Κατερίνα Γούλα (ανταπόκριση- Γαλλία).
Η λεγόμενη rentrée littéraire είναι κατεξοχήν γαλλικό φαινόμενο. Κάθε χώρα επιφυλάσσει κάποιες νέες λογοτεχνικές κυκλοφορίες για το Σεπτέμβρη αλλά στη Γαλλία το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις της τάξης των 607 μυθιστορημάτων για φέτος (γαλλικών και μεταφρασμένων) που άρχισαν να κυκλοφορούν από τα μέσα του Αυγούστου και θα συνεχιστούν μέχρι και τις αρχές Οκτώβρη. Ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα επίπεδα των νέων κυκλοφοριών των τελευταίων χρόνων και μάλιστα κάθε χρόνο η rentrée ξεκινά όλο και νωρίτερα, από τις 10 Αυγούστου αντί για τις αρχές Σεπτέμβρη όπου και θα έπρεπε κανονικά να τοποθετείται, ζαλίζοντας τους βιβλιοπώλες που δεν έχουν πού και πώς να χωρέσουν τα καινούργια βιβλία αλλά και τους βιβλιόφιλους που βλέπουν τους πολυαναμενόμενους τίτλους να αλλάζουν πάνω στα τραπέζια με ιλιγγιώδη ρυθμό, καθώς το καθένα από αυτά δικαιούται με το ζόρι μια βδομάδα παρουσίας στις «βιτρίνες». Αυτή είναι η αναπόφευκτη προϋπόθεση για την χρυσή περίοδο του χρόνου για το βιβλιοπωλείο και επομένως για όλους τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας του βιβλίου.
Οι εκδότες φάνηκαν φέτος μάλλον επιφυλακτικοί και πόνταραν σε καταξιωμένα ήδη ονόματα που επιφυλάσσουν σίγουρη επιτυχία, όπως οι David Foenkinos, Emmanuel Carrere, Amélie Nothomb, Eric Reinhardt, Francois Beigebeder, Gregoire Delacourt ή Olivier Adam. Το ποσοστό των γαλλικών έργων είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τα ξενόγλωσσα (404 και 203 αντίστοιχα) ενώ πολύ πιο περιορισμένη από παλιότερες χρονιές είναι η θέση που επιφυλάσσεται στους πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς (μόνο 75 από τα 404 μυθιστορήματα).
Μέσα στις 607 «nouveautés» (νέες κυκλοφορίες) υπάρχουν φυσικά βιβλία για όλα τα γούστα! Όσον αφορά τις θεματικές, περισσότερο από ποτέ τα γαλλικά μυθιστορήματα εγκαταλείπουν τη μυθοπλασία και στρέφονται στον αντικατοπτρισμό της πραγματικότητας. Πρόσωπα και γεγονότα βγαλμένα από την ιστορία, οικονομικά δράματα και οικογενειακές καταστροφές, μια έντονη παρουσία των οικολογικών ανησυχιών, βίοι διασημοτήτων και φυσικά οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι βρίσκονται στο επίκεντρο της φετινής rentrée. Δεν ξέρει κανείς αν πρόκειται για έλλειψη φαντασίας, για πίεση προς την παραγωγικότητα ώστε να αυξηθούν οι κυκλοφορίες του Σεπτέμβρη ή για μια ουσιαστική στροφή της λογοτεχνίας προς δοκιμασμένα, «κλασσικά» μονοπάτια. Ο Emmanuel Carrere κρατάει μέχρι τώρα τα ηνία στις πωλήσεις των νέων κυκλοφοριών με το μυθιστόρημά του «Le Royaume», όπου μπλέκει τη δική του πνευματιστική περίοδο με την ίδια την ιστορία του χριστιανισμού, ανατρέχοντας στα τέλη του 1ου αιώνα, όταν οι Απόστολοι Παύλος και Λουκάς μετέτρεψαν μια μικρή σέκτα ιουδαίων σε αυτό που έμελλε να γίνει η θρησκεία που κατέκτησε με τα μέσα που ξέρουμε τον πλανήτη.
Στις 2 Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης διαλογής για το βραβείο Renaudot, τα οποία μας πληροφορούν και για τις προτιμήσεις των αναγνωστών.
Για το μυθιστόρημα…
Adrien Bosc, Constellation (Stock)
Geneviève Brisac, Dans les yeux des autres (L’Olivier)
Kamel Daoud, Meursault, contre-enquête (Actes Sud)
Clara Dupont-Monod, Le roi disait que j’étais le diable(Grasset)
Christophe Donner, Quiconque exerce ce métier stupide mérite tout ce qui lui arrive (Grasset)
Dominique Fabre, Photos volées (L’Olivier)
Frederika Amalia Finkelstein, L’oubli (L’Arpenteur)
David Foenkinos, Charlotte (Gallimard)
Dalibor Frioux, Incident voyageurs (Seuil)
Marie-Hélène Lafon, Joseph (Buchet-Chastel)
Pierre-Yves Leprince, Les enquêtes de monsieur Proust(Gallimard)
Laurent Mauvignier, Autour du monde (Minuit)
Gilles Martin-Chauffier, La femme qui dit non(Grasset)
Jean-Jacques Moura, La musique des illusions (Albin Michel)
Amélie Nothomb, Pétronille (Albin Michel)
Eric Reinhardt, L’amour et les forêts (Gallimard)
Lydie Salvayre, Pas pleurer (Seuil)
…και για το δοκίμιο
Christian Authier, De chez nous (Stock)
Bénédicte Martin, La femme (Les Equateurs)
Mona Ozouf, Jules Ferry (Gallimard)
Gilles Perrault, Dictionnaire amoureux de la Résistance (Plon)
Jean-Claude Perrier, Comme des barbares en Inde(Fayard)
Paul Veyne, Et dans l’éternité je ne m’ennuierai pas(Albin Michel)