Η παγκόσμια κοινότητα έχει σοκαριστεί με την απόπειρα δολοφονίας του Σαλμάν Ρουσντί, του συγγραφέα που τόλμησε να βάλει τον Μωάμεθ να έχει αμαρτίες στο βιβλίο του “Σατανικοί στίχοι”.
Ο Ρουσντί διασωληνωμένος, κινδυνεύει να χάσει την όραση από το ένα του μάτι, έχει υποστεί σοβαρή ζημιά στα νεύρα του ενός του χεριού και στο ήπαρ μετά την επίθεση που δέχθηκε με μαχαίρι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.Ένας νέος άνδρας όρμησε πάνω στη σκηνή και μαχαίρωσε τον Ρουσντί πολλές φορές, μία από τις οποίες ήταν στο λαιμό.
Το τέταρτο βιβλίο του (συνολικά έχει γράψει 14) ήταν οι «Σατανικοί Στίχοι», που εκδόθηκε το 1988. Το μεταμοντέρνο αυτό έργο εξόργισε τους Μουσουλμάνους για το περιεχόμενό του. Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια επεισόδια μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ενώ κάποιοι από τους μεταφραστές έχουν δολοφονηθεί, σημειώνει το BBC.
Οι «Σατανικοί Στίχοι» είναι απαγορευμένοι στο Ιράν από το 1988. Έναν χρόνο αργότερα ο αγιατολάχ Χομεϊνί εξέδωσε τον φετφά που καλούσε στον θάνατο του Ρουσντί. Είχε επίσης επικηρυχθεί για περίπου 3 εκατ. δολάρια, με το φετφά να εξακολουθεί να είναι σε ισχύ. Στη μόνη μουσπυλαμνική χώρα που κυκλοφορεί το βιβλίο είναι η Τουρκία.
Ο 75χρονος Ρουσντί, που έχει γεννηθεί στην Ινδία και έχει βρετανική και αμερικανική υπηκοότητα, εδώ και δεκαετίες συνεχώς δέχεται απειλές για τη ζωή του.
Ο Ρουσντί έγινε γνωστός επίσης για τα «Παιδιά του Μεσονυκτίου», το δεύτερο και μάλλον καλύτερό του έργο, ένα μυθιστόρημα που μόνο στη Βρετανία πούλησε πάνω από 1 εκατ. αντίτυπα και τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ 1981.
Τα βιβλία του στην Ελλάδα κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων
Χτες, 12 Αυγούστου 2022, η ανθρωπότητα έγινε ακόμα μια φορά μάρτυρας μιας επαίσχυντης πράξης! Η δολοφονική επίθεση κατά του Βρετανού συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Νέα Υόρκη, είχε ως μοναδικό στόχο να πλήξει τη θεμελιώδη αρχή της ελευθερίας της έκφρασης!
Η Εταιρεία Συγγραφέων συντάσσεται με όλους τους διεθνείς φορείς καταδικάζοντας την πράξη και διακηρύσσει ότι η ελευθερία και η πολλαπλότητα στην έκφραση, η αντιπαράθεση των ιδεών, η ανεξαρτησία της πνευματικής δημιουργίας αποτελούν αναγκαίους όρους για την πραγμάτωση κάθε πολιτιστικού έργου.
Η προάσπιση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη είναι χρέος κοινό. Σ’ έναν κόσμο που χρειάζεται την αλληλεγγύη, η Εταιρεία Συγγραφέων είναι αλληλέγγυη με κάθε συγγραφέα και με κάθε άνθρωπο, οπουδήποτε της γης, που διώκεται για το έργο ή τις ιδέες του.