τη χρυσή εποχή του βωβού κινηματογράφου και την ταινία «Ο Σημαδεμένος», και παρουσιάζει μια παράσταση παντομίμα, με πρωτότυπο σενάρια, δίνοντας έμφαση στη σωματική κίνηση και την έκφραση και όχι στο λόγο. Παίζουν: Johnny O, Γιώργος Ντούσης, Αλέξης Βιδαλάκης, Μαρία Μπαλούτσου, Βασίλης Καζής, Εύη Κολιούλη, Χριστίνα Δενδρινού. Από 30 Σεπτεμβρίου.
«Σάμερτάιμ» του Άκη Δήμου

Θέατρο «Μπέλλος» (Κέκροπος 1, Πλάκα)

Δεύτερη χρονιά λειτουργίας και στο θέατρο «Μπέλλος», η ομάδα Young Quill επιχειρεί να αναδείξει τη δραματουργία του 21ου αιώνα, ελληνική και ξένη, «με έμφαση σε θεματικές που αφορούν την επικαιρότητα. Από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο, την εξέλιξη του φεμινισμού, την ισότητα, τις παθογένειες των σύγχρονων οικογενειών και το νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό», συνεχίζοντας να υποστηρίζει θεατρικές και καλλιτεχνικές ομάδες, που βρίσκονται στα πρώτα τους βήματα, αλλά και διατηρώντας τις σταθερές συνεργασίες.

  • «Η λέξη πρόοδος στο στόμα της μητέρας μου ηχούσε πολύ φάλτσα», του Ματέι Βίζνιεκ. Αυτό το έργο με τον παράξενο και σχοινοτενή τίτλο γράφτηκε με αφορμή τη διάλυση της Γιουγκλοσλαβίας και είναι η κεντρική παραγωγή του θεάτρου φέτος. Το κείμενο γράφτηκε το 2000, στην είσοδο του 21ου αιω΄να και ο Ρουμάνος συγγραφέας διερωτάται τι θεωρούμε σήμερα «πρόοδο», ακροβατώντας μεταξύ ενός ρεαλιστικού και υπερρεαλιστικού πλαισίου –που πλέον είναι όλα φάλτσα- και δίνει χώρο στον θεατή να αναμετρηθεί με τη σκληρότητα του ανθρώπου, την απολυτότητα των κοινωνικών δομών, τον καιροσκοπισμό της πολιτικής. Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Παίζουν: Αλέξανδρος Βάρθης, Τάσος Λέκκας, Μάνια Παπαδημητρίου, Δημήτρης Πετρόπουλος, Ελίζα Σκολίδη. Από τα τέλη Οκτωβρίου.
  • «Σάμερτάιμ» του Άκη Δήμου. Ένας νεαρός ξεναγός. Μια ραδιοφωνική παραγωγός επαρχιακού σταθμού. Μια συνάντηση στα ερείπια ενός αρχαιολογικού χώρου, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο. Περιμένουν και οι δύο τον Νοέμβρη για να δροσιστούν και να ζήσουν τον έρωτά τους. Η κλιματική αλλαγή, μέσα από τον ποιητικό λόγο, για όλα όσα οι αισθήσεις του σώματος έχουν αντιληφθεί, ενώ ο νους αργεί. Η παράσταση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» το καλοκαίρι του 2023. Σκηνοθεσία, Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν: Καλλιρρόη Μυριαγκού, Γιάννης Τσουμαράκης. Από τέλη Οκτωβρίου.
  • «Ψάρια στη γυάλα», βασισμένο στο θεατρικό έργο «Dusa, Fish, Stas and Vi» της Pam Gems. Τέσσερις γυναίκες, κάτω των 30, συμβιώνουν σ’ ένα διαμέρισμα. Ήταν το πρώτο φεμινιστικό έργο που ανέβηκε με μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στο West End του Λονδίνου. Εμβληματικό για την εποχή του, αποτελεί ντοκουμέντο φεμινιστικής γραφής της δεκαετίας του ’70. Σκηνοθεσία, Μαριλένα Ρασιδάκη. Παίζουν: Αιμιλία Κεφαλά, Φανή Κωστελίδου, Ειρήνη Μπαζάνη, Μαρίνα Νικητοπούλου. Από τον Δεκέμβριο.
  • «Μαύρη μαγεία ή Άσε τους νεκρούς να πεθάνουν», του Γιάννη Αποσκίτη. Μια σκοτεινή φάρσα που προσπαθεί να αφηγηθεί «με γκροτέσκα τραγικότητα, ‘90’s cultίλα και μυστικιστικές αναφορές, την κουρασμένη, απογοητευμένη και ευνουχισμένη γενιά των millenials. Σκηνοθεσία: Γιάννης Αποσκίτης. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Γιώργος Κατσής, Ελένη Κουλογιάννη, Κωνσταντίνος Πλεμμένος. Από τον Φεβρουάριο του 2024.

 

Αριστερόχειρες

Επαναλήψεις

  • Τα «Μπλε καστόρινα παπούτσια» που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Θανάση Σκρουμπέλου, παρουσιάζεται από την ομάδα 4Frontal ξανά, για λίγες παραστάσεις. Μια παράσταση για τη ζωή και τα όνειρα των ανθρώπων που παγιδεύτηκαν στο μεταίχμιο της ιστορίας, με φόντο την Αθήνα της δεκαετίας του ’60. Σκηνοθεσία, Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Σταύρος Γιαννουλάδης, Θανάσης Ζερίτης, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Διονύσης Πιφέας, Πάνος Τοψίδης. Από 11 ως 22 Οκτωβρίου.
  • Οι «Αριστερόχειρες», ένα έργο που βασίζεται σε αληθινά ιστορικά γεγονότα της περιόδου του Εμφυλίου, διαπραγματεύεται την έννοια της συλλογικής μνήμης ενός λαού, που αρνείται να κοιτάξει κατάματα το παρελθόν του και επαναλαμβάνει τα λάθη του. Για 3η χρονιά και για λίγες παραστάσεις. Σκηνοθεσία, Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Ελένη Βλάχου, Τάσος Δημητρόπουλος, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Πάνος Τοψίδης. Ακούγονται οι Σταύρος Γιαννουλάδης και Ευαγγελία Καρακατσάνη. Από 1η Νοεμβρίου.
Ψάρια στη γυάλα
Προηγούμενο άρθροBooker- H short list για το Βραβείο 2023 (της Αλεξάνδρας Σαμοθράκη)
Επόμενο άρθροΣκοτεινό φως (της  Βασιλικής Χρυσοστομίδου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ