O Martin Walser στην Αθήνα

0
309

Στην Αθήνα θα βρεθεί την Παρασκευή 17 Μαΐου, στις 8 μ.μ. ο γερμανός συγγραφέας Martin Walser, φιλοξενούμενος του Ινστιτούτου Γκαίτε, προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με το ελληνικό κοινό και να διαβάσει αποσπάσματα από το τελευταίο του μυθιστόρημα Ο άνδρας που ήξερε ν’ αγαπάει, που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Εστία, σε μετάφραση Ηλία Τσιριγκάκη. Τον γερμανό συγγραφέα θα παρουσιάσει στο κοινό ο Πέτρος Μάρκαρης.
Ο Martin Walser, που γεννήθηκε το 1927 στο Βάσερμπουργκ, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και περισσότερο διαβασμένους γερμανούς λογοτέχνες της εποχής μας. Το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο Ehen in Plilippsburg, κυκλοφόρησε το 1957 κι έγινε αμέσως μεγάλη επιτυχία.
Τόσο με τα λογοτεχνικά του κείμενα όσο και με τις πολιτικές του δηλώσεις έχει πυροδοτήσει συχνά συζητήσεις. Στη δεκαετία του ’60 τάχθηκε, όπως και πολλοί άλλοι αριστεροί διανοούμενοι, υπέρ της εκλογής του Willy Brandt στο αξίωμα του καγκελάριου. Το 1964 παρακολούθησε ως ακροατής τη δίκη για το Άουσβιτς στη Φραγκφούρτη. Στρατεύτηκε κατά του πολέμου του Βιετνάμ, ταξίδεψε στη Μόσχα. Στη δεκαετία του ’60 και ’70 θεωρείτο φιλικά προσκείμενος προς το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, μέλος του ωστόσο δεν υπήρξε ποτέ. 
Σε ομιλία του το 1988 διατύπωσε ανοιχτά την άποψη του ότι νιώθει τη γερμανική διαίρεση ως ένα οδυνηρό κενό. Η σύγχυση της γερμανικής αριστεράς, που ανέκαθεν θεωρούσε τον Walser δικό της, μετατράπηκε σε αγανάκτηση το 1998, όταν σε ομιλία του εναντιώθηκε στην «εργαλειοποίηση του Ολοκαυτώματος» και δήλωσε ότι το θεματικό σύμπλεγμα Άουσβιτς, ακριβώς λόγω της σπουδαιότητάς του, δεν θα
έπρεπε σε καμιά περίπτωση να καταντήσει ένα «ηθικό ρόπαλο». 
Το καλοκαίρι του 2012 ο Walser τάχθηκε με πάθος υπέρ της πολιτικής και πολιτιστικής ευρωπαϊκής ενότητας, χαρακτήρισε το ευρώ «μέσο επικοινωνίας» και υποστήριξε την άποψη ότι η ευρωπαϊκή κρίση δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια των οικονομολόγων…
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: Αφηνιασμένο άλογο και  Ανεπίδοτα γράμματα (Οδυσσέας, 1988), Η πηγή (2001) και  Βιογραφία ενός έρωτα (2004) από τις εκδόσεις Καστανιώτη, Η υπεράσπιση της παιδικής ηλικίας (2001), Ο θάνατος ενός κριτικού (2004), Η στιγμή του έρωτα (2008), Ο άντρας που ήξερε ν’ αγαπάει (2013), από τις εκδόσεις Εστία.

Σ.Κ.

Προηγούμενο άρθροΑπό τη μνήμη στην ιστορία
Επόμενο άρθροΟ απερίγραπτος κύριος Κούλογλου και άλλα δύσκολα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ