Τα φετινά γαλλικά βραβεία

0
896

 

Της Κατερίνας Γούλα (ανταπόκριση-Γαλλία).

Το έκτο Goncourt τους κέρδισαν οι Éditions du Seuil με το Pas pleurer της Lydia Salvayre, το οποίο προηγήθηκε με 4 ψήφους του εξαιρετικού αν και πιο απαιτητικού Meursault, contreenquête του Kamel Daoud. Το βραβευμένο βιβλίο, αν και δεν ήταν από τα φαβορί της λογοτεχνικής έναρξης της χρονιάς, βλέπει σιγά σιγά τις πωλήσεις του να απογειώνονται. Κόρη ανδαλουσιανού πατέρα και καταλανής μητέρας, η συγγραφέας καταπιάνεται με το θέμα του ισπανικού εμφυλίου, μπλέκοντας την ιστορία της Ισπανίας με την προσωπική ιστορία της μητέρας της, όπως αυτή της την εκμυστηρεύτηκε λίγο πριν φύγει από τη ζωή και συνδυάζει το ιστορικό μυθιστόρημα με την οικογενειακή σάγκα.

Ο πρωτοεμφανιζόμενος Adrien Bosc κέρδισε το Grand prix du Roman de lAcadémie Française για το ήδη βραβευμένο με το Prix de la vocation μυθιστόρημα Constellation (éditions Stock). Μπορεί αυτό να είναι το πρώτο του μυθιστόρημα αλλά σίγουρα δεν είναι το πρώτο βήμα του νεαρού Adrien Bosc στο χώρο της λογοτεχνίας, μιας και διευθύνει δύο σπουδαία εκκεντρικά περιοδικά λογοτεχνικής κριτικής και όχι μόνο, τα Feuilleton και Desports. Το Constellation επικεντρώνεται στην ιστορία του αεροπλάνου εκείνου του οποίου η πτώση στο αρχιπέλαγο των Αζόρων κόστισε τη ζωή, μεταξύ των 37 επιβατών του, και στον Μαρσέλ Σερντάν, τότε σύντροφο της Εντίτ Πιαφ, και στη βιρτουόζο βιολονίστα Ζινέτ Νεβέ.

Τρία βιβλία βραβεύθηκαν και με το Prix Femina. Στην κατηγορία του γαλλικού μυθιστορήματος, το Bain de lune της Αϊτιανής Yanick Lahens (editions Sabine Wespieser) το οποίο περιγράφει τη «βεντέτα» δύο οικογενειών-συμμοριών σε ένα μικρό χωριό της Αϊτής η οποία αναζοπυρώνεται όταν δύο απόγονοι των οικογενειών αυτών βιώνουν μια αμοιβαία έλξη. Το μυθιστόρημα στήνεται μέσα από τις μαρτυρίες των ηρώων αλλά και την υποβλητική παρουσία των μύθων και των θρύλων που έρχοντα να καταθέσουν σαν αρχαίος χορός οι κάτοικοι του χωριού. Το Femina για το καλύτερο ξένο μυθιστόρημα δόθηκε στην Ιταλίδα Zeruya Shalev για το μυθιστόρημα Ce qui reste de nos vies (Gallimard, collection “Du monde entier”), όπου βρισκόμαστε μπροστά στην ιστορία μιας κατάκοιτης γυναίκας στο νοσοκομείο της Ιερουσαλήμ η οποία παλεύει με τις μνήμες της και κυρίως την ανημπόρια της να αγαπήσει εξίσου τα δύο παιδιά της, τον λατρεμένο γιό της και την απόμακρη κόρη της. Το Femina για το καλύτερο δοκίμιο δόθηκε στον ειδικό της ρωμαϊκής αρχαιότητας Paul Veyne για το Et dans l’éternité, je ne mennuierai pas: souvenirs, (éditions Albin Michel).

Το βραβείο Médicis πήρε ο συγγραφέας με το επικρατέστερο μεταξύ πολλών ψευδωνύμων που έχει χρησιμοποιήσει Antoine Volodine για το μυθιστόρημα Terminus radieux (Le Seuil, collection “Fiction & cie”) μετά από διαγωνισμό με το επίσης πολύ καλό Autour du monde του Laurent Mauvignier που δεν κατάφερε να προσελκύσει κάποιο από τα γνωστότερα βραβεία. Το ίδιο βραβείο στην κατηγορία του καλύτερου ξένου μυθιστορήματος δόθηκε στην Αυστραλή Lily Brett για το έντονα αυτοβιογραφικό έργο Lola Bensky (La grande ourse) ενώ στην κατηγορία του δοκιμίου δόθηκε στον Fréderic Pajak για το Manifeste incertain 3 (Noir et blanc) το οποίο ακολουθεί τα βήματα του Walter Benjamin από τη Νεβέρ στο Παρίσι κι από εκεί στον Γαλλικό Νότο μέχρι τα Πυρηναία.

Τέλος, με το βραβείο Renaudot τιμήθηκε ο David Foenkinos για το πολύ διαφορετικό σε σχέση με όλα τα ως τα τώρα έργα του Charlotte (Gallimard). O David Foenkinos είναι πολύ δημοφιλής στο γαλλικό κοινό κυρίως για ελαφριά, χιουμοριστικά μυθιστορήματα. Αυτή τη φορά όμως καταθέτει το θαυμασμό του για τη Γερμανοεβραία ζωγράφο Charlotte Salomon η οποία μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στα 26 της χρόνια και έγκυος με μια γραφή πολύ πιο διεισδυτική και δουλεμένη. Το έργο αυτό φιγουράρει πρώτο και στις προτιμήσεις των βιβλιοπωλών της χώρας. Στο βιβλίο τσέπης, το βραβείο Renaudot τίμησε τη Florence Seyvos για το Le garçon incassable (L’Olivier, 2013)με κεντρικό πρόσωπο τον μύθο του αμερικανικού κινηματογράφου Buster Keaton και στο δοκίμιο τον Christian Authier για το De chez nous (Stock).

Έκλεισαν  λοιπόν έτσι και με τις απονομές των βραβείων Goncourt και Renaudot την Τετάρτη 5 Νοέμβρη οι λογοτεχνικές βραβεύσεις για το 2014, βάσει των οποίων θα κινηθούν άλλωστε και οι λογοτεχνικές προτιμήσεις των αναγνωστών μέχρι και τις γιορτές των Χριστουγέννων.

 

Προηγούμενο άρθροΟ Διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου “έχασε τα μάρμαρα του”
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμοί Συγγραφής Θεατρικού Έργου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ