Θεατρικός χειμώνας 4: Εθνικό Θέατρο (της Όλγας Σελλά)

0
483

 

της Όλγας Σελλά

Θέλετε Γκολντόνι;  Μήπως Σαίξπηρ ή Στρίνμπεργκ; Προτιμάτε μιούζικαλ ή φάρσα του Θόρντον Ουάιλντερ;  Θέλετε να νοσταλγήσετε μια αγαπημένη ταινία του Σαρλό που έγινε θέατρο ή μήπως έναν σύγχρονο Ρώσο συγγραφέα;  Τι θα δουν οι μικροί θεατές;  Με τι καταπιάνονται οι νέες γενιές καλλιτεχνών; Απ’ όλα έχει ο μπαξές του Εθνικού Θεάτρου, σ’ ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα, στο «Σχολείον της Ειρήνης Παπά» στο Μοσχάτο.

Πριν αναφερθούμε αναλυτικά στο πρόγραμμα σημειώστε μια ημερομηνία που έχει dead line, το οποίο πρέπει να προλάβετε: Μέχρι τα μεσάνυχτα της 26ης Σεπτεμβρίου 2023, μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια για τις παραστάσεις του Εθνικού, με κόστος 10 ευρώ για κάθε παράσταση!

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Μόσχος, παρουσίασε, τη Δευτέρα το απόγευμα, το πρόγραμμα του φετινού ρεπερτορίου του πρώτου θεάτρου της χώρας. Μια εκδήλωση που είχε βίντεο, τραγούδι, ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής, αλλά και πάρτι στην θαυμάσια αυλή του Σχολείου.

Κεντρικό μότο του φετινού ρεπερτορίου είναι το «Για όλες, όλους, όλα», παραπέμποντας όχι μόνο στην πολυσυλλεκτικότητα του προγράμματος, αλλά και στην αντίληψη της συμπερίληψης «κάθε κοινωνικής ομάδας που είναι περιθωριοποιημένη, κάθε φυλής, φύλου, θρησκείας, σωματικής διαφορετικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού», είπε ο Γιάννης Μόσχος. Ένα μότο που συνδυάζει, είναι η αλήθεια, και την συμπερίληψη και το savoir vivre, προτάσσοντας το θηλυκό γένος.

Το ρεπερτόριο πράγματι συμπεριλαμβάνει πολλούς και διαφορετικούς συγγραφείς, σκηνοθέτες, ηθοποιούς, απ’ όλες τις γενικές, απ’ όλα τα είδη, απ’ όλες τις εποχές. Δεν υπάρχει κάποιος θεματικός άξονας, χωρίς να σημαίνει ότι η απουσία του σημαίνει κάτι για την ποιότητα των παραστάσεων που θα δούμε. Απλώς συνηθίζεται –κοινωνικές αφορμές, πολιτικά ή ιστορικά γεγονότα και επέτειοι – να γίνονται αφορμή να δούμε και τη θεατρική τους προσέγγιση. Για παράδειγμα, φέτος είναι η επέτειος των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ένα Εθνικό Θέατρο δεν θα μπορούσε μ’ αυτή την αφορμή να έχει για άξονά του το πολιτικό θέατρο, ελληνικό και ξένο; Πάντως, το πρόγραμμα μπορεί να είναι πολυσυλλεκτικό, αλλά δεν είναι πληθωρικό. Το αντίθετο, θα έλεγα. Είναι συνετό και μαζεμένο ως προς την ποσότητα. Με επαναλήψεις τριών περυσινών επιτυχιών, και εισπρακτικά και καλλιτεχνικά, με λελογισμένες νέες παραγωγές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά, ανά σκηνή, το φετινό ρεπερτόριο του Εθνικού Θεάτρου.

Κεντρική Σκηνή, Κτίριο Τσίλερ

  • «Ο ιμπρεσάριος από τη Σμύρνη» του Κάρλο Γκολντόνι, ένα έργο του 1757, μια σπαρταριστή κωμωδία ηθών, μέσα στο χώρο του θεάτρου, μπροστά και πίσω από τις κουίντες. Σκηνοθεσία, Βασίλης Παπαβασιλείου. Παίζουν: Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Λαέρτης Μαλκότσης, Ιωάννα Μαυρέα, Σπύρος Μπιμπίλας, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Αγορίτσα Οικονόμου, Θέμης Πάνου, Ταξιάρχης Χάνος, κ.ά. Από 26 Οκτωβρίου.
  • «Βασιλιάς Ληρ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Η αριστουργηματική απεικόνιση του πατριάρχη που καταρρέει σωματικά, κοινωνικά και πνευματικά, του επιπόλαιου βασιλιά που έχασε το στέμμα του, του άντρα-παιδιού που ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τη μητέρα του. Ένα διαχρονικό έργο για την παρακμή και την πτώση. Σκηνοθεσία, Γιάννης Χουβαρδάς. Παίζουν: Παντελής Δεντάκης, Ανθή Ευστρατιάδου, Μίνως Θεοχάρης, Λεωνίδας Κακούρης, Αλεξία Καλτσίκη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Ερρίκος Λίτσης, Γιάννης Νταλιάνης, Αργύρης Ξάφης, Αλέκος Συσσοβίτης, κ.ά. Από 9 Δεκεμβρίου.
  • «Ονειρόδραμα» του Άουγκουστ Στρίντμπεργκ. Έργο που γράφτηκε το 1901 και στο οποίο η Αγνή, κόρη των θεών, έρχεται στη Γη για να γνωρίσει την ανθρώπινη φύση. Η Γεωργία Μαυραγάνη το σκηνοθετεί σαν χορική αφήγηση, σαν ένα χειροποίητο θέατρο, αυτή τη φορά σε μεγάλη κλίμακα. Παίζουν: Αλίκη Αλεξανδράκη, Θανάσης Δόβρης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Βασίλης Καραμπούλας, Ερμής Μαλκότσης, Νίκος Μάνεσης, Ελίνα Ρίζου, Μαρία Τσιμά, κ.ά. Από 20 Μαρτίου 2024

 

Goodbye, Lindita

Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος» – Κτίριο Τσίλερ

  • «Goodbye, Lindita». Μια μικρή στάση στη Νέα Σκηνή του Εθνικού, η παράσταση που ενθουσίασε πέρυσι όσους την είδαν, λίγο πριν την παγκόσμια περιοδεία του σε Βελιγράδι, Δρέσδη, Αμστερνταμ, Αυστραλία. Μια παράσταση που εστιάζει στην απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου. Ένα χειροποίητο εικαστικό-θεατρικό σύμπαν. Σκηνοθεσία-σύλληψη: Μάριο Μπανούσι. Παίζουν: Χρυσή Βιδαλάκη, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Ελένη Άμπια Νζάνγκα, Εριφύλη Κιτζόγλου, Κατερίνα Κρίστο, Μάριο Μπανούσι, Βασιάνα Σκοπετέα, Ευτυχία Στεφάνου, Αλεξάνδρα Χασάνι. Από 20 Σεπτεμβρίου.
  • «Όλοι εμείς πουλιά», του Ουαζντί Μουαουάντ. Το βραβευμένο έργο του Λιβανο-Καναδού συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιού, που παρουσιάζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ένα έργο που εξερευνά την έννοια της ταυτότητας ως στοιχεία αυτοπροσδιορισμού αλλά και ως κίνδυνο εγκλωβισμού, σε πλαίσια που μας έχουν επιβληθεί από την καταγωγή, τις παραδόσεις, την οικογένεια, τον εαυτό μας. Σκηνοθεσία, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος. Παίζουν: Μπάμπης Αλεφάντης, Γιώργος Ζιόβας, Άννα Μάσχα, Κλέαρχος Παπαγεωργίου, Δημήτρης Παπανικολάου, Μελίνα Πολυζώνη, Αλεξάνδρα Σακκελαροπούλου, Στεφανία Σαμαρά, Πηνελόπη Τσιλίκα. Από 20 Δεκεμβρίου.
  • «Generation Lost», του Γρηγόρη Λιακόπουλου. Ένα έργο για τους Millennials (όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1981-1996). Ένα κείμενο που προέκυψε από έρευνα και συνεντεύξεις με νέους από έξι διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης, θα επιχειρήσει να φωτίσει τις σκέψεις και τις αγωνίες της πιο περίπλοκης και πιο μπερδεμένης γενιάς. Μια παράσταση που συνδυάζει μυθοπλασία και τεκμηρίωση. Σκηνοθεσία: Κατερίνα Γιαννοπούλου. Παίζουν: Δάφνη Δρακοπούλου, Γιώργος Κισσανδράκης, Γωγώ Παπαϊωάννου, Μιχάλης Πητίδης, Βασίλης Σαφός. Από 13 Μαρτίου 2024.

 

Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» – Θέατρο «REX»

  • «Ευαγγελισμός, το μιούζικαλ». Στην Α Παθολογική Κλινική του Ευαγγελισμού, γίνεται πραγματικότητα μια βαθιά ανθρώπινη φαντασίωση: η κατάλυση του θανάτου. Ο Χάρος βρίσκεται σε καταστολή σ’ ένα δωμάτιο του νοσοκομείου, και το επικείμενο τέλος της ανθρώπινης ζωής, αναστέλλεται μέχρι νεοτέρας. Ένα ονειρόδραμα για την αγάπη, ένας μεταφυσικός ύμνος για τη ζωή. Λιμπρέτο Γιάννης Αστερής, μουσική Άγγελος Τριανταφύλλου. Παίζουν: Λητώ Αμπατζή, Χάρης Ανδριανός, Μαρία Γεωργιάδου, Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Ελένη Κοκκίδου, Χρήστος Λούλης, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λυγερή Μητροπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη, Έλλη Πασπαλά, κ.ά. Guests: Νατάσα Μποφίλιου, Μάρθα Φριντζήλα. Από 8 Νοεμβρίου.
  • «Η προξενήτρα» του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Θόρντον Ουάιλντερ, μια απολαυστική κωμωδία για την επιτακτική ανάγκη των ανθρώπων για συντροφικότητα και συμφιλίωση. Η Ντόλυ Λέβι είναι μια γυναίκα δυναμική, που δεν σκέφτεται με τίποτα ν’ αφήσει τη ζωή να κυλήσει μέσα από τα χέρια της. Διαχειρίζεται με επιδεξιότητα τα προσωπικά των ανθρώπων γύρω της, και αναλαμβάνει να βρει την ιδανική σύζυγο για τον δύστροπο, τσιγκούνη, αλλά πλούσιο έμπορο Οράτιο. Ένα φαρσικό σκηνικό, με καταιγιστικό ρυθμό κωμικών καταστάσεων, αλλά με πολύ σοβαρό υπόβαθρο, καθώς στην πρώιμη μορφή του έργου ενυπήρχε το Κραχ του 1929. Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος. Παίζουν: Μελίνα Βάμπουλα, Θανάσης Δήμου, Σίμος Κακάλας, Άλκης Μπακογιάννης, Ιωάννης Μυστακίδης, Ράνια Οικονομίδου, Πάνος Παπαδόπουλος, Θανάσης Ραφτόπουλος, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Γιάννης Σαμψαλάκης, Φώτης Στρατηγός, Βιβή Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Από 9 Φεβρουαρίου 2024.

 

Σκηνή «Κατίνα Παξινού» – Θέατρο «REX»-

Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών (υπεύθυνη: Κατερίνα Γιαννοπούλου)

  • «Yes, we cant», της Μαριλένας Κατρανίδου. Μια ποιητική σκηνική σύνθεση για την «κοινωνία της κόπωσης», ένα ρέκβιεμ για τον σύγχρονο κόσμο που κρύβει την κούρασή του κάτω από τη σκόνη της υπερδραστηριότητας. Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου, Βασίλης Τρυφουλτσάνης, Αλέξης Τσιάμογλου, Jason Ally. Από 7 Νοεμβρίου.
  • «We are here prepared for tragedy», μια παράσταση της Σοφίας Μαυραγάνη, στα όρια της διάλεξης, του χορού, της συναυλίας και του θεάτρου. Από 1η Δεκεμβρίου.
  • «Μπατόν σαλέ», ζωντανές συνεντεύξεις σε ελαφριά ατμόσφαιρα παίρνουν η Ευδοξία Ανδρουλιδάκη σε συνεργασία με τη Μαρία Φιλίνη. Συνομιλούν με γυναίκες που θαυμάζουν και τους θέτουν ερωτήματα. Από 7 Ιανουαρίου 2024.
  • «The Life and Death of Jessica Brown», σύλληψη- σκηνοθεσία Τζέο Πακίτσας- Σοφία Πριόβολου. Το πιο αναπάντεχο live της σεζόν. Παίζουν: Στυλιάνα Ιωάννου, Τζέο Πακίτσας, Σοφία Πριόβολου, Χρυσάνθη Τσουκαλά, Jason Ally, Kristof, Chris Scott. Από 25 Ιανουαρίου 2024.
  • «Καταποντισμός» του Βασίλη Βηλαρά. Το τελευταίο μέρος της τριλογίας του σκηνοθέτη, μετά τις παραστάσεις του «Λοιμός» και
    «Σεισμός». Παίζουν: Βασίλης Βηλαράς, Ανδρέας Λαζαράκος, Kristof, Niko Rupllem, Dolly Vara. Από 21 Μαρτίου 2024.
  • «Η γραμμή του ορίζοντος», του Χρήστου Βακαλόπουλου. Μια «ιστορία φυγής» χαρακτήριζε ο πρόωρα χαμένος συγγραφέας, κριτικός, δοκιμιογράφος, σκηνοθέτης και ραδιοφωνικός παραγωγός το εν πολλοίς βιωματικό έργο του. Ένα έργο που γράφτηκε το 1991, σε μια γλώσσα αφοριστική και αφοπλιστική, γεμάτη ζωντανές εικόνες, υποβλητική σιωπή και υπονομευτικό χιούμορ. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παύλου. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Σπύρος Μπόσγας, Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης, Αθηνά Παπαδάκη, Ανδρομάχη Φουντουλίδου. Από 15 Μαΐου 2024.

 

Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» – Θέατρο REX

Μικρό Εθνικό, Εφηβική Σκηνή.

 

  • «Στα όρια» του Κρις Κούπερ. Από τη μια πλευρά άνθρωποι που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους και για το δικαίωμα στη ζωή, κι από την άλλη πλευρά ένας κόσμος γεμάτος ανασφάλειες και αγωνίες, που ζει σε μια επισφαλή και εύθραυστη ισορροπία. Σκηνοθεσία: Σοφία Βγενοπούλου. Παίζουν: Ασημίνα Αναστασοπούλου, Μαλαματένια Γκότση, Ελένη Ζαραφίδου, Βασίλης Καλφάκης, Βασίλης Καραμπούλας, Μελίνα Κοτσέλου, Ευσταθία Λαγιοκάπα, Μιχαήλ Μελίσσης, Νάνσυ Σιδέρη, Γιώργος Σκαρλάτος. Από 21 Οκτωβρίου.
  • «Πινόκιο», μια διασκευή του έργου του Κάρλο Κολόντι από τον Κρις Κούπερ. Η πολυαγαπημένη ιστορία του Τζουζέπε του ξυλουργού και του μικρού κορμού που σμίλεψε κι έφτιαξε τον Πινόκιο σε μια σύγχρονη εκδοχή. Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου. Παίζουν: Γιώργος Βουρδαμής, Αντώνης Γκρίτσης, Χρήστος Δαλκυριάδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Ιώ Λατουσάκη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Βασίλης Ντάρμας, Τίτος Πινακάς, Δήμητρα Σταύρου, Ανδρομάχη Φουντουλίδου. Από 10 Νοεμβρίου.
Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ

Επαναλήψεις εκτός Εθνικού Θεάτρου

Το Εθνικό επαναλαμβάνει δύο επιτυχημένες περυσινές παραστάσεις του σε άλλες θεατρικές σκηνές, βγαίνει δηλαδή από τη δική του στέγη και επιχειρεί να συνομιλήσει με το κοινό και άλλων περιοχών και άλλων σκηνών.

  • «Ο άνθρωπος απ’ το Παντόλσκ» του Ντμίτρι Ντανίλοφ, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Κουτλής, θα στεγάζεται στο θέατρο «Κιβωτός» από τις 20 Σεπτεμβρίου.
  • «Τα φώτα της πόλης», αυτή η τρυφερή ιστορία του Τσάρλι Τσάπλιν που σκηνοθέτησε η Αμάλια Μπένετ θα βρίσκεται στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, από τις 18 Οκτωβρίου.

Και οι δύο παραστάσεις παρουσιάζονται με διαφοροποιημένο καστ.

Προηγούμενο άρθροΟμηρική Γεωγραφία  (γράφει ο Τάκης Γεράρδης)
Επόμενο άρθρο20 μελέτες για την Ελλάδα από τη Μικρασιατική Εκστρατεία στη Μεταπολίτευση (του Σπύρου Κακουριώτη)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ