της Όλγας Σελλά
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν, ότι το θέατρο θα μπει στην Ακαδημία Αθηνών, από την κεντρική της είσοδο δε. Και δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε βέβαια πρόκειται να δοθεί κάποια παράσταση στο κτίριο της Αθηναϊκής Τριλογίας επί της οδού Πανεπιστημίου. Όμως, προχωρούν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι διαδικασίες για την πλήρωση της Έδρας Θεατρικής Τέχνης (θέση που προκηρύσσεται για πρώτη φορά, είναι δηλαδή νέα Έδρα, που προστίθεται στις 19 υπάρχουσες της Τάξης των Γραμμάτων και των Καλών Τεχνών). Υπήρξε βέβαια, λαμπρό και ενεργό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ο αείμνηστος Σπύρος Ευαγγελάτος, από το 2005 μέχρι τον θάνατό του, το 2017. Είχε, μάλιστα, διατελέσει και πρόεδρος του ανώτατου πνευματικού ιδρύματος της χώρας. Όμως ο Σπύρος Ευαγγελάτος κατείχε την Έδρα «Επιστήμη του θεάτρου: Ιστορία, Φιλολογία, Θεωρία».
Πρόκειται για μια είδηση και μια πρωτοβουλία, που συμπίπτει με την ανακοίνωση της ίδρυσης Ανώτατης Σχολής Παραστατικών Τεχνών που πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Αν μάλιστα προσθέσουμε στην Έδρα Θεατρικής Τέχνης και την αναγγελθείσα νέα (επίσης) έδρα Κινηματογραφικής Τέχνης, είναι ένα δείγμα ότι η Ακαδημία Αθηνών επιχειρεί να αφουγκραστεί τις σύγχρονες παραστατικές τέχνες.
Οι υποψήφιοι
Η 14η του περασμένου Αυγούστου ήταν η ημερομηνία λήξης των υποψηφιοτήτων για την Έδρα Θεατρικής Τέχνης. Διασταυρωμένες, πληροφορίες συμφωνούν ότι υποψηφιότητα έχουν υποβάλει οι εξής: ο σκηνοθέτης Στάθης Λιβαθινός, ο επίσης σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης και ο λογοτέχνης και κριτικός θεάτρου Κωνσταντίνος Μπούρας.
Υπάρχει, λένε οι πληροφορίες μας, και μια μερίδα ακαδημαϊκών που προτείνει (αν δεν πιέζει) να καλυφθεί η χηρεύουσα Έδρα του Σπύρου Ευαγγελάτου, όπου τα κριτήρια και τα προσόντα για τους υποψήφιους προφανώς είναι διαφορετικά. Αλλά πρόκειται ασφαλώς για δύο διαφορετικές Έδρες. Πάντως, ο αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει, και βρισκόμαστε στη φάση όπου η Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών θα παρουσιάσει τις υποψηφιότητες στην Ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών, η οποία θα εγκρίνει ή όχι τις υποψηφιότητες και θα προχωρήσει στη διαδικασία της εκλογής.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε αυτή τη φορά να ευοδωθούν οι εργασίες εκλογής, γιατί ήδη η Ακαδημία μετράει (και μάλιστα στην Τάξη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών) δύο άγονες εκλογές το προηγούμενο διάστημα: στην Έδρα Νεοελληνικής Φιλολογίας και στην Έδρα Ποίησης (που χηρεύει μετά το θάνατο της Κικής Δημουλά). Μόλις την περασμένη εβδομάδα, με τον θάνατο του Θανάση Βαλτινού, έμεινε κενή και η Έδρα της Νέας Ελληνικής Πεζογραφίας. Τα κενά είναι ήδη πολλά, και η Ακαδημία Αθηνών θα πρέπει να αναζητήσει τρόπους έτσι ώστε όχι μόνο να καλυφθούν οι κενές και οι νεοσύστατες Έδρες αλλά και να γίνει μια συνολική επανεκκίνηση σε πολιτισμικές και καλλιτεχνικές δράσεις, αντάξιες του θεσμικού κύρους της.