Tα 4 “Ε” της 5χρονης Στέγης

0
93

 

Της Έλενας Χουζούρη.

 

Τα τέσσερα ΕΨΙΛΟΝ γύρω από τα οποία επικεντρώνεται η φιλοσοφία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, παρέθεσε στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης  Παπαδημητρίου, στην παρουσίαση του προγράμματος 2015-2016, με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων λειτουργίας του πολυπολιτιστικού οργανισμού της Λεωφόρου Συγγρού. «Οι Έλληνες που ξεχωρίζουν. Η Εξωστρέφεια που πρέπει να έχει ο ελληνικός πολιτισμός. Η Ευρώπη που αλλάζει και την αλλάζουμε. Η Εκπαίδευση που πάντα πρέπει να τοποθετεί στο κέντρο της τον ανθρωπισμό, που πάντα θα είναι ο βατήρας του φωτεινού μέλλοντος». Ακούγοντας τον, εξ Αλεξανδρείας προερχόμενο,  με όσες θετικές πολιτισμικές αναφορές συνεπάγεται αυτή η καταγωγή, Αν. Παπαδημητρίου, αποκόμισα την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση – ο οποίος σπάνια επιχειρεί δημόσιες εμφανίσεις- προσπαθούσε να καθησυχάσει τους καχύποπτους εκείνους που οτιδήποτε σχετίζεται με ιδιωτική χορηγία το θεωρούν απορριπτέο. Να θυμίσω την πρόσφατη διένεξη του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Στάθη Λιβαθινού με το Δ.Σ γι αυτό ακριβώς το ζήτημα των χορηγιών. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο  κύριος Παπαδημητρίου στάθηκε ιδιαίτερα στο συζητημένο ζήτημα της συνεργασίας των ιδιωτών με την Πολιτεία στα θέματα του πολιτισμού. «Σε καιρούς σαν κι αυτούς» είπε συγκεκριμένα ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση «οι ιδιώτες οφείλουμε να συνδράμουμε και να συνεργαζόμαστε με την Πολιτεία. Υπάρχουν τομείς που το κράτος πρέπει να μπορεί να καλύπτει. Η παιδεία, ο πολιτισμός, η υγεία, είναι αγαθά, για τα οποία η Ευρώπη πάλεψε πολύ, ώστε να παρέχονται στους πολίτες από την ίδια την Πολιτεία. Αυτό που δηλώνουμε είναι η διάθεσή μας να στεκόμαστε δίπλα σε αυτή για να μπορούν να υλοποιούνται περισσότερα μεγάλα και μικρά σχέδια, για να ανοίξουν τα φτερά τους όλοι εκείνοι που θέλουν να κάνουν ένα βήμα πιο πέρα από αυτό που θα καθόριζε η οικονομική και κοινωνική τους αφετηρία».

Σαν πιστοποίηση της έμπρακτης διάθεσης για συνεργασία με την Πολιτεία και της γενικότερης στήριξης και ανάδειξης του «δυνατού προσώπου της Ελλάδας»  και της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας, ο Αν. Παπαδημητρίου ανέφερε ως παραδείγματα, τους 6500 υπότροφους του Ιδρύματος εκ των οποίων οι 1500 είναι καλλιτέχνες, την συνεργασία του με το Εθνικό Θέατρο ως Μέγας Χορηγός, τις χορηγούμενες παραστάσεις της Ορέστειας και της Μήδειας στο θέατρο Almeida του Λονδίνου, την διδασκαλία του τρόπου ανεβάσματος της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ από τον διεθνώς καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη Θόδωρο Τερζόπουλο ως fellow του Ιδρύματος, τις περισσότερες από 5000 χορηγίες σε έδρες και τμήματα ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο  και βέβαια το Φεστιβάλ που ξεκινά φέτος στη Νέα Υόρκη με θέμα τον Νάρκισο, στο μύθο, στη ψυχανάλυση έως τα…selfies. Ο Α. Παπαδημητρίου αναφέρθηκε και στο Αριστοτέλη Ωνάση ο οποίος σύμφωνα με τη διαθήκη του όρισε το 40% των επιχειρηματικών κερδών της οικογένειας να διατίθεται για την κοινή ωφέλεια.

 

Όσον αφορά το φετινό  πρόγραμμα της πεντάχρονης πια Στέγης είναι – σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε και ο κ. Παπαδημητρίου- πολυσυλλεκτικό, εξωστρεφές και αρκούντως σύγχρονο. Μια πιθανή παρατήρηση είναι –και δεν αναφέρομαι μόνον στο πρόγραμμα 2015-2016- ότι αυτή η έντονη τάση για πολυσυλλεκτικότητα –έστω και υψηλής σε γενικές γραμμές ποιότητας-  δημιουργεί μια αίσθηση έλλειψης άξονα, και εσωτερικής αρμονίας. Και το φετινό πρόγραμμα λοιπόν περιέχει τα πάντα: Θέατρο – που κατά την άποψή μου είναι και το βαρύ πυροβολικό της Στέγης- χορό –δεύτερο δυνατό σημείο-  μουσική –φέτος νομίζω υπάρχουν περισσότερες μουσικές εκδηλώσεις κυρίως για σύγχρονη μουσική και τζαζ- εικαστικά και εκθέσεις και τέλος, στις «Λέξεις και Σκέψεις» θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τον σπουδαίο Αμερικανό συγγραφέα Don DeLilo , τον εμβληματικό Γερμανό σκηνοθέτη Verner Herzog, αλλά και να ακούσουμε τον νυν εξαιρετικά ενεργό ακτιβιστή κατά του ναζισμού, Ράινερ Ές, εγγονού του υπεύθυνου για τα κρεματόρια του Άουσβιτς και ανώτερου αξιωματούχου του ναζιστικού Γ! Ράιχ, Ρούντολφ Ές.

Βεβαίως υπάρχουν και τα Φεστιβάλ, όπως το πολύ ενδιαφέρον Transitions που συνεχίζεται και φέτος τον ερχόμενο Νοέμβριο,  το Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων, το Fast Forward  Festival με θέμα την Κεντρική Ευρώπη, το Φεστιβάλ Τζαζ και άλλα. Λεπτομερές πάντως το πρόγραμμα της Στέγης είναι ήδη αναρτημένο στο επίσημο site της για όποιον ή όποια επιθυμεί να το δει και να κανονίσει την προσωπική πολιτιστική του/της ατζέντα για τη νέα σεζόν.(http://www.sgt.gr/gre/SPG1016/)

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο“Πλευρικά” της Μαίρης Κλιγκάτση
Επόμενο άρθροΒραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2015

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ