Πώς ψηφίζουν οι επιτροπές για τα Βραβεία του Αναγνώστη

0
1107

 

 

Του Γιάννη Ν. Μπασκόζου.

Μια ημέρα μας χωρίζει από την τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη και πολλοί ρωτάνε πώς ακριβώς κρίνουν και τελικά ψηφίζουν οι Κριτικές Επιτροπές του Αναγνώστη.  Ας δούμε μερικά δεδομένα της όλης διαδικασίας.

Υπάρχουν δύο Επιτροπές. Η μία αποτελούμενη από τους κριτικούς, φιλολόγους και συγγραφείς Ελισάβετ Κοτζιά, Έλενα Χουζούρη, Μαρία Τοπάλη, Αριστοτέλης Σαϊνης, Χρίστος Κυθρεώτης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Γιώργος Περαντωνάκης κρίνει τα υποψήφια βιβλία στις κατηγορίες: μυθιστόρημα, διήγημα, ποίηση, δοκίμιο και πρωτοεμφανιζόμενοι σε πεζογραφία και ποίηση.

Η δεύτερη επιτροπή ασχολείται με τα βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά και αποτελείται από ειδικούς του παιδικού βιβλίου που είναι η Αγγελική Αθανασοπούλου, ο Βασίλης Παπαθεοδώρου, η Ελένη Σβορώνου, ο Δημήτρης Χαλκιόπουλος και η Τζίνα Καλογήρου.

Οι επιτροπές δουλεύουν ως εξής: παίρνουν υπόψη τους τις λίστες της Βιβλιονετ, τους καταλόγους των εκδοτών και μεμονωμένες εκδόσεις που έρχονται στα γραφεία του Αναγνώστη και αρχίζουν το «ψιλοκοσκίνισμα». Αφαιρούνται στην αρχή οι επανεκδόσεις, οι συλλογικές εκδόσεις, τα ελληνικά βιβλία που έχουν γραφτεί στο εξωτερικό από έλληνες αλλά εκδόθηκαν στην χώρα μας μεταφρασμένα. Κατόπιν οι επιτροπές σε διαδοχικές συνεδριάσεις «μικραίνουν» τις λίστες μέχρι να καταλήξουν στις τελικές (συνήθως) δεκάδες. Σε κάποιες κατηγορίες προηγείται εργασία ανά ομάδες 2-3 μελών της επιτροπής  για να διευκολυνθεί η λειτουργία της επιτροπής.

Μετά τη δημοσίευση των μικρών λιστών οι επιτροπές δεν ξανασυναντιούνται. Δύο μέρες πριν την τελετή αρχίζει η ψηφοφορία , η οποία γίνεται μυστικά. Τα μέλη των επιτροπών αποστέλλουν την δική τους αξιολόγηση στην δικηγόρο Αθανασία Τριανταφυλλοπούλου, η οποία και το πρωί της τελετής ανοίγει τους φακέλους και δίνει τα τελικά αποτελέσματα που ανακοινώνονται στη διάρκεια της τελετής.

Η μυστική ψηφοφορία επιλέχτηκε για να προστατευθούν τα μέλη των δύο επιτροπών και να μην πιέζονται από εξωτερικούς παράγοντες. Επίσης η μυστική ψηφοφορία αφαιρεί τη δυνατότητα συμψηφισμών και συναλλαγών που δημιουργούνται αναπόφευκτα όταν οι επιτροπές πρέπει να καταλήξουν δια ζώσης στο τελικό αποτέλεσμα.

Οι δύο επιτροπές έχουν δώσει στη δημοσιότητα το σκεπτικό της κρίσης τους και ορισμένες επισημάνσεις για την πορεία της εκδοτικής παραγωγής για τη χρονιά του 2015.

http://www.oanagnostis.gr/i-paragogi-tou-2015-skeptiko-tis-kritikis-epitropis-tou-a/

http://www.oanagnostis.gr/skepsis-tis-kritikis-epitropis-tou-a-gia-ta-vivlia-pou-apefthinonte-se-pedia/

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ παραγωγή του 2015. Σκεπτικό της Κριτικής Επιτροπής του “Α”
Επόμενο άρθροΤα καλύτερα βιβλία του 2015 βραβεύονται σήμερα στο Μπενάκη, 8μμ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ