Αλεξάνδρα Σαμοθράκη (Λονδίνο- ανταπόκριση).
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση που παρουσίασε η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA) στη φετινή έκθεση της Φρανκφούρτης, το Ηνωμένο Βασίλειο κρατάει τα σκήπτρα των περισσότερων τίτλων κατά κεφαλήν. Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς οι ΗΠΑ και η Κίνα να προηγούνται με 305.000 και 440.000 τίτλους/ έτος αντιστοίχως, εξαιτίας όμως των μεγάλων τους πληθυσμών, το Ηνωμένο Βασίλειο με μόλις 184.000 τίτλους/έτος καταφέρνει να τις προσπεράσει .
Μετά το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εκδίδονται 20 νέοι τίτλοι κάθε ώρα, ακολουθούν η Ταϊβάν και η Σλοβενία όπου για κάθε χίλιους κατοίκους εκδίδονται 1,8 νέοι και αναθεωρημένοι τίτλοι.
Από τις 184.000 χιλιάδες νέους τίτλους περίπου το 30% (60.000 τίτλοι) αφορά ηλεκτρονικά βιβλία, ενώ η συνολική αύξηση σε νέους τίτλους κατά το τελευταίο 12μηνο αγγίζει το 8%.
‘Πρόκειται είτε για πολιτιστική άνοιξη είτε για εκδοτική αυτοκτονία’ σχολίασε στην εφημερίδα Guardian ο Jonny Geller, διευθύνοντας σύμβουλος του τμήματος βιβλίων των ατζέντηδων Curtis Brown. ‘Προφανώς και είναι παντελώς τρελό να εκδίδονται τόσα πολλά βιβλία, καλύτερα όμως βιβλία παρά άχρηστα αντικείμενα πολυτελείας.’
Αντιδιαμετρικά αντίθετη γνώμη εξέφρασε στους Times ο διευθυντής του ανεξάρτητου εκδοτικού οίκου Canongate και enfant terrible των αγγλικών εκδόσεων, Jamie Byng: ‘ Στη Βρετανία εκδίδονται υπερβολικά πολλά βιβλία. Το μόνο εύκολο είναι να αποκτήσεις ένα βιβλίο. Το δύσκολο είναι να το εκδώσεις επιτυχώς. Ουκ εν τω πολλώ το ευ’( αγγλιστί, όπως το είπε ο ίδιος, ‘Less is much, much more’)