Συζήτηση: Μικρά «γήπεδα», μεγάλοι πόθοι (μια πρόταση του Κώστα Ακρίβου)

2
543

 

του Κώστα Ακρίβου 

Χρήσιμη από κάθε άποψη η συζήτηση που έχει ανοίξει στον Αναγνώστη γιατί η ελληνική λογοτεχνία δεν βρίσκει ικανοποιητική αποδοχή και απήχηση (μεταφραστική και αναγνωστική) στο εξωτερικό. Άνθρωποι του βιβλίου (συγγραφείς, κριτικοί, καθηγητές πανεπιστημίου κ.ά.) αναλύουν σοβαρά και εμβριθώς το θέμα και καταθέτουν εδώ και μέρες τις γνώμες, τις εμπειρίες, τις προτάσεις τους.

Επειδή ωστόσο κάποια στιγμή πρέπει να θέσουμε το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων, θα ήθελα να καταθέσω την εξής πρόταση:

Με πρωτοβουλία του Αναγνώστη, να επιλεγούν δέκα άνθρωποι του χώρου του βιβλίου (ει δυνατόν απ΄ όσους έχουν ήδη πάρει μέρος στον διάλογο, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι δεσμευτικό), οι οποίοι να ετοιμάσουν μία λίστα δέκα μυθιστορημάτων ο καθένας από τη βιβλιοπαραγωγή της τελευταίας δεκαετίας (2012-2022), μυθιστορήματα που κατά τη γνώμη τους θα μπορούσαν / θα έπρεπε να μεταφραστούν στις «δυνατές» λογοτεχνικές γλώσσες και κατ΄ επέκταση να βρουν την αντίστοιχη αναγνωστική καταξίωση. *

Επομένως, πάνω σε αυτά τα 10 (στην απίθανη περίπτωση της πλήρους ομοφωνίας) ή στα 100 (στην ακριβώς αντίθετη περίπτωση) μυθιστορήματα της πρόσφατης παραγωγής να στηθεί ένας διάλογος ουσίας, κρίνοντας, σχολιάζοντας και αξιολογώντας θεματικές και τεχνοτροπίες, με ένα και μόνο ζητούμενο: τελικά, αξίζει να παίζουμε στο Champion League της λογοτεχνίας ή όχι;

 

*Στην περίπτωση δε που δεν τελεσφορήσει αυτή η πρόταση, κάτι που δεν το εύχομαι, ας ετοιμάσει νοερά ή κατά μόνας ο καθείς (συγγραφέας, κριτικός, αναγνώστης…) τη δική του λίστα, βγάζοντας τα αντίστοιχα συμπεράσματα.

 

 

Προηγούμενο άρθροΔυσκολίες της αιώνιας ζωής (του Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου)
Επόμενο άρθρο“Θα έδινα τα πάντα” (του Ανδρέα Καρακίτσου)

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Έφτιαξα την προσωπική λίστα. Νομίζω θα ήταν προτιμότερο να προκριθούμε στο ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ… Not bad, όπως λένε και στην Πρέμιερ Λιγκ…

  2. Υ.Γ. Δε θα φανερώσω τη προσωπική λίστα των πρόσφατων μυθιστορημάτων που αξίζουν ένα ταξίδι στο εξωτερικό αλλά δύο συλλογές (σατιρικών) μικροδιηγημάτων, που το είδος αυτό φαίνεται πως αρέσει τα τελευταία χρόνια (περισσότερα για το παγκόσμιο γίγνεσθαι μπορεί να σας κατατοπίσει η Χριστοδούλου Ι. Δήμητρα). Πρόκειται για τα: Βραχνός Κώστας, Βλαδιβοστόκ, Νεφέλη, 2020 και Παλαιολόγος Κωνσταντίνος, Πλασμένοι, Ποταμός, 2021.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ