της Μαρίζας Ντεκάστρο.
Αγαπητοί αναγνώστες του Αναγνώστη,
σήμερα, μοναδικά βιβλία για παιδιά που ίσως θέλουμε να έχουμε όλοι στη βιβλιοθήκη μας. Βιβλία που υψώνουν τον πήχη γιατί είναι πρωτότυπα στη σύλληψη, στην ποιότητα της έκδοση και κυρίως στην εικονογράφηση που τα κάνει να ξεχωρίζουν καθώς δίνει υπόσταση στις ιστορίες που αφηγούνται. Με δυο λόγια, απολαυστικά βιβλία που ξεφεύγουν από τα τετριμμένα. Βιβλία που είναι τέχνη από μόνα τους.
Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας του Φρανκ Βίβα, με το ανάγλυφο εξώφυλλο, περπατάει τον αναγνώστη στην πόλη, στο μουσείο, στα δωμάτια ενός σπιτιού. Οι δύο Φρανκ, ο μικρός και ο μεγάλος, είναι αρχιτέκτονες και βλέπουν τον κόσμο διαφορετικά. Ο μικρός φτιάχνει με τα παιχνίδια του έναν κόσμο- παιχνίδι. Ο μεγάλος είναι πιο δύσκολος καθώς ξέρει να χρησιμοποιεί με ακρίβεια την τεχνογνωσία του που βασίζεται σε αυστηρές αρχές. Μια επίσκεψη στο μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης αλλάζει την οπτική και των δυο: στα μάτια του μικρού Φρανκ τα έργα του αποκτούν νόημα καθώς συνταιριάζονται με τα έργα των διασήμων δημιουργών και ο μεγάλος Φρανκ απελευθερώνεται από τον φορμαλισμό και τους επαγγελματικούς κανόνες. Τι καλύτερη εισαγωγή στη μοντέρνα αρχιτεκτονική και το design!
Κυκλοφορεί επίσης το Οι Ουρανοξύστες, του Germano Zullo.
Στο Δικό τους ταξίδι της Αργυρώς Πιπίνη, τον λόγο έχουν τα συναισθήματα. Πώς να μιλήσεις στα παιδιά γι’ αυτόν που φεύγει για το ταξίδι που δεν έχει επιστροφή; Μήπως απλά να τα αφήσεις να πουν όσα θυμούνται από τους αγαπημένους; Έτσι το σκέφτηκε η συγγραφέας κι έδωσε τον λόγο στα παιδιά της ιστορίας της, στα παιδιά που δεν μένουν αμέτοχα στις αλλαγές που φέρνει ο χρόνος, στους δικούς τους και σ’ εκείνα. Οι αγαπημένες στιγμές είναι η παρακαταθήκη που μας αφήνουν αυτοί που φεύγουν, οι μνήμες που μας συντροφεύουν. Στοχαστικό, εξαιρετικά τρυφερό και χαμηλόφωνο, καταπραϋντικό του πόνου που προκαλεί η έλλειψη. Η εικονογράφηση το πλουτίζει και αναδεικνύει θαυμάσια τα συναισθήματα που μας δημιουργούνται διαβάζοντας.
Την ιστορία Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του Μόρρις Λέσμορ, του W. E. Joyce, τη θυμόμαστε από τα Όσκαρ του 2012 όπου κέρδισε το βραβείο κινουμένων σχεδίων. Φέτος διαβάσαμε και το βιβλίο, ένα μοναδικό βιβλίο για την αγάπη προς τα βιβλία και τις βιβλιοθήκες από κάποιον που νιώθει το μυστήριο της ανάγνωσης, γράφει ιστορίες, ακούει το θρόισμα των σελίδων, ζει μαζί τους, τα περιποιείται, τα ξεμπερδεύει όταν πετούν από δω κι από κει, τα ταχτοποιεί, τα μοιράζεται, μεγαλώνει και γερνάει με την παρέα τους. Ο χρόνος περνάει μέσα από τις εικόνες- οι ώρες, οι εποχές, τα χρόνια, ο Μόρρις φεύγει από τον κόσμο όμως τα βιβλία του μένουν και η ζωή τους συνεχίζεται όπως άρχισε: ανοίγουν τις σελίδες τους σε νέους αναγνώστες.
Απολαύστε την ταινία στο you tube: https://www.youtube.com/watch?v=VljJIQuPDSE
Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες των Καρκαβίτσα, Καβάφη, Καρυωτάκη, Ροδοκανάκη, Νικολαΐδη του Κύπριου και Παπαδιαμάντη, συγγραφέων που ανθολογούνται στα σχολικά εγχειρίδια Γυμνασίου και Λυκείου ανανεώθηκαν διασκευασμένα χάρη στους Δημήτρη Βανέλλη και Θανάση Πέτρου. Κάποιοι απ’ αυτούς του συγγραφείς είναι ογκόλιθοι στην ιστορία της λογοτεχνίας, άλλοι είναι ελάσσονες, όλοι όμως ξέφυγαν από την φόρμα που έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε και μας παρουσιάζονται ως κόμιξ. Πρόκειται για μεταγραφές /σενάρια εμπνευσμένα από ελληνικά διηγήματα του φανταστικού που, στη νέα τους μορφή, έχουν την δύναμη να κερδίσουν με την αισθητική τους νεαρούς και μεγαλύτερους αναγνώστες. Ο Δημήτρης Βανέλλης (Βραβείο COMICDOM 2013) κράτησε την πλοκή και άλλαξε το γλωσσικό ιδίωμα των πρωτοτύπων, ενώ οι περιγραφές έγιναν εικόνες σαν κινηματογραφικά πλάνα και οι διάλογοι έσπασαν στα γνωστά μπαλονάκια των κόμιξ.
Έχουμε επίγνωση ότι διαβάζουμε και δεν διαβάζουμε Καβάφη ή Καρκαβίτσα, με βεβαιότητα όμως λέμε πως μπορούμε να οδηγηθούμε στα πρωτότυπα!
Ένα στοίχημα που μπορεί να κερδηθεί αν προταθεί Το Γιούσουρι, όπως και το Παρλαράμα και άλλα διηγήματα του Δημοσθένη Βουτυρά, από τους φιλολόγους στις τάξεις τους.
Η ιδέα της διασκευής λογοτεχνικών έργων σε κόμιξ και η χρησιμοποίησή της στην εκπαίδευση δεν είναι καινούρια. Το θέμα είναι το αποτέλεσμα του νέου έργου καθαυτού. Ανεξάρτητα λοιπόν από την εκπαιδευτική πρόταση προς τους μαθητές, η πρόταση των Βανέλλη/Πέτρου ανοίγει πόρτες για την δημιουργική επεξεργασία των λογοτεχνικών κειμένων.
Φρανκ Βίβα
Ο μικρός Φρανκ αρχιτέκτονας
Απόδ. Χρήστος Μπουλώτης
Εκδ. Μέλισσα- Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Νέα Υόρκη
Αργυρώ Πιπίνη
Το δικό τους ταξίδι
Εικ. Μαριλένα Μελισσηνού
Εκδ. Καλειδοσκόπιο
W. E. Joyce
Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του Μόρρις Λέσμορ
Εικ. Joe Bluhm
Μετ. Μαρία Τοπάλη
Εκδ. Πατάκη
Θανάσης Πέτρου (εικονογράφηση) Δημήτρης Βανέλλης (κείμενο)
Το Γιούσουρι και άλλες φανταστικές ιστορίες
Εκδ. Τόπος