Οι πρεμιέρες που έρχονται (της Όλγας Σελλά)

0
378

της Όλγας Σελλά

Δέκα μέρες ήταν το διάλειμμα. Λιγότερο κι από τις σχολικές διακοπές. Από την Τετάρτη του Πάσχα οι αυλαίες ανεβαίνουν στα θέατρα, με πολλές νέες πρεμιέρες και πολλές παραστάσεις που συνεχίζουν και κατά το τελευταίο δυναμικό διάστημα της χειμερινής σεζόν. Στις νέες πρεμιέρες θα σταθούμε, με ημερολογιακή κι όχι αξιολογική σειρά. Αρκετές από αυτές είναι δουλειές μικρών ομάδων, που πάντα μετά το Πάσχα βρίσκουν θεατρικούς χώρους να στεγάσουν τις προτάσεις, συνήθως επιχορηγημένες από το υπουργείο Πολιτισμού. Και είναι πάντα η περίοδος που συναντούμε εκπλήξεις –στις ερμηνείες ή στη σκηνοθεσία- νεότατων ως επί το πλείστον καλλιτεχνών. Ειδικά φέτος, δύο μεγάλες πρεμιέρες του προγραμματισμού του κάνει και το Εθνικό Θέατρο, που καθυστέρησαν να ανέβουν στην προγραμματισμένη ημερομηνία, λόγω κατάληψης των σκηνών του. Οι επιλογές είναι πολλές. Κλασικά έργα (Σαίξπηρ, Τσέχωφ, Μολιέρος), καινούργια έργα, ή έργα που η λογοτεχνία στάθηκε η αφορμή τους και η έμπνευσή τους.

Ο Πέτερ Στάιν υπογράφει τη σκηνοθεσία της παράστασης «Ο Μισάνθρωπος» ή «Ο πικρόχολος ερωτευμένος» του  Μολιέρου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του Αλσέστ (σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου). Μια παράσταση στο πλαίσιο των 400 χρόνων από τη γέννηση του Γάλλου συγγραφέα. Παίζουν: Γιωργής Τσαμπουράκης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Ντάσκας, Νάνσυ Μπούκλη, Αχιλλέας Σκεύης, Θεοδόσης Τανής, Νικόλας Μυλωνόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Γιώργος Τριανταφύλλου και η Όλια Λαζαρίδου στο ρόλο της Αρσινόης. Από τις 19 Απριλίου.

 

  • Η Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου υποδέχεται την πιο γνωστή, την πιο τρυφερή και την πιο σκληρή ταυτόχρονα ιστορία αγάπης: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά και μετάφραση Διονύση Καψάλη. Ρωμαίος ο Έκτορας Λιάτσος και Ιουλιέτα η Ηρώ Μπέζου. Παίζουν: Κων/νος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντ. Κολοβός, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Γιάννης Χαρκοφτάκης. Από τις 20 Απριλίου.
  • Παρουσιάστηκε μόνο για δύο παραστάσεις, στον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας το καλοκαίρι του 2022, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός». Τώρα, «Η Ανατολή» ένα έργο της Έλλης Παπαδημητρίου, παρουσιάζεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Η Έλλη Παπαδημητρίου, που μας έχει χαρίσει τον πολύτιμο «Κοινό Λόγο», κατέγραψε και διέσωσε τις μνήμες και τις μαρτυρίες των προσφύγων από τη Μικρασία που έφτασαν στην Ελλάδα, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, και τα τραγικά γεγονότα που τους έκαναν να ξεριζωθούν. Παίζουν: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης. Συμμετέχει ο τσελίστας Τάσος Μισυρλής. Από τις 20 Απριλίου.
  • Ένα έργο της Έλσας Ανδριανού σκηνοθετεί ο Θοδωρής Αμπαζής στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης. Μια κωμικοτραγική ιστορία εντός «οικογενειακής εστίας» με τίτλο «154 Bertha». Ένας άντρας -κατά τη γνώμη του, ιδεολόγος-, η γυναίκα του -κατά τη γνώμη της, πραγματίστρια-, η αδελφή της -που, κατά τη γνώμη της, όλο και κάτι θα αξίζει τον κόπο. Κι οι τρεις αιχμάλωτοι της συνύπαρξης. Παρελθόν, αδράνεια, φόβος, εγκλωβισμός, ματαίωση, πόλεμος. Παίζουν: Νέστορας Κοψιδάς, Αμαλία Τσεκούρα, Δανάη Σαριδάκη, Λένα Μποζάκη, Γιώργος Ζυγούρης. Από τις 20 Απριλίου.

 

  • Ένα πασίγνωστο και αγαπημένο έργο του Ιγκμαρ Μπέργκμαν, τις «Σκηνές από έναν γάμο» παρουσιάζεται στη Σκηνή Ωμέγα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Τα στάδια της φθοράς και της παρακμής μιας συζυγικής σχέσης, της Μαριάννε και του Γιόχαν. Σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία, μετάφραση από την Έλενα Καρακούλη. Παίζουν: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς. Από 21 Απριλίου.
  • Γράφτηκε το 2001 από τον Βασίλι Σίγκαρεφ το έργο «Πλαστελίνη». Όταν η πλαστελίνη σκληραίνει γρήγορα στα χέρια των παιδιών, και μεγαλώνουν σε μια κοινωνία που θρέφει και θρέφεται με τη βία. Η Ομάδα «Αθώο Σώμα» το παρουσιάζει, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Σκουρλή, και μετάφραση Γιώργου Κουτλή στο θέατρο «Σφενδόνη». Παίζουν: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σοφία Κουλέρα, Ναταλία Λουιζάκη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Χαρά Τζόκα. Από 21 Απριλίου.

 

  • Ένα παροξυσμικό γλέντι, μια νυχτερινή φάρσα, ένα μεταφυσικό μιούζικαλ. Όλα αυτά μαζί στήνει ο Νίκος Καραθάνος στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του REX, με έναν απρόβλεπτο θίασο σε μια παράσταση με τίτλο «Μια νύχτα στην Επίδαυρο». Στο τέλος μιας σπουδαίας παράστασης, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες παίζουν μια δεύτερη παράσταση, μεταξύ τους. Αυτοθαυμάζονται, αλληλοαποθεώνονται, συναγωνίζονται με τα τζιτζίκια στους λαρυγγισμούς, μπαίνουν πεινασμένοι σε μια γνωστή ταβέρνα, υποκλίνονται στους εαυτούς τους. Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου, Γιάννης Αστερής. Παίζουν: Χάρις Αλεξίου, Θανάσης Αλευράς, Βασιλική Δρίβα, Γιώργος Ζιάκας, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιώ Λατουσάκη, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Μακρυπούλια, Ιωάννα Μαυρέα, Ηλέκτρα-Αποστολία Μπαρούτα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Βασίλης Παπαβασιλείου, Πάνος Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Φασουλάς, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη. Από 22 Απριλίου.

 

  • Ξεκίνησε πέρυσι και πέτυχε. Συνεχίζεται και φέτος στο θέατρο «Πορεία» η παρουσίαση νέων έργων, που προκύπτουν από τη Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του θεάτρου. Φέτος παρουσιάζεται το έργο της Μαρίας Δριμή «Garamond 12», (το όνομα μιας γραμματοσειράς) και αγγίζει θέματα ταυτότητας, απογαλακτισμού και δειλίας στη ζωή, τις περίπλοκες σχέσεις μητέρας-παιδιού, την άρνηση αποδοχής της πραγματικότητας. Ο Ρώσος Sergei Okunev, απόφοιτης της σχολής GITIS, υπογράφει μ’ αυτή την παράσταση την πρώτη του σκηνοθεσία στην Ελλάδα. Παίζουν: Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης, Σίλια Μπισιώτη. Από 24 Απριλίου.
  • Ένα πρωτότυπο θεατρικό έργο, γραμμένο από μέλος της ομάδας C.for Circus, την Βαλέρια Δημητριάδου, που το σκηνοθετεί κι όλας, παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο: «Και εφύτευσεν ο Θεός παράδεισον» ο τίτλος του. Θέμα του, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Ένδεκα ηθοποιοί, ένδεκα ρόλοι, συνθέτουν σταδιακά το παζλ της ιστορίας. Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς, Σπύρος Χατζηαγγελάκης. Από 24 Απριλίου.
  • Ένα παιχνίδι μεταξύ κλασικού και σύγχρονου, ελαφρότητας και συγκίνησης, αθωότητας και εφιάλτη είναι η παράσταση «Η τρικυμία» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μάριου Παναγιώτου, νέα μετάφραση του Κ. Αλέξη Αλάτση, φιλοξενείται στο θέατρο «Μουσούρη». Μια ιστορία για το δράμα ενός έκπτωτου Δούκα του Μιλάνου και της ανήλικης κόρης του, εξόριστων σ’ ένα έρημο νησί της Μεσογείου, πολλά χρόνια πριν, μια ιστορία λευκής μαγείας, εκδίκησης και συμφιλίωσης. Παίζουν: Κ. Αλέξης Αλάτσης, Βλαδίμηρος Γιαννακάκος, Μαρία Δαμασιώτη, Κωνσταντίνα Κάλτσιου, Νάντια Κατσούρα, Γιώργος Κισσανδράκης, Σοφία Μαραθάκη, Κλεοπάτρα Μάρκου, Αθηνά Μπαλτά, Νίκος Ντάσης, Νάνσυ Σιδέρη, Ραφαήλ Σιδηρόπουλος, Γιώργος Σύρμας. Από 24 Απριλίου.
  • Δυο ζευγάρια που έχουν από ένα παιδί και μια εργένισσα σε κατάσταση κρίσης που τους ενώνει ένα life style απόλαυσης και καταναλωτισμού. Παραθερίζουν στο μακρινό Ακαπούλκο και χαλαρώνουν βαριεστημένα, με την ψευδαίσθηση ότι ζουν τον επίγειο παράδεισο, τον οποίον διακόπτουν τα διαρκή και εκνευριστικά τηλεφωνήματα των παιδιών τους. Αυτό είναι το έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Θερισμός», που παρουσιάζεται στο θέατρο «104» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη. Παίζουν: Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννης Σαμσιάρης, Έλενα Μαρσίδου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ηρώ Κισσανδράκη. Από 24 Απριλίου.

 

  • Το νέο έργο του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, με τίτλο «Στον παράδεισο» συν-σκηνοθετούν η Μαρία Αιγινίτου και ο Γιώργος Παλούμπης. Θέμα του έχει μια πρότυπη σωφρονιστική μονάδα στο ιδιόκτητο νησί του μεγάλου ΄Εξαρχου, όπου οι κατάδικοι εκτίουν την ποινή τους, απολαμβάνοντας τη φύση, αλλά ξεκομμένοι από τον κόσμο. Ανάμεσά τους, ο Γιάννης, ένας τρόφιμος με βαριά αδικήματα στην πλάτη, που φαίνεται να ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα. Όμως σε μια άτυχη στιγμή θα του φορτώσουν ένα έγκλημα, το οποίο θα δεχτεί αδιαμαρτύρητα. Παίζουν: Μαρία Αιγινίτου, Θάνος Αλεξίου, Αντώνης Γιαννακός, Ασπασία Κράλλη, Δάφνη Λιανάκη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος. Στο θέατρο Arroyo (Μεγάλου Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός). Από 26 Απριλίου.

 

  • Μια ακόμη τιμή στον Μολιέρο, στο πλαίσιο των 400 χρόνων από τη γέννησή του, αποδίδει και το θέατρο «Σταθμός» που παρουσιάζει τον «Ταρτούφο», μία από τις σκοτεινές κωμωδίες του. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Γιάννης Νταλιάνης, τη μετάφραση ο Ανδρέας Στάικος και παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Θανάσης Βλαβιανός, Ελίζα Σκολίδη, Αγγελική Μαρίνου, Γιώργος Κορομπίλης, Μέγκι Σούλι, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Θωμάς Σιέκας. Ακούγεται η φωνή του Νίκου Χατζόπουλου. Από 27 Απριλίου.

 

  • Ένα κωμικό θρίλερ για το τέλος του κόσμου, βασισμένο σε θραύσματα από το μυθιστόρημα της Μιμίκας Κρανάκη «Φιλέλληνες, Είκοσι τέσσερα γράμματα μιας Οδύσσειας» (ένα πολυφωνικό μυθιστόρημα είκοσι τεσσάρων επιστολών) παρουσιάζεται στο «Από Μηχανής Θέατρο». Τίτλος της παράστασης «Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά» (Philellines#21ος), σε σκηνοθεσία Ελένης Μποζά. Παίζουν: Νίκος Γιαλελής, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Διονύσης Πιφέας, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Ναταλία Στυλιανού, Μαρία Φωτεινοπούλου. Από 27 Απριλίου.

 

  • Μια παράσταση από μια πραγματική ιστορία που συγκλόνισε την Ελλάδα τη δεκαετία του ’70: την Ελένη από το Κωσταλέξι, μια γυναίκα, που η οικογένειά της κρατούσε έγκλειστη στο υπόγειο του σπιτιού για τρεις δεκαετίες. Η παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο «Θησείον» με τίτλο «Κωσταλέξι», που σκηνοθετεί ο Κωνσταντίνος Μωραΐτης εξετάζει το θέμα των ψυχικά νοσούντων στην ελληνική επαρχία, το φαινόμενο των «τρελών του χωριού», και επιχειρεί να θέσει ερωτήματα για τη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι στους πάσχοντες. Σύνθεση κειμένου: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρτεμις Ψιλοπούλου. Παίζουν: Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης. Από 28 Απριλίου.

 

  • Συνεχίζοντας την έρευνά της σε θεμελιώδη κείμενα σημαντικών συγγραφέων, η Ομάδα Σημείο Μηδέν παρουσιάζει στο «Θέατρο Άττις – Νέος Χώρος» το έργο του Τσέχωφ «Ο Γλάρος», σε νέα μετάφραση από τα ρώσικα του Δαυίδ Μαλτέζε. Τη σκηνοθεσία και τη διασκευή υπογράφει ο Σάββας Στρούμπος. Παίζουν: Άννα Μαρκά-Μπονισέλ, Γιάννης Καράμπαμπας, Ελπινίκη Μαραπίδη, Ρόζυ Μονάκη, Σάββας Στρούμπος. Από τις 5 Μαΐου.

 

  • Το θεατρικό έργο του Πολωνού συγγραφέα Βίτολντ Γκομπρόβιτς «Υβόννη, Πριγκίπισσα της Βουργουνδίας», γραμμένο το 1935 παρουσιάζεται για λίγες παραστάσεις σε σκηνοθεσία Σοφίας Φιλιππίδου στη μετάφραση του Κωστή Σκαλιόρα. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα του πολύμηνου εργαστηρίου της σκηνοθέτριας και καθηγήτριας υποκριτικής με τους ηθοποιούς. Παίζουν: Μελίνα Κέντογλου, Αποστόλης Κεπεσίδης, Μαριέττα Κάβουρα, Ασημένη Τούντα, Αλέξανδρος Μαρίνος, Ειρήνη Πετράκη, Χριστίνα Σαλαμάνη, Αθηνά Αλαμανή, Δήμητρα Σαμαρά, Εύα Παπαλεωνιδοπούλου, Μάκης Νάνος, Σπύρος Βασιλάκης. Στο χώρο «Το μαγαζάκι της τ3χνης» (Ν. Νοταρά 60). Από 6 Μαΐου.

 

 

Προηγούμενο άρθροΜια βραδιά στο Χίλτον (διήγημα του Βασίλη Τσιαμπούση)
Επόμενο άρθροΗ Σύρος, ο Μπόρχες και ο Χρόνος- ψηλαφώντας το μεταφυσικό (του Γιώργου Μ. Χατζηστεργίου)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ