Κατερίνα Γούλα (ανταπόκριση- Γαλλία).
Ο μήνας του Μάρτη σημαίνει για το βιβλίο ένα πράγμα: το μεγάλο Σαλόνι του Παρισιού. Με ακόμη πιο ακριβό εισιτήριο (12 ευρώ για μία απλή επίσκεψη σε μια έκθεση βιβλίου!), προσπαθεί να δελεάσει το γαλλικό κοινό και τους επαγγελματίες του χώρου με ένα πλούσιο πρόγραμμα. Φέτος, το πρόγραμμα του τετραημέρου φεστιβάλ οργανώνεται βάσει πέντε αξόνων:
1. Επίσημη προσκεκλημένη χώρα η Βραζιλία
Σαράντα οκτώ σύγχρονοι βραζιλιάνοι συγγραφείς θα είναι εκεί για να παρουσιάσουν το έργο τους αλλά και για να συμβάλλουν στην προσπάθεια του φετικού Σαλονιού να συνθέσει ένα πανόραμα της βραζιλιάνικης λογοτεχνίας και να συστήσει στο γαλλικό κοινό ονόματα σπουδαίων συγγραφέων που δεν τους είναι ίσως πάρα πολύ γνωστά (Machado de Assis, Guimarães Rosa, Clarice Lispector, Graciliano Ramos, Gonçalves Dias, Alvares de Azevedo, José de Alencar).
2. Κρακοβία και Βρότσλαβ
Η Κρακοβία αποτέλεσε ένα από τα παλιότερα πνευματικά ευρωπαϊκά κέντρα ενώ το Βρότσλαβ θα είναι η ευρωπαιϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2016. Δύο πολωνικές πόλεις λοιπόν, κέντρα διαπολιτισμικών ανταλλαγών μεταξύ Δύσης και Ανατολής, με βαριά ιστορία και πλούσιες παραδόσεις, καλούνται ως μάρτυρες της πολωνικής πρωτοπορίας. Λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, φιλοσοφία και πολιτική στο βιβλίο της Πολωνίας συγκροτούν τη δεύτερη θεματική του Σαλονιού.
3. Τρίτη θεματική ένα πολυαγαπημένο θέμα των Γάλλων: ο τουρισμός, τα ταξίδια και οι περιπετειώδεις αφηγήσεις. Ειδικός χώρος θα συγκεντρώνει αφιερώματα, συναντήσεις αλλά και μια εξαντλητική έκθεση βιβλίων για τα θέματα αυτά προερχόμενων από το σύνολο του γαλλικού εκδοτικού πεδίου.
4. Δεν θα μπορούσε φυσικά να απουσιάζει μια μνεία στο Charlie Hebdo και την όλη πολεμική που τα σχετικά γεγονότα πυροδότησαν. Το φετινό Σαλόνι έχει ειδικό αφιέρωμα στα δικαιώματα του δημιουργού και στην ελευθερία της έκφρασης. Πολλές κουβέντες γύρω από το κατά πόσο και από ποιον απειλούνται τα δικαιώματα αυτά και ποια άλλα διακυβεύματα, πολιτικά και οικονομικά, τίθενται αναπόφευκτα; Αν και το Σαλόνι φαίνεται να έχει μπλέξει λίγο τους όρους «ελευθερία» και «φιλελευθερισμός», πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη θεματική η οποία προδιαγράφεται τουλάχιστον δυναμική. Καλεσμένος και ο παρ’ ολίγον νικητής του φετινού Γκονκούρ, Kamel Daoud.
5. Ο πέμπτος άξονας έχει να κάνει με τους ήρωες και συγκεκριμένα τους αγαπημένους ήρωες των συγγραφέων. Ένα πακέτο ερωτήσεων θα τίθεται σε όλους τους προσκεκλημένους συγγραφείς σχετικά με το ποιος είναι ο αγαπημένος τους ήρωας και πώς τους επηρέασε. Μια καλή ευκαιρία για να ζωντανέψουν πάλι ήρωες της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Ο διευθυντής της Hachette, όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί από το φετινό σαλόνι θα απουσιάζουν μερικοί από τους σπουδαιότερους λογοτεχνικούς εκδοτικούς οίκους του ομίλου του (Stock, Fayard, Lattès, Grasset), δήλωσε ότι η διεξαγωγή του Σαλονιού Βιβλίου στον εκθεσιακό χώρο της Πόρτας των Βερσαλλιών, όπου κατά τη διάρκεια της χρονιάς εκτίθενται από νυφικά μέχρι αυτοκίνητα και οικιακά σκέυη, έχει καταντήσει τον θεσμό αυτό απρόσωπο και ψυχρό, με αποτέλεσμα το διοργανωθέν γεγονός πολύ λίγη σχέση να έχει με με αυτό που εν τέλει εκθέτει και πολλοί εκδοτικοί οίκοι να μη βρίσκουν κανένα κοινό σημείο μεταξύ του χαρακτήρα της εκδήλωσης και της ταυτότητας που προσπαθούν να δώσουν στα βιβλία τους.
Η πρότασή του είναι να επιστρέψει το Σαλόνι Βιβλίου στο Γκραν Παλαί του οποίου η εντυπωσιακή γυάλινη οροφή ανακαινίστηκε πρόσφατα. Ο χώρος αυτός, κατά τη γνώμη του και κατά τη γνώμη μιας μεγάλης μερίδας του Συνδικάτου των Εκδοτών, είναι πολύ πιο ταιριαστός στα βιβλία.