Στην Κυψέλη… (της Μαρίζας Ντεκάστρο)

0
982

 

της Μαρίζας Ντεκάστρο

 

 

Την αστική Κυψέλη τη γνωρίζω, εκεί έμενα για πολλά χρόνια, την ξέρω απ’ έξω κι ανακατωτά, έπαιξα στο σιντριβάνι, χόρεψα στα κλαμπ, κατανάλωσα παγωτό Σικάγο στον Φλόκα, γωνία Ιωάν. Δροσοπούλου και Φωκίωνος Νέγρη.

Την καινούρια πολυφυλετική Κυψέλη δεν την ξέρω. Θα την ανακαλύψω. Προς το παρόν αρκούμαι σε σύντομες επισκέψεις στις εικαστικές εκθέσεις που στήνονται στα σπίτια της περιοχής.

Πρώην οικία Ζαρίφη, οδός Επτανήσου 9.

Στον πρώτο όροφο του δίπατου σπιτιού και στην ταράτσα, 20 εικαστικοί εγκατέστησαν ποικιλόμορφα έργα από διάφορα υλικά που είτε βρέθηκαν παρατημένα στους δρόμους της συνοικίας, είτε άλλα με σκοπό να ανακαλέσουν τις μνήμες και να φέρουν κοντά μας την καινούρια Κυψέλη του σήμερα.

Τα δύο μέρη του τίτλου των εικαστικών παρεμβάσεων (un)known destinations chapter III, reconnection- a second chance, που επιμελήθηκε ο Δρ. Κώστας Πράπογλου σε οικήματα της Κυψέλης, επισημαίνουν πολύ καθαρά την αλλαγή που έφερε ο χρόνος στην περιοχή (αλλαγές στη χρήση των κτιρίων, πληθυσμιακές και κοινωνικές ανακατατάξεις, ανοικοδομήσεις…) και το νέο πρόσωπό της.

Ο προορισμός μάς είναι γνωστός -το μαρτυρούν τα σπίτια, τα ονόματα των δρόμων, η Δημοτική Αγορά, οι χώροι παιχνιδιού και κοινωνικών συγκεντρώσεων. Αλλά ταυτόχρονα είναι άγνωστος. Οι Κυψελιώτες αστοί μετακόμισαν αλλού, η συνοικία υποβαθμίστηκε και αναγεννήθηκε χάρη στη νέα πολυφυλετική κοινωνία που της έδωσε διαφορετικό χρώμα.

Τα παλιά σπαράγματα μετατρέπονται, σε δεύτερη χρήση, σε εννοιολογικά έργα τέχνης που δένουν ανθρώπους και αντικείμενα. Σχοινιά και νήματα, η γραφή, τα έργα των χεριών από κλωστές, μαλλί, ύφασμα, χαρτί. Και παρόντα το χρήμα, οι μετακινήσεις, οι κουλτούρες, οι θρησκείες. Αυτά είναι ο κρίκος που συνδέει το πολύ κοντινό παρελθόν με το παρόν.

Η περιήγηση στα δωμάτια του διαμερίσματος είναι μια αυθαίρετη διαδρομή που καθένας θα την τακτοποιήσει αργότερα στο μυαλό του ανάλογα με τις σκέψεις του.

 

Η δική μου:

 

Mosaics, του Ευάγγελου Χατζή, τέσσερα μωσαϊκά από pixels του αστικού ιστού και των ανθρώπων.

Φωτο 1

 

Interweaving, της Θάλειας Χιώτη, οι ταινίες από τις κασέτες που αποθήκευαν και διατηρούσαν τις αναμνήσεις και μετεξελίχτηκαν σε διακοσμητικά μοτίβα όταν έχασαν τη πρότερη λειτουργία τους.

Φωτο 2

 

Body language, της Πέννυς Γκέκα, σε βαμβακερά χαρτιά γράφεται με μαύρη κλωστή μια ακατανόητη γραφή. Αν την αποκρυπτογραφήσουμε θα γνωρίσουμε τους διπλανούς μας…

Φωτο 3

 

Πόλεμος και Ειρήνη, ένα χαλί προσευχής υφασμένο στην Ινδία, με την εικόνα μιας γυναίκας να θρηνεί, της Δέσποινας Μεϊμάρογλου, το μόνο πράγμα που συνδέει τους μουσουλμάνους πρόσφυγες/μετανάστες με τον τόπο τους και τους βοηθά να οικειοποιηθούν τον καινούριο.

φωτο 4

Ακινησία εν κινήσει, της Παναγιώτας Αποστολοπούλου, η βαλίτσα ανοίγει και πέφτουν εργόχειρα προσώπων και αναμνήσεων.

Φωτό 5

 

New cats on the block, μια ‘βιτρίνα’ με τυχερές γάτες που κρατούν παλιά χαρτονομίσματα, της Άρτεμις Αλκαλάη, μας γνέφουν ειρωνικά δηλώνοντας τις αλλαγές που έφερε το παντοδύναμο χρήμα στην Κυψέλη.

Φωτο 6

 

Αναλογιστείτε πώς ερμηνεύουν το φαινόμενο της επανασύνδεσης με τα υλικά τους, οι Ιάνθη Αγγελίογλου, Βιβή Περυσινάκη, Εοζέν Αγκοπιάν, Μάριος Βουτσινάς, Λυδία Ανδρειώτη, Ειρήνη Γκόνου, Μπέττυ Ζέρβα, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Σταυρούλα Καζιάλε, Renee Μagnanti, Noemi Niederhauser, Βάνα Ντατσούλη, Κρίτων Παπαδόπουλος, Ράνια Σχορετσανίτη,

Ανακαλύψτε τους και σχεδιάστε τις διαδρομές σας!

 

 

INFO: https://www.facebook.com/events/kypseli-athens/unknown-destinations-chapter-iii-reconnection-a-second-chance/1355077197974724/

 

 

Προηγούμενο άρθροΙστορία, τέχνες και πολιτική: 15 μελετήματα (του Σπύρου Κακουριώτη)
Επόμενο άρθροΤαξιδεύοντας με την Λένα ( της Θεοδώρας Δ. Πατρώνα)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ