«Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του ονείρου»

0
280

 

Με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη και την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, παρουσιάζεται στο θέατρο Βρετάνια, για δύο μοναδικές  βραδιές, 20 & 21 Μαρτίου, η παράσταση με τίτλο «Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του ονείρου» σε σκηνοθεσία -προσαρμογή του Πάνου Αγγελόπουλου και σε κείμενο του ποιητή, συγγραφέα Γιώργου Δουατζή.

Η παράσταση, που αποτελεί φόρο τιμής στον Τάσο Λειβαδίτη, αναφέρεται στο έργο, την πολυτάραχη ζωή και την προσωπικότητα του μεγάλου μας ποιητή και περιδιαβαίνει το υπέροχο ποιητικό του σύμπαν με τον σεβασμό και την αγάπη που ταιριάζει στη μεγάλη ποίηση. Μια ποίηση εσαεί επίκαιρη, που υμνεί τον έρωτα, τον άνθρωπο και τα ιδανικά του για έναν καλύτερο κόσμο.

Το ποιητικό έργο, μεταφέρει  στη σκηνή η Κοραλία Καράντη με ομάδα ηθοποιών, σε μία κορυφαία  συνάντηση με τον τραγουδιστή Δημήτρη Μπάση με ζωντανή ορχήστρα επί σκηνής.

Ο Τάσος Λειβαδίτης είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς, ο οποίος χάραξε τον μοναχικό του δρόμο με απολύτως δικά του χαρακτηριστικά. Στην ποίησή του ο αναγνώστης βρίσκει φιλοσοφικό βάθος, υψηλή αισθητική, υπαρξιακή αγωνία, συμπόνια, αναζήτηση της αλήθειας. Στην πρώτη περίοδο της δημιουργίας του, αγωνιστής και επαναστάτης, στη δεύτερη περίοδο βαθιά υπαρξιακός και πάντοτε ερωτικός ποιητής.
Η σκηνοθετική επεξεργασία του κειμένου του Γ. Δουατζή, αναδεικνύει όλα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την ποίηση του Τ. Λειβαδίτη, προσφέροντας στον θεατή ένα υπέροχο ταξίδι στον μαγευτικό κόσμο του ποιητή.
Πάνος Αγγελόπουλος

 «Γιατί απλά κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο πολύ ξεχωριστοί, που αξίζει να ζεις, μόνο και μόνο για να τους συναντήσεις»

Ο Τάσος Λειβαδίτης ρουφούσε τη ζωή, τον έρωτα, τα πάθη, τη χαρά, τη λύπη, με ένταση, κάθε φορά σαν να ήταν η τελευταία. Ήταν βαθιά ερωτικός ποιητής. Η ζωή του ήταν πολυτάραχη, πλούσια σε αλλαγές, μια ζωή ποικιλότροπα σκληρή για έναν άκρως ευαίσθητο ιερουργό της Ποίησης.

Γιώργος Δουατζής

«Ο κόσμος μόνον όταν τον μοιράζεσαι υπάρχει»

Ο Τάσος Λειβαδίτης ήταν και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους ποιητές του αιώνα που μας πέρασε. Η ζωή του ήταν η ποίηση. Έζησε με τους έρωτες του που συνεχώς τον συγκλόνιζαν. Έζησε με το όνειρο της επανάστασης και με τον εφιάλτη της συντριβής. Έζησε με την αγωνιώδη βύθιση στον εαυτό του. Τίτος Πατρίκιος.

«Οι επαναστάτες είναι ανήσυχοι για το μέλλον, οι εραστές για το παρελθόν, οι ποιητές έχουν επωμισθεί και τα δύο»

 Στίχοι του ποιητή έχουν μελοποιηθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη («Τα Λυρικά», «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», «Σαββατόβραδο», «Δραπετσώνα» κ.ά.), τον Μάνο Λοΐζο, τον Στέλιο Βαμβακάρη τον Μίμη Πλέσσα, τον Γιώργο Τσαγκάρη και άλλους Έλληνες συνθέτες.

Τα ποιήματά του μεταφράστηκαν στα Ρωσικά, Σερβικά, Ουγγρικά, Σουηδικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Αλβανικά, Βουλγαρικά, Κινεζικά και Αγγλικά.

 

Ταυτότητα παράστασης

«Τάσος Λειβαδίτης – Ποιητής του ονείρου»

 

Σκηνοθεσία – Θεατρική προσαρμογή: Πάνος Αγγελόπουλος

Κείμενο: Γιώργος Δουατζής

Σκηνικά: Γιάννης Ζημιανίτης

Κουστούμια: Μάγκυ Μοτζολή

Ηχητικά: Θάνος Σκοπελίτης

Video-Visual art: Νίκος Μυλωνας

Διεύθυνση Παραγωγής: Μαρία Καλίτση

 

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:

Koραλία Καράντη, με την συμμετοχή των ηθοποιών: Κωνσταντή Ζημιανίτη, Λευτέρη Βλάχου, Κρυσταλλίας Κεφαλούδη, Λυσάνδρας Αναστασοπούλου και του  Γιώργου Χατζή.

 

Την παράσταση θα πλαισιώσει ο τραγουδιστής Δημήτρης Μπάσης, με την ορχήστρα του μαέστρου  Νίκου Στρατηγού.

Ακορντεόν: Τάσος Αθανασιάς

Βιολί: Γιώργος Χατζής.

Πιάνο: Νίκος Στρατηγός.

Παραγωγή: Sound &Picture theatre production- Humanergon AMKE

 

 Πληροφορίες παράστασης:

 

ΘΕΑΤΡΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, Πανεπιστημίου 7, Αθήνα 10564, Τηλέφωνο: 2103221579

Ημέρες και ώρες παραστάσεων 

20 & 21 Μαρτίου  2023

Δευτέρα & Τρίτη 20:00

Διάρκεια: 120 λεπτά

Εισιτήρια:  25 ευρώ (Α ζώνη: πλατεία)

20 ευρώ (Β ζώνη: πλατεία)

15 ευρώ (Γ ζώνη: Εξώστης)

 

Προπώληση: : viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/tasos-leibaditis-o-poiitis-tou-oneirou/

Προηγούμενο άρθροΣυνέδριο Αναγνώστη: Θέματα, απόψεις, προοπτικές (ρεπορτάζ)
Επόμενο άρθρο«Το έκτο πάτωμα» – Το ρίσκο των αναβιώσεων (της Όλγας Σελλά)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ