της Όλγας Σελλά
Παλαιότερα λεγόταν θέατρο «Μαίρη Αρώνη» εκεί σ’ ένα μικρό στενάκι στο Μεταξουργείο, ακριβώς απέναντι από τη σημερινή ομώνυμη στάση του Μετρό (Βίκτωρος Ουγκώ 55). Το 2015 μετονομάστηκε σε θέατρο «Σταθμός», αλλά οι περισσότεροι αρχίσαμε να το επισκεπτόμαστε από το 2017 και μετά, οπότε το ανέλαβε ο αεικίνητος, πληθωρικός και ακάματος σκηνοθέτης και ηθοποιός Μάνος Καρατζογιάννης. Κράτησε το όνομα, άλλαξε το λογότυπο, το ανακαίνιζε σιγά σιγά (κάθε χρόνο κι από κάτι), μέχρι που φέτος άλλαξε (επί το ανετότερον) και τα καθίσματα της πλατείας. Ίσως γιατί και το φετινό πρόγραμμα είναι πληθωρικό, αφού θα φιλοξενήσει πολλές και διαφορετικές παραστάσεις, όλες ενταγμένες σ’ έναν άξονα: τη γυναίκα. Τίτλος του φετινού ρεπερτορίου του θεάτρου «Σταθμός» είναι «Dux femina facti (Η γυναίκα ηγείται των γεγονότων)». Και εξηγεί ο Μάνος Καρατζογιάννης: «Η Γυναίκα. Που αγαπάει, βιάζεται, γεννάει και γράφει, διεκδικεί, ερμηνεύει, ζηλεύει, ήρθε από μακριά, θανατώνεται, ιντριγκάρει, κρύβεται, λάμπει, μάχεται, νοιάζεται, ξεχνάει, οιστρηλατεί, ποθεί, ρωτάει, σκηνοθετεί, τραγουδάει, υλοποιεί, φλερτάρει, χλευάζεται, ψάχνει, ωριμάζει». Στο φετινό πρόγραμμα θα φιλοξενηθούν γυναίκες δραματουργοί (Λούλα Αναγνωστάκη, Μαρία Λαϊνά, Γιασμίνα Ρεζά, Σοφιάννα Θεοφάνους). Γυναίκες σκηνοθέτριες, που σκηνοθετούν έργα για τον άντρα, τον έρωτα, τους εφήβους: Ερμίνα Κυριαζή, Αικατερίνη Παπαγεωργίου, Αθηνά Δελιάδη και Μαίρη Ξανθοπουλίδου. Γυναίκες ηρωίδες από το κλασικό ρεπερτόριο, όπως η Ερμίνα από τον «Ταρτούφο» ή η Δυσδαιμόνα από τον «Οθέλλο», και άλλες, που άφησαν τον στίγμα τους στη σύγχρονη τέχνη, μέσα από έργα που μιλούν για εκείνες (Φλέρυ Νταντωνάκη, Νάνα Μούσχουρη, Έλλη Λαμπέτη), αλλά και γυναίκες μετανάστριες. Πλούσιο και πολυσχιδές πρόγραμμα, με παρουσίες επί σκηνής ή επί γραφής, πολλές και διαφορετικές. Ας δούμε το πρόγραμμα.
- «Λοξοί δρόμοι», το νέο θεατρικό έργο της βραβευμένης με το Μεγάλο Κρατικό Βραβείο Γραμμάτων 2022, Μαρίας Λαϊνά παρουσιάζεται υπό μορφήν αναλογίου. Με τους ηθοποιούς Λουκία Μιχαλοπούλου και Ανδρέα Μαντά. Σκηνοθετική επιμέλεια Μάνος Καρατζογιάννης. Στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αναλογίου που φέτος παρουσιάζει άπαιχτα σύγχρονα νεοελληνικά έργα, γραμμένα από αξιόλογες γυναικείες φωνές του θεάτρου. 19 Σεπτεμβρίου στις 9μ.μ.
- «HIV», ο μονόλογος του Θανάση Τριαρίδη σε σκηνοθεσία Έλενας Σωκράτους, που αφηγείται την ιστορίας της Νιγηριανής εργαζόμενης στο σεξ Επίφανι Γκούντμαν, που υπήρξε θύμα εμπορίας ανθρώπων, διαπομπεύθηκε και τελικά αυτοκτόνησε στην Αθήνα το 2012. Ερμηνεύει η Βασιλική Κυπραίου. (Η παράσταση ενσωματώνει στοιχεία ακουστικής περιγραφής για τυφλά και με μειωμένη όραση μέλη του κοινού, μια πρωτοβουλία της liminal, η οποία προωθεί από το 2016 την ισότιμη συμμετοχή όλων στα αγαθά του πολιτισμού). Στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου.
- «2071 – Ο κόσμος που θα αφήσουμε στα παιδιά μας», μια παράστση που παρουσιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», μια δραματοποιημένη διάλεξη του κλιματολόγου Chris Rapley, για ένα θέμα που θα μας απασχολεί ολοένα και περισσότερο. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης. Παίζει ο Αντώνης Μυριαγκός. Στις 28 και 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου.
- «Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω Νάνα Μούσχουρη», το έργο του David Lelait-Helo, που παρουσιάστηκε με επιτυχία στο Φεστιβάλ της Αβινιόν και έρχεται πρώτη φορά στην Ελλάδα. Μια αληθινή ιστορία, ύμνος στη δύναμη των ονείρων, χιούμορ και ανθρώπινη ζεστασιά. Σκηνοθεσία Ελισσαίος Βλάχος. Παίζει ο Μάνος Καρατζογιάννης. Από 29 Σεπτεμβρίου ως 29 Οκτωβρίου.
- «Ψυχολογία Συριανού συζύγου: Χριστίνα». Η εμβληματική νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται σε διασκευή, από την πλευρά του γυναικείου ρόλου, της συζύγου. Διασκευή και δραματουργική επεξεργασία: Αιμιλία Βάλβη. Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρη. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Βαγγέλης Χαλκιαδάκης. Από 4 Οκτωβρίου, κάθε Τετάρτη.
- «Οι γριές που μαζεύουν τσουκνίδα» μια παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Θεσσαλικού Θεάτρου, που αποτελεί μια σκηνική προσέγγιση της σύνδεσης της μαγείας με τη μαγειρική, ως γυναικείος μυστικός κώδικας στην περιοχή της Θεσσαλίας. Δραματουργία-σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ντέλλας. Παίζουν: Μανούσος Γεωργόπουλος, Πλάτωνας Γιώργος, Περλέρος, Γιάννης Σανιδάς. Από 4 Οκτωβρίου και όλο τον Οκτώβριο, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.\
- «Democracy», ένα πολύγλωσσο εγχείρημα, που βασίζεται στον «Επιτάφιο του Περικλή», όπως τον κατέγραψε ο Θουκυδίδης. Οι ηθοποιοί καλούνται να λάβουν μέρος σ’ ένα μεταμεσονύκτιο θεατρικό talk show και να αναμετρηθούν όχι μόνο με τον Περικλή, αλλά και με τους εαυτούς τους, την κοινωνία, το σύγχρονο κράτος και τις πρακτικές του. Σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Παίζουν: Νικόλ Δημητρακοπούλου, Χρήστος Καρασαββίδης, Βάνα Πεφάνη, Vefi Redhi, Ένκε Φεζολλάρι. Από 20 Οκτωβρίου, κάθε Παρασκευή στις 11.30μ.μ.
- «Το Γάλα», το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη επανέρχεται στη σκηνή, 20 χρόνια μετά τη γραφή του και 10 χρόνια μετά την τελευταία του σκηνική παρουσίαση. Μια μητέρα από την πρώην Σοβιετική Ένωση και οι δυο της γιοι, συνθέτουν μια συγκλονιστική οικογενειακή ιστορία. Η παράσταση αφιερώνεται στη μνήμη του Κωνσταντίνου Παπαχρόνη, που φέτος, στις 2 Δεκεμβρίου, συμπληρώνονται 15 χρόνια από το θάνατό του, και ήταν ο πρώτος που ερμήνευσε το ρόλο του Λευτέρη το 2006 στο Εθνικό Θέατρο. Σκηνοθεσία: Ερμίνα Κυριαζή- Μάνος Καρατζογιάννης. Παίζουν: Στέλλα Γκίκα, Δημήτρης Πασσάς, Ελένη Σακκά, Μάνος Καρατζογιάννης. Από τον Νοέμβριο.
- Οπωσδήποτε μία από τις κεντρικές παραστάσεις στο φετινό ρεπερτόριο του θεάτρου, είναι το έργο της Γιασμίνα Ρεζά «Bella Figura», που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση Γιώργου Αρχιμανδρίτη. Ένα σύγχρονο έργο για τις ανθρώπινες σχέσεις, τα υπαρξιακά αδιέξοδα, το πέρασμα του χρόνου, την κοινωνική υποκρισία, τη ματαιοδοξία και τη ματαιότητα. Σκηνοθεσία: Μάνος Καρατζογιάννης. Παίζουν: Υβόννη Μαλτέζου, Φαίη Ξυλά, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Ραφίκα Σαουίς, Χρήστος Κοντογεώργης. Από τον Δεκέμβριο.
- «Οθέλλος /Πορνογραφία». Βασισμένο στο σαιξπηρικό έργο, η παράσταση εστιάζει στα έμφυλα στερεότυπα και συνδέει την πορνογραφία με τις δολοφονίες γυναικών. Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης. Παίζουν: Αιμιλία Βάλβη, Γιώργος Κριθάρας, Νικόλας Μαραγκόπουλος, Κατερίνα Παπανδρέου. Τον Ιανουάριο 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Ο κύκλος του έρωτα» του Άρθουρ Σνίτσλερ. Ένα κλασικό έργο, στο οποίο τα ζευγάρια συνθέτουν το πορτρέτο μιας κοινωνίας όπου η επιθυμία, η εξουσία και η υποταγή εναλλάσσονται σ’ ένα νοσηρό παιχνίδι σχέσεων και συγκρούσεων, και οι ρόλοι αλλάζουν διαρκώς. Σκηνοθεσία Αικατερίνη Παπαγεωργίου. Παίζουν: Απόστολος Καμιτσάκης, Γιώργος Πατεράκης, Θάλεια Συκιώτη, Μάγδα Τασούλα. Τον Φεβρουάριο του 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Παβλόφ: δυο δευτερόλεπτα πριν το έγκλημα», του Gustavo Ott, γραμμένο το 1986, πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα. Κάτι παραπάνω από μια αστυνομική ιστορία. Εδώ το έγκλημα λειτουργεί για να καταδείξει τη συντηρητική κοινωνία, τον αυτοματοποιημένο τρόπο ζωής και την αέναη προσπάθειά του να ορίσει τη μοίρα του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Δημήτρης Αποστολόπουλος, και παίζουν μια ομάδα ταλαντούχων αποφοίτων της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου: Διονυσία Μπαλαμώτη, Βασίλης Μπούτσικος, Ιοκάστη Παπανικολάου, Διονύσης Πιφέας, Στρατής Χατζησταματίου. Τον Απρίλιο του 2024, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- Και οι νέες παραγωγές, μαζί και η σεζόν, κλείνουν με ένα έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, τη δραματουργία της οποίας μελετά και λατρεύει ο Μάνος Καρατζογιάννης. «Η κασέτα», περίπου σαράντα χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα από τον Κάρολο Κουν, και είκοσι μετά από την τελευταία αθηναϊκή της παρουσίαση από τον Γιώργο Αρμένη. Σκηνοθετεί ο Μάνος Καρατζογιάννης και παίζουν: Γιώργος Δεπάστας, Βάσω Καμαράτου, Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Ερμίνα Κυριαζή, Σταύρος Μερμήγκης, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιάννης Τσουμαράκης. Τον Μάιο του 2024.
Επαναλήψεις
- «Μούρη γεμάτη μούρα», της Laurence Wilson. Σκηνοθεσία, Αθηνά Δελιάδη. Παίζουν: Ανδρέας Γιαννακούλας, Μαντώ Παπαρρηγοπούλου, Γιάννης Τσουμαράκης. Από 25 Σεπτεμβρίου ως και 17 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα», του Βασίλη Κατσικονούρη. Σκηνοθεσία Ερμίνα Κυριαζή. Ερμηνεία: Γιώργος Νινιός. Από 7 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο και Κυριακή.
- «Ο Ταρτούφος» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη. Παίζουν: Θανάσης Βλαβιανός, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Μάνος Καρατζογιάννης, Γιώργος Κορομπίλης, Αγγελική Μαρίνου, Χρήστος Παπαδόπουλος, Ελίζα Σκολίδη, Θωμάς Σιέκας, Μέγκι Σούλι και η φωνή του Νίκου Χατζόπουλου. Από 23 Οκτωβρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
- «Το τραγούδι της Φλέρυς», σε κείμενο του Δημήτρη Οικονόμου, σε σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη. Παίζει η Ελένη Κοκκίδου. Μια παράσταση που συγκίνησε θα επαναληφθεί τον Μάρτιο.