της Όλγας Σελλά
Εκείνες οι παλιές αποθήκες του εργοστασίου FIX, εδώ και 26 χρόνια, ως «Θέατρο του Νέου Κόσμου», στεγάζουν τις θεατρικές αναζητήσεις του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου και πολλών άλλων καλλιτεχνών, απ’ όλες τις γενιές. Φέτος το Θέατρο του Νέου Κόσμου πάει και σ’ άλλες γειτονιές της Αθήνας, στην Κυψέλη, στα Ιλίσσια… Γιατί θα στεγάσει παραγωγές του ή φιλοξενούμενες παραστάσεις και στο θέατρο «Πόρτα» (Μεσογείων 59) και στο θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20 Κυψέλη) . Συν οι τρεις σκηνές στην έδρα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Θαρύπου και Αντισθένους), την Κεντρική, το Δώμα και τον Κάτω Χώρο. Σ’ αυτές τις πέντε σκηνές θα στεγαστούν τη σεζόν 2023-2024 δεκαεννέα παραστάσεις. Πέντε είναι έργα από το διεθνές ρεπερτόριο που παρουσιάζονται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Τέσσερις είναι σύγχρονα ελληνικά έργα. Επτά είναι επαναλήψεις από την περυσινή σεζόν.
Κι όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, υπάρχει ένα διάστημα προσφορών στα εισιτήρια, αφού έχει ξεκινήσει η προπώληση για όλες τις παραστάσεις. Μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου, το εισιτήριο για κάθε παράσταση που θα επιλέξετε, στοιχίζει 9 ευρώ. Στο nkt.gr και στο more.com
Ας δούμε τις προτάσεις, για να επιλέξετε.
Θέατρο «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη)
- Η παράσταση «Κωλόκαιρος», του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη, συνεχίζει τη διαδρομή της. Ένα νυχτερινό μαγαζί στην Ελευσίνα, το «Διυλιστήριο», ο πρώην ιδιοκτήτης του που επιστρέφει έπειτα από πέντε χρόνια, η εμφάνισή του που σοκάρει τους παλιούς του φίλους, τα κρυμμένα μυστικά, τα φαντάσματα του παρελθόντος. Παίζουν: Στάθης Σταμουλακάτος, Θάνος Αλεξίου, Βασιλική Διαλυνά, Στέλιος Δημόπουλος, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Από 4 Οκτωβρίου.
- Φεμινιστική κωμωδία ονομάζει η ομάδα b.p.m. (beats per minute) το έργο «Αυτές που δεν προλάβατε», της Δανάης Λιοδάκη, που υπογράφει και τη σκηνοθεσία, που έκανε μεγάλη επιτυχία την άνοιξη του 2023. Με ρεαλισμό, φαντασία, χιούμορ, ευαισθησία, δράση, το έργο καταπιάνεται με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει μια σύγχρονη γυναίκα. Παίζουν: Μαριέλα Δουμπού, Άλκηστις Ζιρώ, Ευσταθία Λαγιόκαπα, Παναγιώτα Παπαδημητρίου. Ακούγονται: Μυρτώ Αλικάκη, Ντίνα Μιχαηλίδου, Λένα Ουζουνίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Γεράσιμος Γεννατάς. Από 9 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Το βραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ (βραβεία Τόνυ και Ολίβιε), που έκανε καριέρα και στον κινηματογράφο το 1994, το «Closer», σκηνοθετεί ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης-Μπογδάνος σε μετάφραση Θωμά Μοσχόπουλου. Ένα ερωτικό τετράγωνο βιώνουν τον πόθο, την έλξη, τη σεξουαλική ορμή, τον εθισμό, τα σκοτεινά πάθη, τις ανασφάλειες, την περηφάνια, τη ζήλια, την απόγνωση, την προδοσία, την προσποίηση, την εκδίκηση. Παίζουν: Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ, Σπύρος Σταμούλης. Από 4 Νοεμβρίου.
Θέατρο «Πόρτα (Μεσογείων 59)
- Παρουσιάστηκε πέρυσι, για λίγο, στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου και είχε αφήσει θερμές εντυπώσεις. Τίτλος του έργου «Δε φάιναλ θολούθιον», σε κείμενα των Κωστάκη Ανάν και Suyako (Βασίλης Μαγουλιώτης) σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη. Επτά σύγχρονοι άνθρωποι σταματούν πάνω στις γραμμές ενός τρένου περιμένουν το θάνατό τους. Στο διάστημα αυτό, ξαναβρίσκουν, με σουρεαλιστικό τρόπο, την τρυφερότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Παίζουν: Αλέξανδρος Γιαγκούσης, Ερατώ Καραθανάση, Γκαλ Ρομπίσα, Γιάννης Σαμψαλάκης, Ανδρομάχη Μπάρδη, Βάσια Τσιαούση, Ιωάννης Καμπούρης, Από 2 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, μέχρι 28 Νοεμβρίου.
- Η γνωστή Γέρμα, εκείνη του Λόρκα, παρουσιάστηκε το 1934, και θέμα του είχε την αδυναμία μιας γυναίκας από φτωχή και συντηρητική κοινωνία, να αποκτήσει παιδί. Ο Σάιμον Στόουν εμπνέεται από την κλασική «Γέρμα» και την ξαναγράφει μεταφέροντας την στο σήμερα. Στη σημερινή του εκδοχή οι ήρωες είναι επαγγελματικά επιτυχημένοι. Η γυναίκα δημοσιογράφος και μπλόγκερ και ο άντρας επιχειρηματίας. Όμως η σχέση τους δοκιμάζεται, λόγω της αδυναμίας τους να κάνουν παιδί. Σκηνοθετεί ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν: Μαρία Κίτσου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Τατιάνα Πίττα, Χάρης Χαραλάμπους- Κ αζέπης, Ασπασία Κράλλη, Μαριάννα Μαριγώνη. Από 27 Οκτωβρίου.
- Με υλικό από την πρόσφατη ελληνική ιστορία, και πάλι, η Νεφέλη Μαϊστράλη, μετά τις φεστιβαλικές «Σπυριδούλες» επιστρέφει μ’ ένα έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα στις αρχές του 20ού αιώνα: το έγκλημα της Χαροκόπου, όπως έμεινε γνωστό. Ο τίτλος του σημερινού έργου είναι «Κακούργα πεθερά». Το 1931, ανήμερα των Θεοφανίων, στις όχθες του Κηφισού, ξεβράζονται σακιά που περιέχουν ένα διαμελισμένο πτώμα. Η έρευνα θα υποδείξει ως ενόχους την πεθερά, τη σύζυγο, τον ξάδελφο της νύφης και την υπηρέτρια. Σκηνοθεσία Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν: Ελένη Ουζουνίδου, Εριέττα Μανούρη, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Παπανδρέου, Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης. Από 4 Δεκεμβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Κεντρική Σκηνή
- Συγκίνησε την περυσινή σεζόν η ιστορία ενός συγγραφέα και του εικοσάχρονου πατροκτόνου, Μαρτίν. Το «Μια άλλη Θήβα» του Σέρχιο Μπλάνκο, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, επαναλαμβάνεται και φέτος. Παίζουν: Θάνος Λέκκας, Δημήτρης Καπουράνης. Από 2 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Μια ψηλάφιση στο προσωπικό και συλλογικό τραύμα της γυναικοκτονίας είναι η παράσταση «Pieta», της Μάρθας Μπουζιούρη, μια παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου. Οδηγός της παράστασης, πέντε γυναίκες-μητέρες που βίωσαν μια φρικτή εμπειρία: τη δολοφονία των παιδιών τους. Το κείμενο της παράστασης διαμορφώθηκε βασισμένο στις πραγματικές αφηγήσεις των μητέρων και σε βιωματικό υλικό των ηθοποιών. Παίζουν: Νικολίτσα Αγγελακοπούλου, Μαρία Μοσχούρη, Μάρθα Μπουζιούρη, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Ελίνα Ρίζου. Από 6 Οκτωβρίου.
- Εγκλωβισμένη σ’ έναν συμβατικό γάμο, μια γυναίκα της διπλανής πόρτας, αποφασίζει να δραπετεύσει από την καθημερινότητά της, και να δοκιμάσει όσα «δεν πρέπει». Η «Σίρλει» του Ουίλι Ράσελ, είναι ένα έργο για τη θέση της γυναίκας και την αναζήτηση του εαυτού μας. Μια παράσταση που έκανε μεγάλη επιτυχία και την περυσινή σεζόν, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, με τη Λένα Ουζουνίδου. Από 11 Οκτωβρίου.
- Με ένα από τα πιο αινιγματικά έργα του Χάρολντ Πίντερ, «Ο εραστής» θα καταπιαστούν ο Πάνος Παπαδόπουλος και η Κλέλια Ανδριολάτου, που αυτοσκηνοθετούνται και εξερευνούν τη διαβρωτική πορεία του χρόνου στη σχέση ενός ζευγαριού.
Από 15 Νοεμβρίου μέχρι 21 Ιανουαρίου 2024. - Ένα έργο που παρουσιάστηκε στο Θέατρο του Βουνού, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε σύγχρονη θεατρική σκηνή από τους Elephas tiliensis: «Τα μαγικά βουνά» του Γιώργου Κοτζιούλα. Ένα έργο που μιλάει για την ιστορία του αντάρτικου θεάτρου την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο «θήτευσαν» και πολλοί ηθοποιοί, που έγιναν αργότερα γνωστοί. Μια παράσταση που συνδυάζει το θέατρο της τεκμηρίωσης με τη μυθοπλασία, τα παραδοσιακά ηπειρώτικα και τα τραγούδια της εποχής με το λαϊκό θέατρο. Σκηνοθεσία-δραματουργία: Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, που παίζουν και στην παράσταση μαζί με τους Μαρκέλλα Γιαννάτου, Άρη Λάσκο, κ.ά. Από 1η Μαρτίου 2024.
Θέατρο Νέου Κόσμου – Κάτω Χώρος
- Μια ευτυχισμένη οικογένεια γιορτάζει τα γενέθλια του μικρού της γιου. Μέχρι τη στιγμή που το μικρό αγόρι βρίσκεται στην άκρη του μπαλκονιού, κυνηγώντας το καινούργιο του παιχνίδι. «Το δωμάτιο του παιδιού», του Ζουζέπ Μαρί Μπενέτ ι Ζουρνέτ, ενός από της σημαντικότερος εκπροσώπους του καταλανικού θεάτρου. Ένα έργο που φλερτάρει με το μυστήριο, και επισημαίνει την ατέρμονη προσπάθεια των ανθρώπων να επικοινωνήσουν στο τι είναι αλήθεια και τι όχι. Σκηνοθεσία Παναγιώτης Γαβρέλας, Βαλέρια Δημητριάδου και Γιώργος Χριστοδούλου (οι δύο τελευταίοι παίζουν και στην παράσταση). Από 20 Οκτωβρίου.
- Ένας άνθρωπος ταξιδεύει και βρίσκεται κατά λάθος σε έναν τόπο που δεν έχει διανοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει. Εκεί συναντιέται με δύο ξεχασμένα όργανα της τάξης, που προσπαθούν να ακυρώσουν την ταυτότητά του. «Το διαβατήριο» είναι το έργο του Βενεζουελάνου συγγραφέα Γουσταύο Οτ και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Σκηνοθεσία, Ειρήνη Λαμπρινοπούλου. Παίζουν: Γιώργος Κατσής, Βαγγέλης Αμπατζής, Διονύσης Πιφέας. Από 23 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Συνεχίζοντας την αναζήτηση πάνω στο θέμα της ταυτότητας και της ευτυχίας, ο Θάνος Τοκάκης παρουσιάζει το έργο του υποψήφιου για Πούλιτζερ Γουίλ Ίνο «Ο Τίποτας (μια πονεμένη ιστορία)». Μια παράσταση στα όρια της stand up comedy, με χιούμορ, αυτοσαρκασμό, ανατροπές και πολύ πόνο. Σκηνοθετεί και παίζει ο Θάνος Τοκάκης. Από 8 Δεκεμβρίου.
Θέατρο του Νέου Κόσμου – Δώμα
Η σεζόν στο Δώμα ξεκινάει με δύο επαναλήψεις.
- Τον «Andy», σε κείμενο και σκηνοθεσία Δημήτρη Αγιοπετρίτη- Μπογδάνου, ο οποίος δημιουργεί ένα βιωματικό κολλάζ για έναν θρύλο, τον Άντυ Γουόρχολ. Παίζει ο Μιλτιάδης Φιορέντζης. Ακούγονται οι ηθοποιοι: Νάλια Ζήκου, Στέλιος Ιακωβίδης, Θάνος Λέκκας, Βασίλης Μαυρογεωργίου, Ιωάννα Νασιοπούλου, Λυδία Τζανουδάκη. Από 2 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Και το έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα» επαναλαμβάνεται και φέτος. Δυο άνθρωποι σ’ ένα ζαχαροπλαστείο, σε απροσδιόριστο χρόνο. Μονολογούν κουβεντιάζοντας. Προσπαθούν να επικοινωνήσουν. Σκηνοθετούν και παίζουν: Τζωρτζίνα Λιώση, Νάνσυ Μπούκλη. Από 12 Οκτωβρίου.
- Ο Βασίλης Μαυρογεωργίου ξαναδιαβάζει «Το νούμερο 31328» του Ηλία Βενέζη, ένα από τα εμβληματικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, μια αντιπολεμική αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, που αναδεικνύει τη σημασία της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Παίζουν: Αριάνδη Καβαλιέρου, Ρηνιώ Κυριαζή, Μιχάλης Πανάδης Σωτήρης Τσακομίδης. Από 11 Δεκεμβρίου.
- Ένα ακόμη ισπανικό έργο, του Ντάνιελ Μέγιερ, που πρωτοεμφανίστηκε στην ισπανική σκηνή με το έργο «A.K.A. (Also Known As)». Αυτό θα σκηνοθετήσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Μαριτίνα Πάσσαρη. Είναι ο εκρηκτικός μονόλογος ενός εφήβου, του Κάρλος, που ψάχνει τον εαυτό του. Ένα παιδί που δεν είχε ποτέ πρόβλημα με την ταυτότητά του, που η ζωή του ήταν γεμάτη φίλους, μουσική και παιχνίδι, ερωτεύεται στο διαδίκτυο την Κλαούντια, και τότε γνωρίζει τον κοινωνικό ρατσισμό. Παίζει ο Μιχάλης Πανάδης. Από 12 Φεβρουαρίου 2024.
- Οι φωτό είναι το Πάτροκλου Σκαφίδα